Віником по безробіттю!

05.10.2005

      На сьогодні в Україні, за даними Мінпраці, кількість безробітних сягає трьох мільйонів. Втративши з тої чи іншої причини роботу або отримавши диплом, і її, роботи, не знайшовши, українці шикуються в черги до місцевих центрів зайнятості. Інші ж —офіційно реєструють свій статус безробітного, отримуючи мінімальну допомогу 108 гривень на місяць. Але віднедавна існує ще один спосіб для тих, хто ще не знайшов свого «робочого місця під сонцем» стати корисним суспільству — взяти участь в оплачуваних громадських роботах. Це, здебільшого, підсобні й допоміжні роботи на переробних підприємствах, будівництві, упорядкування та благоустрій парків, скверів, заготівлі макулатури, ліквідація наслідків стихійного лиха абощо.

      Дедалі частіше відбуваються громадські роботи з благоустрою і відновлення культурно-історичних пам'яток. Чесно заробити копійчину вже мали можливість безробітні Київщини, приводячи до ладу території Музею народної архітектури та побуту в Пирогово. Ведуться такі роботи в Чигирині на Черкащині. І от тепер, у розпал бабиного літа, близько сотні безробітних з чотирьох (Бахмацького, Борознянського, Ічнянського, Сосницького) районів Чернігівської області поєднували приємне з корисним: дихали осіннім повітрям, розчищаючи розкішні парки Батурина та відновлюючи історичні будівлі гетьманської столиці. А після виконаних «марафетних» робіт працівники ще й спробували справжнього козацького кулешу.

      До речі, оплата праці людей, залучених до громадських робіт, — за фактично виконану роботу, вона не може бути меншою за мінімальну встановлену законодавством зарплатню. Окрім того, на осіб, які зайняті на таких роботах, поширюються всі соціальні гарантії, включаючи право на пенсійне забезпечення та виплату допомоги з тимчасової непрацездатності.

      Голова Батуринської селищної ради Михайло Іващенко такою ініціативою Чернігівського обласного центру зайнятості задоволений, бо ця громадська допомога (безкоштовна для сільської громади) — суттєвий крок до наближення його заповітної мрії — відродження Батурина, символу національної державності, унікальної пам'ятки історії та культури, в перспективі — створення на базі вже існуючого музею-заповідника «Гетьманська столиця» великого туристичного центру. А відповідно і створення нових робочих місць для односельчан. Михайло Васильович жартує: «Єдине, що в усьому цьому творчому безладі пригнічує, то це археологи: понаїдуть, розриють все навколо...»

      Заїжджав подивитися на те, як у Батурині наводять порядки, тодi ще міністр праці та соціальної політики, а сьогодні вже віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко. «Громадські роботи — не радянський суботник, загальнообов'язковий для всіх, а добровільна справа, і за участь у ній люди, які знаходяться на обліку в державних центрах зайнятості, отримують відповідні виплати, — запевнив В'ячеслав Кириленко. — Такі роботи не вимагають спеціальної кваліфікації, тому не є високооплачуваними. Але вони відкривають реальну перспективу подальшого уже постійного працевлаштування».

Ірина ХРОНЮК.