«Гра смерті» з аспірином

19.10.2005
«Гра смерті» з аспірином

Видатний боєць помер через неправильні таблетки?

      Читачі «УМ» уже знають, що до 65-річчя Брюса Лі на його батьківщині, в Гонконзі, поставлять бронзовий пам'ятник «найяскравішій зірці китайського кіно минулого століття». Буде це в листопаді. Але ніхто так напевне й не знав, чому в 1973 році — у 32-річному віці — загинув знаменитий актор, корифей екранного жанру східних бойових мистецтв. Можливо, таємницю смерті Лі допоможе розгадати версія Раймонда Чоу — продюсера фільмів за участю Брюса.

      Зізнання Брюсового партнера спростовує надто складні чи «насильницькі» здогадки щодо загибелі актора-бійця. За словами Чоу, «Китайський Дракон» помер через те, що прийняв неправильні ліки. «Це був просто нещасний випадок», — каже екс-продюсер.

      Справжньою причиною смерті Лі стала його підвищена чутливість до одного з лікарських препаратів — еквігезіка. Вживання цих неприйнятних таблеток і спричинило набряк мозку, що призвело до летального кінця, переказує Раймонда Чоу «Ассошіейтед пресс».

      Чоу був одним із власників кіностудії «Голден харвест», яка знімала бойовики за участю Лі. Раймонд каже, що влітку 1973 року в Гонконзі, обговорюючи з продюсером технічні моменти нового фільму «Гра смерті», Брюс поскаржився на головний біль і прийняв таблетку еквігезіка — начебто аналога аспірину. Через кілька годин після цього акторка Бетті Тін Пей, у домі якої зупинився «Дракон», знайшла його мертвим. Чоу вважає, що ніщо інше не могло стати причиною загибелі культового актора.

      Зауважмо, що досі серед причин смерті Лі називали навмисне отруєння кінозірки за те, що він нібито видав таємниці вчення шаоліньських монахів, а також помсту китайської мафії.