Фантазії з приводу реанімації?

21.10.2005

      Віце-прем'єр В’ячеслав Кириленко захотів відчути на собі принади внутрішнього туризму. Призначив зустріч туроператорам і ЗМІ в селі Шевченкове Черкаської області. Хоча йшлося про загальноукраїнський в'їзний і внутрішній туризм, а не тільки про Державний історико-культурний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка», якому кілька днів тому надано статус національного.

      Джип В'ячеслава Кириленка, мерседес Ігоря Ліхового, бусик із журналістами й величезний автобус із туроператорами — «Таку махіну й поставити не буде куди», — бідкається наш екскурсовод Валентина Клименко, коли ми під'їжджаємо до Моринців. Віце-прем'єра і міністра тут чекали — навіть поклали гравій для асфальту. Але через дощі, мабуть, так і не закінчили роботу.

      — А як туристи автобуси ставлять?

      — А вони не приїжджають на таких автобусах — дорого ремонт обходиться...

      Востаннє ляпнувши грязюкою на паркани й розігнавши курей, віце-прем'єрський джип зупиняється. Дощ ллє  як із цебра. Кириленко простує до хати, де колись жили батьки Тараса Шевченка (в думках віце-прем'єр, очевидно, попрощався зі своїми добротними чорними шкіряними черевиками).

      На ганку Катерина Суржко. «Ця жінка 18 років збирала експонати до хати Якима Бойка, діда Шевченка, та до хати Копія, де народився поет», — пояснює Кириленкові й Ліховому Людмила Шевченко, директор заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Збирала Катерина Ільківна плахти, сорочки, жупанці, горщики, глечики, веретена, пряжу, намисто. Якщо без пієтету — те, що є в кожному сільському музеї. Під час п’ятихвилинної екскурсії нам показують капелюха, під яким сидів кілька місяців тому Віктор Ющенко, і завантажують у машини — їдемо в Будища.

      Будищанський будинок (маєтком його назвати важко) пана Енгельгардта (XIX ст.) «працює» школою І-ІІ ступенів. Запущений парк, неасфальтовані доріжки (саме в цих ямах я вперше промочила ноги). «Його треба зробити саме помістям XIX століття. Завезти меблі, графіку, скульптуру, трояндові альтанки. Можна зробити збірний образ. Не обов'язково маєток Енгельгардта, а поміщика XIX століття», — говорить «УМ» Людмила Шевченко. «Але тільки тоді, коли збудують нове приміщення для школи», — додає директор школи Микола Лебідь.

      Із Будищ їдемо в Кирилівку (тепер село Шевченкове). І хоча всі були мокрі й змерзли, голову наради В'ячеслава Кириленка слухали уважно: «Будь-який турист побуде тут дві-чотири години і відбуде в Київ, щоб повечеряти і купити сувеніри. Так не має бути. Тому туроператорам, які займатимуться внутрішнім і в'їзним туризмом, надаватимуть пільги. Якщо видається ліцензія туристичної діяльності, вона не передбачатиме, що основний вид діяльності — лише надання туристичних послуг. Це позбавляє будь-яку компанію, яка б хотіла серйозно займатися внутрішнім туристичним бізнесом, додаткових обігових коштів. Також буде окремий законопроект про підтримку внутрішнього та в'їзного туризму. Уряд далекий від того, щоб дискримінувати або підтримувати туроператорів. Але для всіх рівні правила гри. Ми зацікавлені в тому, щоб українці хоча б на вихідні відвідували пам'ятні місця, якими переповнена країна».

      «У нас культура завжди боялася слова «бізнес», а слово «гроші» вживала тільки в прохальному відмінку. Але відкиньте скептицизм, — звернувся міністр культури і туризму Ігор Ліховий до туроператорів. — Мінкульт протягом місяця запропонує рекомендовані внутрішньотуристичні маршрути. І запрошую туроператорів попрацювати у робочій групі, яка буде створена Кабміном і Мінкультом».

      Як виявилося, піднімати в'їзний і внутрішній туризм — щось близьке до реанімації покійника. Адже до цього часу Україна не має жодного туристичного представництва в розвинутих країнах. «У Києві у вересні та жовтні проводять виставки з виїзного туризму. І не було жодної виставки в'їзного», — говорить Степан Романюк, президент міжнародного туристичного агентства «Україна-Русь». «Будь-який відпочинок починається з порту чи аеропорту. В нас у Севастопольському порту тільки п'ять пароплавів. В аеропортах туристів тримають по кілька годин на паспортному контролі в холодних накурених кімнатах очікування, разом з малими дітьми», — каже Юрій Соколов, туристична компанія «Червона Рута». «Болюча тема — державної підтримки в'їзного та внутрішнього туризму немає. І хто знає, чи не залишаться обіцянки обіцянками?» — запитує Борис Вихристенко, Туристична асоціація України. «В нас дуже мало екскурсоводів. Єдині курси майбутніх екскурсоводів проводить Інститут туризму. За радянських часів була школа, були кадри. Але люди, які пройшли цю школу, сьогодні такі динозаври, як і я», — стверджує Елеонора Рахліна, голова правління історико-краєзнавчого об'єднання «Кліо» і генеральний директор туристичної компанії «Екслер».

      Чекати якихось рішень після наради було б наївно. Проте дуже хотілося б, щоб нарада в Шевченковому не тільки підняла настрій туроператорам, а й дала незабаром якісь реальні результати.

Аліна ТАРАСЕНКО.

 

ДОВIДКА «УМ»

      29 квітня Президент підписав розпорядження «Про відродження та розвиток історичних і культурних центрів Черкащини». На сьогодні в області розроблено дві програми. Перша програма «Золота підкова Черкащини» передбачає реставрацію пам'яток архітектури в Каневі, Чигирині (планується відбудова резиденції Хмельницького), Корсунь-Шевченківському, Черкасах, Моринцях, Шевченковому, Будищах, у Тальнівському районі, де 450 га займає поселення трипільської культури + музей і замок графа Шувалова, Умані (дендропарк «Софіївка»), Городищенському районі ( музей і садиба Симиренків) та Кам'янці.

      Друга програма — створення заповідника «Стара Умань», місця, пов'язаного з паломництвом хасидів.

      Cьогодні створюється фонд підтримки «Золотої підкови» (за інформацією голови Черкаської обласної ради Олександра Черевка).

* * *

      За даними туроператорів, у першому півріччі в'їзний туризм зменшився на 4%, внутрішній — на 3%. В 1,6 раза зросла кількість виїзних туристів.

* * *

      18 жовтня Україну прийняли до складу Європейської туристичної комісії. Нашу країну в цій організації представлятиме Національна туристична організація. Як повідомляє прес-служба НТО, Україна стала першою з країн СНД, які вступили в Європейську туристичну комісію. Європейська туристична комісія складається з 33 європейських національних туристичних організацій. Мета комісії — просування Європи як єдиного цілого на ринках неєвропейських країн.

      Як говорить генеральний директор НТО Віктор Безверхий, для України вступ до цієї організації дає можливість активніше представляти себе на туристичних ринках Європи, Азії та Америки.