«Дніпро» втрачає, «Шахтар» знаходить

22.10.2005
«Дніпро» втрачає, «Шахтар» знаходить

Iгор Дуляй розiгнати грекам не дав. (Фото УНІАН.)

Дніпропетровськ: для почесної нічиєї з АЗ забракло досвіду

      На «Метеорі» повинна була перерватися одна з традицій: АЗ із Алкмаара, який півроку тому двічі переміг «Шахтар», досі ніколи не програвав українським клубам, а «Дніпро» жодного разу не поступався голландцям. У команди Євгена Кучеревського була ще одна «фішка» — в єврокубках і за збірну його підопічні грають на порядок ліпше, ніж у чемпіонаті України. Тепер про це можна казати вже в минулому часі. Позавчора дніпропетровці справді виглядали помітно мотивованішими, аніж у внутрішніх змаганнях, хоча й суперник у них був класніший, ніж попередні вірменський та шотландський клуби.

      Щоправда, з ознак класного клубу в підопічних Луї ван Галя безумовною є лише одна — вміння чітко контролювати м'яч. Але і в сьогоднішнього «Дніпра» навіть без Ротаня й Рикуна є кому, крім «збірників» Назаренка та Шелаєва, «повозити» суперника «один в один». Головна ж проблема, без сумніву, перспективних Андрієнка, Кравченка та Мотуза — поспішність у прийнятті рішень. Цей недолік, як відомо, зникає лише з набуттям досвіду.

      Цікаво, що чи не вперше ми побачили в повному комплекті всі найліпші захисні кадри дніпровців — до Русола, Шершуна і Радченка приєдналися після відновлення Єзерський та Матюхін. Однак надійність, на жаль, від цього не підвищилася.

      Голландці закономірно виграли саме з мінімальною перевагою, бо такою вона є за всіма показниками: гольові моменти (4—5), удари (13—16), удари в площину воріт (6—10), кутові (7—9). Результат міг бути й інакшим, адже натхненно грав голкіпер господарів Артем Куслій. З іншого боку, залишається лише гадати, як би все склалося, якби на місці Семочка, котрий вийшов віч-на-віч із Тіммером на перших хвилинах, був, скажімо, Венглинський. А так — стартовий тиск «АЗів» завершився швидким голом — грузину Шоті Арвеладзе ніхто не завадив після прострілу Ландзаата прицільно відправити м'яч у сітку.

      А наприкінці матчу, коли «Дніпро» за рахунку 0:2 нарешті почав грати «першим номером» й «завівся», гравці голландського клубу не встигали за «юніорами» суперника, ба, навіть іноді не могли навіть винести м'яч зі свого штрафного майданчика.

      На жаль, неприємно відзначилася цього разу пришелепкувата частина дніпропетровських уболівальників. Кілька димових шашок на полі — це не те, що потрібно цьому місту, як і всій країні, на шляху до заволодіння правом на Євро-2012. Принаймні раніше Європа не бачила телекадрів із піротехнічними ефектами на футбольних полях України. Навряд чи такий тиск трибун вплинув на гостей — швидше, вони відійшли назад із прагматичних міркувань. На жаль, для того, щоб одержати якісь дивіденди з володіння ініціативою, українцям виявилося недостатньо ні блискучого диригентства Назаренка, ні настирливості Мелащенка, а пізніше й Корніленка. Свій м’яч «Дніпро» таки забив — це Матюхін знайшов «коридор» у скупченні гравців у воротарському майданчику після навісу з кутового. Ще кілька «пожеж» біля обох воріт голами не обернулися. Підопічні Кучеревського розпочали з поразки, але, мабуть, судячи з того, як шаленів від радості алкмаарський колектив, «Дніпро» і сьогодні є складним суперником для будь-кого навіть не в оптимальному стані.

Луї ван Галь,

головний тренер АЗ:

      — Учора я казав, що нас влаштує і нічия, хоча ми налаштовані на перемогу. І ми заслужили перемогу, хоча рахунок міг бути й 2:2. Ми домінували до голу в наші ворота, після чого дещо розгубилися, однак завдяки самовідданості воротаря змогли втримати перевагу. Загалом ми показали добротний футбол, не дозволивши супернику продемонструвати весь свій потенціал.

Євген Кучеревський,

головний тренер «Дніпра»:

      — Тренерська настанова, визнаю, була не такою, як вийшло у виконанні моєї команди. У дебюті ми розгубилися, діяли невпевнено і припускалися технічних помилок. І все ж шанси, щоб врятувати гру, були, але вище всіляких похвал зіграв голкіпер АЗ. Упевнений, що, незважаючи на негативний результат сьогодні, ми обов'язково поборемося за одну з путівок у «плей-оф» Кубка УЄФА.

«Шахтар» — не «Металург».  У нього є бразильці!

