Старшині випало зеро

05.10.2005

      Прийнято вважати, що «стирити» ядерну боєголовку крилатої ракети й «загнати» її на базарі можуть лише в Росії, продати півтанка — в Україні. Але, виявляється, і вояки звитяжного блоку НАТО не в тім'я биті. Так, стало відомо, що старшина військово-морських сил Великої Британії продав через комісійний магазин ноутбук із секретною інформацією про крилаті ракети. А пішов він на такий крок, аби... розплатитися з казино.

      За повідомленням газети «Дейлі телеграф», пропажа комп'ютерів виявилася тільки після відвідування Центру підтримки операцій крилатих ракет у Нортвуді (графство Міддлсекс) високопоставленими посадовими особами США. Американські інспектори висловили стурбованість тим, що навчання підводних човнів не були належним чином підтримані програмним забезпеченням. Інженер з озброєнь, головний старшина Піл Крукс був допитаний і зізнався в продажу комп'ютерів та іншого устаткування центру. А заодно «розколовся» й про те, що ніколи не вчинив би такого гріха, якби не заборгував більше 120 тисяч фунтів стерлінгів одному ігорному закладу.

      У ході розслідування з'ясувалося, що, крім комп'ютерів з інформацією, на якій стояв гриф «Абсолютно секретно — тільки для очей офіцерів Об'єднаного Королівства і США», Крукс украв ще й 230 фунтів, виділених на закупівлю кави для співробітників.

      Військово-морський трибунал у Портсмуті визнав Крукса винним за 24 пунктами й засудив до року ув'язнення, розжалував в унтер-офіцери і позбавив трьох значків «Відмінник служби».