Як гальмували «сталь»

19.10.2005
Як гальмували «сталь»

(Василя ГРИБА.)

      У понеділок на рахунок Фонду державного майна надійшли застави для участі в конкурсі з продажу пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь». Раніше повідомлялося, що на перекупiвлю металургійного комбінату претендує дюжина компаній, але до встановленого «дедлайну» — 18:00 позавчорашнього дня — по мільярду гривень застави сплатили фірми Mittal Steel Germany Gmbh, LLC Smart Group, а також «Індустріальна група» (Київ), в яку входять корпорація «Індустріальний союз Донбасу» і другий за величиною виробник сталі у світі — Arcelor. Відмовилася від участі в торгах, зокрема, російська «Сєвєрсталь».

      Конкурс має відбутися вже 24 жовтня, однак приватизаційну справу несподівано ускладнило вчорашнє рішення Верховної Ради.

      Парламент ухвалив постанову, яка запроваджує мораторій на продаж «Криворіжсталі», підтримав у першому читанні законопроекти, які пропонують залишити комбінат у держвласності, та про інші тимчасові обмеження у сфері приватизації. «За» голосували 255—259 нардепів (проти — в основному фракції «Нашої України», УНП, ПРП, НРУ, БЮТ, «Єдина Україна»). «Антиприватизаційні» проекти було внесено членами фракції «Регіонів» Людмилою Кириченко, Геннадієм Самофаловим та Володимиром Зубановим.

      Представник Фонду держмайна нагадав, що без продажу «Криворіжсталі» не можна буде виконати бюджет-2005 і треба буде повернути три мільярди гривень застави, вже отримані від учасників конкурсу.

      Однак навіть ті депутати, які голосували за заборону продажу металургійного комбінату, визнають, що ця ухвала парламенту навряд чи завадить уряду провести процедуру повторної приватизації. Зокрема, лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук прогнозує, що «конкурс відбудеться, і за «Криворіжсталь» заплатять більше, ніж минулого року» (тоді, нагадаємо, завод «по блату» купили Віктор Пінчук і Рінат Ахметов). Кравчук вважає, що це голосування є лише спробою «розібратися, хто сьогодні смокче гроші з «Криворіжсталі».

      Екс-віце-прем'єр Микола Томенко, представник БЮТ, охарактеризував ситуацію так: «Прийнята сьогодні Верховною Радою постанова «Про тимчасові обмеження у сфері приватизації», яку Володимир Литвин як парламентський речник низки олігархічних фракцій, як завжди, з порушенням регламенту поставив на голосування, ще раз підтверджує, що в життя України повернувся не лише Кучма, а і вигодувані його «епохою» олігархи. Зміст цієї постанови цілком зрозумілий: затягування приватизації «Криворіжсталі», доки Пінчук та Ахметов зможуть або шляхом міжнародного судового процесу, або в інший спосіб повернути собі фактично вкрадене в держави підприємство».

      Лідер УНП Юрій Костенко у свою чергу назвав рішення парламенту «популістським, таким, що має передвиборчий характер». Адже «у своїй діяльності Фонд держмайна керується законами, а те, що сьогодні було проголосовано, поки не є законом. Існує процедура введення в дію законів, яка передбачає 15 днів на те, щоб Президент наклав вето або підписав його», — каже Костенко.

      Віктор Ющенко, перебуваючи в Лондоні, учора підтвердив: ніщо не зупинить проведення 24 жовтня конкурсу з продажу «Криворіжсталі», а постанова парламенту, якою рекомендується залишити підприємство в держвласності, є нормативним актом «нижче існуючих — закону України і постанови уряду».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>