      Припущення, що в Донецьку в першому турі зустрінуться двоє з трьох реальних претендентів на вихід із групи G, підтвердилося. Грецький ПАОК уже вдруге цієї осені став співавтором видовищного поєдинку в шахтарському місті. Але, як кажуть, відчуйте різницю. У першому випадку «Металург» героїчній обороні еллінів із Салонік протиставив навалу — і не виграв. Цього ж разу ще більш організований захист гостей «Шахтар» переграв яскраво і без шансів опонентів на контратаку. Так, перемогу гірники здобули мінімальну, але справжню цінність її ми побачимо тоді, коли здолати опір ПАОКу навряд чи зможуть інші учасники квінтету.

      Позавчорашня гра на РСК «Олімпійський» показала, що має «Шахтар» такого, чого не вистачило землякам із «Металурга». По-перше, в Олександра Севідова не знайшлося таких «хвилерізів», як Тимощук та Дуляй. Ці «опорники» не дозволили розвинутися жодній «прудконогій» контратаці греків, на яку вони завжди роблять ставку. А серб узагалі виключив «мозковий центр» ПАОКу — Тео Загоракіса, який таки вийшов на поле з травмою коліна. Ну а з такими фланговими «човниками», як Рац і Срна, котрі господарюють у своїй зоні від штрафного до штрафного майданчика, можна спокійно використати «зекономлені» бойові одиниці для створення віртуозного атакуючого «центру» під назвою «Бразилія». Матузалем, Елано і Брандао завдяки взаєморозумінню на підсвідомому рівні та техніці володіння м'ячем діють нестандартно, тому моменти обов'язково створять, хоч би які насичені редути не готував суперник.

      В основі господарів замість Яна Лаштувки на поле вийшов Дмитро Шутков. Чеський воротар пізніше влаштував «вихід у народ» і, напевно, побив усі рекорди з роздачі автографів та фотосесій. Як виявилося, його напередодні турбували болі в паху. Так само несподіваною була поява в другому таймі Джуліуса Агахови. Що ж до безпеки своїх тилів, то побоювання «помаранчево-чорних» фанів були даремними. Варто пригадати епізод, коли Елано й Агахова одночасно кинулися в підкат, зірвавши перспективну атаку гостей. Тому не дивно, що до Шуткова долетіло лише по одному удару в кожному таймі. «Шахтар» же бив по воротах греків 23 рази, і 9 «пострілів» змусили демонструвати майстерність португальського голкіпера Даніела Фернандеша. Лише завдяки йому до перерви збереглася нічия, адже дальні удари Тимощука, Срни і Раца та постріл із 14 метрів під поперечину Елано ніяк не назвеш тренувальними. В такому чудовому «ансамблі» натхнення зійшло і на Маріку, який уперше після травми зіграв натхненно. Настільки, що в одному з епізодів лише сантиметрів не вистачило, щоб м'яч після його удару ножицями влетів у сітку.

      Після перерви підопічні Георгіоса Костікоса вже, схоже, і не мріяли про контргру, тож донеччани зосередилися на академічній облозі воріт суперника. До честі «Шахтаря», він жодного разу не збився на примітивну навалу, хоча партнерам усе важче було знайти своїх диригентів — Матузалема та Елано. Утім там, де представники європейської школи позбавляються від щільної опіки через пас партнерові, латиноамериканці шукають індивідуальні ходи. Ось і цього разу Елано Блумер, на якому висів опонент, не став віддавати м'яча, хоча й стояв спиною до воріт, а хитромудро обіграв опікуна і збирався завдати удару. Те, що грек «заплів» ноги донецькому хавбеку, не було очевидним хіба що для вболівальників ПАОКу. Брандао ж пенальті виконав бездоганно.

      Останній красивий момент у матчі створила бразильська трійця, яка в один дотик вивела на удар Матузалема, але той влучив у поперечину.

Георгіос Костікос,

головний тренер ПАОКу:

      — Ми розчаровані, бо розраховували на інший результат. «Шахтар» був тією командою, яку ми бажали і могли перемогти. Проте навіть коли програєш такому сильному клубу, та ще й у такий спосіб, — це крок уперед. Правда, маленький.

      Моя команда до останнього боротиметься за «плей-оф», а футболістам я вдячний — це була непогана спроба.

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

      — Три очки ми сьогодні заслужили, бо грали на перемогу і мали перевагу впродовж усього матчу. Деколи вона була приголомшливою. На жаль, ми були не настільки агресивними при завершенні атак, тому було складно зламати щільну оборону суперника. Наш тиск, утім, призвів до того, що вони порушили правила у штрафному майданчику. До того ж ми не використали можливості для контратак, бо йшли в невиправдане обігрування. І замість збільшення рахунку задовольнилися мінімальною перемогою.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий турнір. 1-й тур

Група D

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) — АЗ (Алкмаар, Голландія) — 1:3

      «Метеор». 12 000 глядачів

      Суддя — Микульський (Польща)

