Уроки туризму

05.10.2005
Уроки туризму

«Школа життя» корисна змалечку.

      Міжнародний центр дитячо-юнацького туризму ще з радянських часів дислокується в невеликому приміщенні одного з київських житлових будинків. Ентузіасти-мандрівники, загартовані у «військово-польових» умовах походів, не лише продовжують навчати школярів туристичних премудростей. Вони ще й організовують пільгове оздоровлення гуртківців у трьох профільних туристсько-оздоровчих таборах України. Тільки цього літа тут зміцнили своє здоров'я та активно відпочили майже півтори тисячі київських школярів.

      За словами методиста краєзнавчого відділу МЦДЮТ Марини Бакуменко, протягом багаторічної роботи профільних туристсько-оздоровчих таборів змінювалися маршрути, кількість дітей, які цікавляться туризмом, але система оздоровлення залишається традиційною і дає позитивні результати. Педагогічна цінність туристсько-оздоровчих таборів, на думку директора Центру Тетяни Андреєвої, полягає насамперед у тому, що навіть найкращий урок географії, історії, українознавства чи біології не зможе дати дітям більше уяви про Закарпаття, Прикарпаття, Одещину, ніж один день, коли вони самостійно пройдуть по горах та полонинах, відвідуючи унікальні куточки своєї країни.

      Маршрут туристсько-оздоровчого табору «Карпати» проходить по Івано-Франківській та Закарпатській областях (Івано-Франківськ, Яремча, Ясиня, Чинадієве). Цього року практикувалися радіальні виходи в гори, знайомство з місцевими звичаями, обрядами, історією. На скелях Довбуша діти познайомилися з легендами і переказами про силу і відвагу українців, на полонинах збирали лікарські рослини. Туристично-оздоровчий табір «Нарцис», мальовнича перлина Закарпаття, розташований в долині річки Тиса на схилах Замкової гори. Неподалік в урочищі Кірєші тут знаходиться унікальна пам’ятка природи — Долина нарцисів, яка й дала назву табору.

      Програма перебування в таборі побудована з урахуванням вікових особливостей, уподобань та туристського досвіду дітей. Екскурсії по місту Хуст, на Городилівську гору, в центр лозоплетіння — Ізу, на високогірне озеро Синевир, на солоні озера Солотвина, до замку Паланок у Мукачевому, навчально-виробнича екскурсія на фетрову фабрику, походи на річку Тиса, Шаянські озера, спортивні та туристські змагання, конкурси, тематичні вечори, вечори відпочинку — все це сприяє ще й оздоровленню дітей. Третій із профільних туристично-оздоровчих таборів МЦДЮТ «Альбатрос» розташований на узбережжі Чорного моря в Овідіопiльському районі Одещини.

      Маршрути туристично-оздоровчих таборів МЦДЮТ насичені цікавим екскурсійним та пізнавальним матеріалом, дають дітям можливість використовувати на уроках набуті під час відпочинку знання. Однією з форм оздоровлення київських школярів є туристські ступеневі та категорійні походи. Цього літа в них взяли участь понад 700 школярів. Пішохідні та водні маршрути проходили по Київській, Черкаській, Полтавській, Сумській, Вінницькій, Чернігівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях, Республіці Крим, Карелії (Російська Федерація).

Ірина ЦУШКО.