Олег та Цезар: у світло — крізь тінь

19.10.2005
Олег та Цезар: у світло — крізь тінь

      Оксана Сліпушко — автор першої біографії нинішнього Президента України «Віктор Ющенко: банкір і політик». Нещодавно вийшла друком її нове дослідження — «Лаври і терни правителя: римський імператор Цезар і руський князь Олег».

      Авторка вибрала оригінальну форму спілкування на сторінках книжки. Її літературного героя звати Тінь. Тінь спостерігає за великими правителями, розкриває їхні бажання, дає поради, зазирає в душу, розділяє самотність володарів світу, є співучасницею надзвичайних обставин.

      Так ми дізнаємося про особливості формування рис майбутнього державотворця Цезаря, його вміння бути жертовним заради головної цілі — утримання влади, крок за кроком утверджуючи свій ореол наймогутнішого правителя, що створив Римську імперію. Політика стала сенсом життя полководця, як і багатьох римських родів. Перший пожиттєвий диктатор Риму, незважаючи на важку хворобу, не панікував, а був сильним і мудрим стратегом, непереможним полководцем, визначним політиком. Перед ним схилялися держави, легіонери, не задумуючись, віддавали за нього життя. Цезар був віруючою людиною. Його любили видатні жінки, а Клеопатра народила йому сина. Герої проходять крізь надзвичайні випробування на своєму життєвому шляху. Автор переносить їх у Всесвіт, де панують фанатичні пристрасті улюбленців богів... Римський диктатор і великий київський князь керували державами й водночас сповідували культ любові.

      ...Тінь перенесла нас у часи панування неперевершеного правителя Київської Русі — князя Олега, який самовіддано служив Дажбогу. Зачарований владою, він ішов на випробування долі безстрашно... Тінь запалила свічку Вічності й запросила читача у подорож часу князювання Олега... Князь Олег першим консолідував Русь, уславився походами на Царгород. Легенди свідчать про його талант чаклунства, могутню силу, надзвичайний розум, драматичну долю. Він виконав обіцянку батькові прославити у віках Київ та їхній рід.

      Олег приніс на Русь новий епос — князівсько-дружинний. Співці, за котрими спостерігала Тінь, створили неперевершені зразки епосу, що збереглися у «Повісті временних літ». Він мав досвід дипломатичних переговорів з багатьма європейськими правителями, і завжди його образ оточувала аура харизматичності та незбагненності. Світ навколо себе Олег сприймав як велику військову кампанію, що допомагало йому бути геніальним стратегом і великим тактиком. Поклонявся культу Сонця, живився його силою, енергією, величчю. Слава Києва стала славою Олега.

      Як зазначає Оксана Сліпушко, життя володарів світу завжди вражає своєю масштабністю, славою, жертовністю. Їхні постаті живуть у Вічності. Вони приміряли й лавровий вінок, й терновий вінець, обидва сприймали долю як присуд Небес для звершення великих цілей.

Валентина ЄФРЕМОВА.