Уд­ру­ге в до­нець­ку річ­ку

19.10.2005
Уд­ру­ге в до­нець­ку річ­ку

      Зав­т­ра чем­пі­он Ук­ра­ї­ни — до­нець­кий «Шах­тар» — упер­ше у сво­їй іс­то­рії зіг­рає матч гру­по­во­го тур­ні­ру Куб­ка УЄ­ФА. Су­пер­ни­ком гір­ни­ків на стар­ті тур­ні­ру в гру­пі G бу­де грець­кий ПА­ОК, який на по­пе­ред­ньо­му ета­пі ви­бив із ро­зіг­ра­шу ін­ший клуб із До­нець­ка — «Ме­та­лург».

      Піс­ля же­реб­ку­ван­ня гру­по­вої ста­дії Куб­ка УЄ­ФА се­ред су­пер­ни­ків «Шах­та­ря» всі ав­то­ма­тич­но ви­ок­ре­ми­ли двох пред­с­тав­ни­ків чем­пі­о­на­тів «ве­ли­кої п'ятір­ки», а та­кож бу­ха­рес­т­сь­кий «Ра­під», бо йо­го тре­нує син Мір­чі Лу­чес­ку. Утім ці клу­би нев­да­ло стар­ту­ва­ли в но­во­му се­зо­ні: «Штут­гарт» — дев'ятий у ні­мець­кій бун­дес­лі­зі, «Ренн» — 13-й у пер­шо­му ди­ві­зі­о­ні Фран­ції. «Ра­під» і ПА­ОК у се­бе в чем­пі­о­на­тах ідуть на шос­тих міс­цях, але не вик­лю­че­но, що са­ме ко­ман­да з Са­ло­ні­ків за­раз виг­ля­дає най­ліп­ше з усіх су­пер­ни­ків «Шах­та­ря». Цей ефект, ко­ли ко­лек­тив від­чу­ває під­не­сен­ня з по­я­вою но­во­го тре­не­ра, доб­ре ві­до­мий у фут­бо­лі. Піс­ля то­го, як Йо­р­гас Кос­ті­кос у ро­лі ви­ко­ну­ва­ча обов'яз­ків обіг­рав на ви­їз­ді лі­де­ра чем­пі­о­на­ту Гре­ції — «Олім­пі­а­кос» (2:1), ПА­ОК з оп­ти­міз­мом оці­нює пер­с­пек­ти­ви дру­го­го за ос­тан­ні три тиж­ні по­є­дин­ку в До­нець­ку. При цьо­му гре­ки ви­рі­ши­ли пов­то­ри­ти вда­лу прик­ме­ту з по­пе­ред­ньо­го во­я­жу і при­бу­ли в «шах­тар­сь­ку сто­ли­цю» за три дні до мат­чу, що в єв­ро­куб­ках трап­ля­єть­ся над­то рід­ко.

      Тре­нер «Шах­та­ря» з фіз­під­го­тов­ки Кар­ло Ні­ко­лі­ні спос­те­рі­гав за мат­чем «Олім­пі­а­кос» — ПА­ОК «ужи­ву» і при­віз по­зи­тив­ні від­гу­ки про су­пер­ни­ка. Ві­до­мо, що «сму­гас­ті» гра­мот­но ор­га­ні­зо­ву­ють гру в обо­ро­ні й гос­т­ро кон­т­ра­та­ку­ють. Але в пі­до­піч­них Мір­чі Лу­чес­ку є ціл­ком ре­аль­на мож­ли­вість на­га­да­ти гос­тям прис­лів'я: дві­чі в од­ну річ­ку не увій­деш. На ко­ристь гір­ни­ків — те, що про­ти них не змо­жуть зіг­ра­ти про­від­ний за­хис­ник «чор­но-бі­лих» Хріс­тос Ка­ра­пі­діс та фор­вард збір­ної Кіп­ру Ясу­міс Ясу­мі, яких ви­лу­чи­ли в мат­чі про­ти «Ме­та­лур­га». Щоп­рав­да, «мо­гиль­ник» «ме­та­до­нів» Пан­те­ліс Кон­с­тан­ти­ні­діс, який то­ді за­бив Вір­ту дру­гий гол, за­раз пе­ре­бу­ває у чу­до­вій фор­мі: са­ме він зро­бив «дубль» в ос­тан­ньо­му мат­чі. А от кра­щий фут­бо­ліст ми­ну­ло­го чем­пі­о­на­ту Єв­ро­пи Те­о­до­рас За­го­ра­кіс не грав у Пі­реї че­рез трав­му. Хо­ча, не вик­лю­че­но, в До­нець­ку він з'явить­ся на по­лі.

      Учо­ра тре­не­ри зус­т­рі­ча­ли­ся з пре­сою, і нас­тав­ник гір­ни­ків, від­з­на­чив­ши ат­ле­тизм і швид­кіс­ність су­пер­ни­ка, не при­хо­ву­вав, що по­мі­тив схиль­ність гре­ків до ве­ли­кої кіль­кос­ті тех­ніч­них по­ми­лок. Йо­р­гас Кос­ті­кос, у свою чер­гу, ще вдо­ма ска­зав, що вва­жає «Шах­тар» най­сер­йо­з­ні­шим су­пер­ни­ком у гру­пі, але піс­ля «Олім­пі­а­ко­са» йо­го пі­до­піч­ні зна­ють, як гра­ти з фа­во­ри­та­ми. Ці­ка­во, що нас­тав­ник ПА­О­Ка вис­лов­лює спо­ді­ван­ня на більш об'єк­тив­не суд­дів­с­т­во у по­рів­нян­ні з пер­шим ві­зи­том сво­го клу­бу в До­нецьк.

      До ре­чі, про сер­йо­з­ність на­мі­рів ПА­ОКа свід­чить і те, що вчо­раш­нє тре­ну­ван­ня во­ни про­ве­ли за за­чи­не­ни­ми две­ри­ма РСК «Олім­пій­сь­кий». А на три­бу­нах до­нець­ко­го ста­ді­о­ну зав­т­ра бу­де міс­це для 300 га­ря­чих фа­на­тів із Гре­ції.