ПоБАЛакаємо про добро

18.10.2005
ПоБАЛакаємо про добро

«Він не знає, де діти гроші,
а у неї голодні діти...»
(«Він чекає на неї», Олександр Пономарьов).

 

      Обличчя благодійності лагідне і всім подобається. Тіло у благодійності худе. Діловий костюм пастельних тонів. На ланцюжку — пузате срібне сердечко. Це єдина прикраса, інші і не носила ніколи — все віддавала, собі нічого. 20 листопада благодійнiсть заспiває чудовим академічним голосом.  Мадам і мсьє, ми їдемо на бал!

 

      Приємно, звісно, що наші зірки поступово «беруться» за розум: Руслана давно відвідує дитячі будинки, Вакарчук заявив про музичне меценатство для обдарованих сиріт, а Пономарьов от зініціював благодійний бал (хоча не виключено, що деякі займаються благочинством потай — так благородніше). Бал складатиметься з двох частин. Перша — концертна. Сцена — Палац «Україна», кількість місць — 3 800, квитки — у касах. Це буде академічний концерт, з двома хорами (змішаним і дитячим) та академічним балетом. Розповідає мсьє Пономарьов: «Ви всі знаєте мене як естрадного співака, але освіта в мене академічна. І мені завжди хотілося заспiвати для публіки а-капела. Кілька разів я виступав у Києві для невеликого товариства, хотілось би, щоб почули інші». Хоча, пам'ятаю, одного разу на вечірньому Майдані Олександр виконував, якщо не помиляюсь, «Ніч яка місячна» — було чути тільки його голос без музичного супроводу, і як тріпочуть помаранчеві стрічки на нашому одязі. Так от, цього разу він обіцяє співати класичні твори та власні пісні, але тільки академічним голосом (наприклад, «Я люблю тільки тебе» — «Мені навіть самому цікаво, як це буде»), а також запросити друзів. Імена цих друзів — секрет, хоча, як не важко здогадатися, його друг Філіпп Кіркоров може бути присутній на сцені тільки з «мільйоном алих роз» для Олександра...

      Друга частина — камерна і більше благодійна, ніж перша — вона називається бал. Місце — хол на останньому поверсі Палацу «Україна». Ціна, тобто благодійний внесок, — 7 575 гривень, тобто півтори тисячі у.о. Кількість місць — 500, дрес-код, мейк-ап, ноу смокінг і червоні килимові доріжки. Тут гратимуть Штрауса, хазяїн балу Пономарьов з прозорим келихом в правиці ходитиме від гурту до гурту, будуть Ющенки. «Катерина Михайлівна дуже добре сприйняла цю ідею, і от переді мною лежить угода про співпрацю, підписана нами. Якщо гарно піде, то робитимемо щороку», — розповідає Олександр. Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000», головою наглядової Ради якого є перша леді і який спільно з народним артистом організовує бал, планує направити зібрані кошти в дитячі лікарні. Програму «Від лікарні до лікарні» Фонд заснував у травні цього року. Відтак 25 лікарень з усіх регіонів країни, які стануть переможцями цієї програми, отримають медичних партнерів з усіх куточків світу. А крім того, медичне обладнання: «Наша допомога — це не дотація, — говорить педіатр, доктор медичних наук, директор програми «Від лікарні до лікарні» Віра Павлюк. — Ми аналізуємо ситуацію і надаємо необхідну допомогу: чи то реанімобіль, чи то діагностичну апаратуру, чи медикаменти». Тож сума, яка буде дорівнювати 7 575 гривень, а ще помножити на 500, плюс квитки на концерт, а податків з благодійних внесків не сплачують, буде витрачена залежно від потреб кожної з 25 лікарень. Представники Фонду говорять, що обладнання купуватимуть теж на тендерній основі, причому хто запропонує менше, той і виграє. «Запевняю від імені нашого Фонду, що кожна копійка, отримана від Благодійного балу буде витрачена на порятунок дитячого життя, — говорить Катерина Ющенко. — Це чудовий приклад, як непересічний талант та високе мистецтво можуть працювати на благо громади». Пономарьов наголошує, що Президент обіцяв узяти в акції безпосередню участь.

      Бал такого формату в Україні проводиться чи не вперше. Все, що досі було, — Віденські бали. Але Олександр, який на балу був тільки одного разу (на тому-таки Віденському) каже, що вальс українці танцювати вміють, просто немає де, відповідний одяг до цієї нагоди мають — немає куди його носити, і що такий формат — найефективніший для благодійності. «Бали — це традиції минулих літ, — каже режисер свята Михайло Крупієвський, який, між іншим, режисирував «Євробачення» і неодноразово бував на балах у Санкт-Петербурзі, — а наш час має свої настрої та інтонації, тому попри академізм акції, ми намагатимемося поєднати сучасність і минуле». Актуальне запитання: хто призабув шкільного вчителя танців у м'яких черевичках та всі ті па, які він показував, танцювати вальс навчиться на «курсах підготовки до Благодійного балу», які почнуться, за словами Пономарьова, на початку листопада. А за себе господар балу не переживає. «Слава Богу, в консерваторії я мав предмет, який називався «бальні танці», — сказав він, склав пучки пальців обох рук до купи і, для більшої переконливості, кивнув головою.

      Українська шоу-бізнесова благодійність принесла в каси квитки. Вона подумала, що слова: «Чомусь так гірко плакала вона, ховаючи обличчя у долонях» тепер уже не про неї.