«Молодість» замість бабиного літа

18.10.2005
«Молодість» замість бабиного літа

      Хтось із відомих філософів запустив свого часу у маси афоризм про те, що молодість — це недолік, який з часом минає. Сьогодні цей вислів можна сміливо використовувати як тест на визначення оптимістів та песимістів. Погоджуєшся — все, на своїх мріях і бажаннях можеш сміливо ставити хрест. Сперечаєшся?  Тоді лінія небокраю для тебе значить набагато більше, ніж просто межа між небом і землею. У 1970 році українські кіномитці свій фестиваль — а тоді це був лише огляд студентських фільмів — назвали  «Молодість». І ось уже 35 років успішно дискутують із філософом: молодість — це не недолік, швидше, чеснота, а якщо дуже захотіти, то й проблему «минає з часом» можна вирішувати.

      «Молодість-2005», традиційно забронювавши за собою останню декаду жовтня, почнеться у визначені строки. Відкривається фестиваль 22 жовтня у ПМ «Україна» фільмом Романа Поланськи «Олівер Твіст». (Картина, знята за найвідомішим романом Чарльза Діккенса, розповідає про життя кишенькових злодюжок, це найдорожчий проект режисера, який обійшовся у 50 мільйонів євро). На закриття «Молодість» запланувала «Персону нон-грата» Кшиштофа Зануссі, фільм польсько-російсько-італійський, де одну з головних ролей виконав Нікіта Михалков. «Це те зникаюче інтелігентне кіно, якого нам сьогодні не вистачає», — так заанонсував цю картину гендиректор фестивалю Андрій Халпахчі.

      Конкурсна програма, як і у попередні роки, складається із трьох категорій: студентські фільми, перші професійні короткометражки та перші професійні ігрові картини. На жаль, Україна фігурує лише в одному із трьох списків, презентувавши кілька студентських стрічок. Серед них, до слова, і славнозвісні та визнані самим Канном «Подорожні» Ігоря Стрембіцького. Пікантністю цієї ситуації оргкомітет «Молодості» аж ніяк не переймається і нічого нетактовного у цьому не бачить. Більше того, Андрій Халпахчі вважає, що на «Молодості» конкуренція навіть серйозніша, ніж на Каннському кінофестивалі. Так що у Стрембіцького є шанс отримати ще одну вагому і непросту перемогу. Призові, за які сперечатимуться кінематографісти з усього світу — ніяких перебільшень, географія справді вражає! — залишилися на рівні минулорічних: 10 тис. доларів за гран-прі, по 2,5 тис. доларів за перемогу у кожній категорії, та тисяча євро кращій актрисі чи акторові. Журі, імовірніше за все, очолить відомий американський режисер Ірвін Кершнер («Ніколи не кажи ніколи», «Робокоп-2», «Зоряні війни-2»). Навесні йому виповнилося 82 роки, але ця дата аж ніяк не стала на заваді бажанню режисера відвідати Україну. До того ж, тут народилися батьки Кершнера, а до Києва він приїде разом із сином.

      Позаконкурсна програма «Молодості» також рясніє відомими прізвищами та назвами найостанніших прем'єр, які були номінантами чи переможцями найпрестижніших фестивалів: тематично-національні доробки фестивалю кінотеатри міста вже розібали. «Україна» запрошує на «Сучасне кіно Франції», на «Фестиваль фестивалів» — «Баттерфляй-Ультрамарин», «Київ», «Кінопалац», «Київська Русь», «Німецький бульвар» зарезервувала за собою «Кінопанорама». «Жовтень» уже традиційно прийматиме «Нове російське кіно» (у програмі — «Космос як передчуття» Олексія Учителя, «Коля-перекоти-поле» Ніколая Досталя, «Солдатський Декамерон» Андрія Прошкіна та інші фільми). Андрій Халпахчі каже, що цього року кожен фільм супроводжуватиме творча група, тож варто очікувати і достатню кількість творчих зустрічей, яких на попередніх фестивалях відверто бракувало. І вже зараз можна говорити про те, що однією з найочікуваніших буде зустріч українських кіноманів та ЗМІ з Єжи Гофманом: у програмі фестивалю — презентація першої частини його триптиху «Україна», з приводу якого до режисера було багато питань ще задовго до початку цієї роботи.

      А от чого не буде точно — так це традиційного корабля, де зазвичай збиралися гості та учасники «Молодості» і де преса традиційно влаштовувала засідки, полюючи за зірками. «Нам від цього довелося відмовитися, — каже Андрій Халпахчі. — Минулого року за оренду корабля фестиваль сплатив 37 тисяч доларів. Цього року «Річфлот» виставив суму спершу 100 тисяч доларів. Мовляв, паливо подорожчало, хоча ми ж на місці стоїмо, а не рухаємося! Потім — 80 тисяч, а потім нам сказали: сплатіть ще й за простій, бо закінчився сезон. Я такого взагалі не розумію». Тож «Молодість-2005» зійде на берег і дислокуватиметься у готелі «Спорт».

      Це не остання новинка у форматі фестивалю. Так, на посту почесного президента «Молодості» Богдана Ступку змінив Президент України Віктор Ющенко. Андрій Халпахчі повідомив: є домовленість, що Віктор Андрійович відкриватиме фестиваль та вручатиме гран-прі. Новим словом в історії фестивалю стане і І Український міжнародний «Кіноринок Молодість», що має на меті створити новий майданчик світового кіно в Україні. На сьогодні більшість прем'єр європейського та американського кінематографа ми отримуємо через Росію. А для чого посередники там, де можна обійтися і без них? Ось такі прямі контакти і мусить налагодити «Кіноринок Молодість». Зустрічатимуться правовласники фільмів із дистриб'юторами, директорами кінотеатрів та представниками телеканалів у «Баттерфляй-Ультрамарин» з 26 по 29 жовтня.