Найкращі. Посмертно

05.10.2005
Найкращі. Посмертно

Найвидатніший альбом — Nevermind від «Нірвани».

      Найвідомішою піснею у світі, виявляється, є We Are The Champions легендарних британців із гурту «Квін». Звісно, значна частина меломанів була б ладна з цим посперечатися і запропонувала б на лідера хіт-параду якусь іншу композицію (може, навіть з репертуару тих же «Квін»), але ми, зрештою, вже звикли до того, що кожне нове «най»-опитування навіть з однаковими запитаннями демонструє різні результати, подекуди — геть протилежні. Словом, на колір і смак — товариш не всяк, тому просто продовжимо називати список тих пісень, які 700 тисяч чоловік, опитаних компанією «Соні Ерікссон», внесли до десятки найвідоміших.

      На друге місце вистрибнула пісня Toxic співачки, яка нещодавно стала мамою, — Брітні Спiрз. Третім став Billie Jean від щасливого (бо не засудженого) Майкла Джексона. Далі — Hotel California від «Іглз» та La Tortura колумбійської співачки Шакіри. Наступну п’ятірку в чарті від «Соні» склали рокери: «Нірвана» із гімном андеграундової молоді Smells Like Teen Spirit, сьомі — «Бітлз» із ностальгійним Yesterday, далі — U2 з хітом One, дев’ятим став — «бітл» Джон Леннон із «хіппівським» Imagine, а замикають десятку «Дайр стрейтс» із композицією Sultans of Swing.

      Тим часом днями було оприлюднено ще один рейтинг із претензією на «най». Цього разу було вирішено дослідити альбом, який серед меломанів вважається найвидатнішим. У цей хіт-парад здебільшого ввійшли колективи з Об’єднаного Королівства, що й не дивно, зважаючи на те, що опитування проводило британське радіо Бі-Бі-Сі. Якщо конкретно, то європейці-острів’яни «всілися» на шістьох позиціях підряд: про лідера скажемо пізніше, а другим став новий альбом гурту «Колдплей» (X&Y), третю сходинку посіли «Лібертайнз» із однойменною платівкою. Далі — «Оазис» (Definitely Maybe), U2 (The Joshua Tree), «Радіохед» (OK Computer) та «Бітлз» (Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band). А от звання найвидатнішого альбому виборов Nevermind (буквально — «Байдуже», «Немає значення») від «Нірвани». До цієї платівки, до речі, і входить пісня Smells Like Teen Spirit — та сама, що стала «лауреатом» хіт-параду від «Соні».

      Цікаве спостереження: лідери обох хіт-парадів — «Нірвана» і «Квін» — вже давно розпалися. При чому через одну причину — передчасну смерть своїх лідерів, Курта Кобейна та Фреді Мерк'юрі.