      «Дніпро»: Куслій, Єзерський, Радченко, Русол, Шершун (Мотуз, 64), Шелаєв, Матюхін, Семочко (Корниленко, 60), Назаренко, Мелащенко, Андрієнко (Кравченко, 43)

      АЗ: Тіммер, Ялінс, Опдам, Клер, Ландзаам, Арвеладзе (Рамзі, 90+2), Хюйсегенс, Перес, Сектіоуї (Неєрдінк, 83), Стейнсон, Шаарс

      Голи: Матюхін, 69 — Арваладзе, 13; Сектіоуї, 52

      Попередження: Мотуз, 64

«Грассхопперс» (Швейцарія) — «Міддлсбро» (Англія) — 0:1

      Гол: Хасселбайнк, 10

      Становище команд: АЗ, «Міддлсбро» — 3; «Дніпро», «Грассхопперс» — 0, «Літекс» (Болгарія) — не грав.

Група G

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — ПАОК (Салоніки, Греція) — 1:0

      РСК «Олімпійський». 23 000 глядачів

      Суддя — Келлі (Ірландія)

      «Шахтар»: Шутков, Срна, Левандовський, Толга, Рац, Тимощук, Дуляй, Елано, Брандао, Матузалем, Маріка (Агахова, 59)

      ПАОК: Фернандеш, Удезе, Балафас (Сікібала, 72), Хасіотіс, Константінідіс, Ак'єл (Хрістодулопулос, 88), Іліадіс, Загоракіс (Енгомітіс, 86), Хараламбус, Салпінгідіс, Мецель

      Гол: Брандао, 67 (пен.)

      Попередження: Левандовський, 12; Матузалем, 83 — Хараламбус, 20; Балафас, 42

«Ренн» (Франція) — «Штутгарт» (Німеччина) — 0:2

      Голи: Томассон, 87; Любоя, 90 (пен.)

      Становище команд: «Штутгарт», «Шахтар» — 3; ПАОК, «Ренн» — 0; «Рапід» (Бх., Румунія) — не грав.

Група А

ЦСКА (С, Болгарія) — «Гамбург» (НІмеччина) — 0:1

      Гол: ван дер Варт, 57

«Вікінг» (Норвегія) — «Монако»  — 1:0

      Гол: Нхлеко, 18

      Становище команд: «Вікінг», «Гамбург» — 3; «Монако», ЦСКА (С) — 0; «Славія» (Чехія) — не грала.

Група В

«Локомотив» (Росія) — «Еспаньйол» (Іспанія) — 0:1

      Гол: Тамудо, 54

«Маккабі» (П-Т, Ізраїль) — «Палермо» (Італія) — 1:2

      Голи: Голан, 45 — Брієнца, 11; Терліцці, 77

      Становище команд: «Палермо», «Еспаньйол» — 3; «Маккабі», «Локомотив» — 0; «Брондбю» (Данія) — не грав.

Група С

«Стяуа» (Румунія) — «Ланс» (Франція) — 4:0

      Голи: Якоб, 13; Гоян, 16; Діка, 43, 63

«Хальмстадт» (Швеція) — «Герта» (Німеччина) — 0:1

      Гол: Нойдорф, 67

      Становище команд: «Стяуа», «Герта» — 3; «Хальмстадт», «Ланс» — 0; «Сампдорія» (Італія) — не грала.

Група Е

«Тромсе» (Норвегія) — «Рома» (Італія) — 1:2

      Голи: Арст, 42 — Куффур, 35, Куфре, 84

      Вилучення: Перротта, 89 («Р»)

«Базель» (Швейцарія) — «Страсбург» (Франція) — 0:2

      Голи: Діане, 15; Бока, 25

      Вилучення: Мюллер, 32 («Б»)

      Становище команд: «Страсбург», «Рома» — 3; «Тромсе», «Базель» — 0, «Црвена звезда» (Сербія і Чорногорія) — не грала.

Група F

ЦСКА (М, Росія) — «Марсель» (Франція) — 1:2

      Голи: Вагнер Лав, 80 — Лямуші, 23; Ніанг, 38

      Нереалізований пенальті: Ігнашевич, 49 (Ц)

«Динамо» (Бх, Румунія) — «Херенвен» (Голландія) — 0:0

      Становище команд: «Марсель» — 3; «Динамо» (Бх), «Херенвен» — 1; ЦСКА (М) — 0; «Левськи» (Болгарія) — не грав.

Група Н

«Зеніт» (Росія) — «Віторія» (Португалія) — 2:1

      Голи: Співак, 39 (пен.); Аршавін, 54 — Нека, 59

      Вилучення: Радімов, 84 — Медейруш, 38

«Бешикташ» (Туреччина) — «Болтон» (Англія) — 1:1

      Голи: Аїлтон, 7 — Боргетті, 29

      Становище команд: «Зеніт» — 3; «Бешикташ», «Болтон» — 1, «Віторія» — 0; «Севілья» (Іспанія) — не грала.