Орачі спортивної ниви

05.10.2005
Орачі спортивної ниви

Момент свята на стадіоні «Колос». (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Порівнювати діяльність фізкультурно-спортивних товариств, які міцно стоять на ногах, попри постійні зміни у підпорядкуванні сфери фізичної культури — річ невдячна. Надто різна спрямованість фізкультурної діяльності, скажімо, у профспілок, силовиків чи аграріїв. І все ж ФСТ «Колос» має чим пишатися. На останніх трьох олімпіадах у складі української команди було 105 «колосівців», причому в Афінах представників сільського спорту було найбільше порівняно з попередніми Іграми — 44. П'ятнадцятеро з них увійшли у залікові «шістки» Олімпіади-2004, двоє стали олімпійськими чемпіонами, один здобув «срібло».

      Та насправді спорт великих досягнень є лише верхівкою масової роботи в «Колосі». За статистикою товариства, у Всеукраїнських сільських спортивних іграх, починаючи з перших стадій районного рівня, бере участь близько 2 мільйонів спортсменів із галузі АПК, учнів сільських шкіл та студентів аграрних ВНЗ.

      24 вересня у Борисполі на стадіоні «Колос» відбулося відкриття фінальних змагань Всеукраїнських сільських ігор під девізом: «Відродження та відбудова українського села — справа рук молодих!». Змагання відбуваються в рік ювілею — ФСТ «Колос» саме відзначає своє 55-річчя. Прикметно, що з 1974 року незмінним керівником товариства залишається Анатолій Усенко, який фактично все життя віддав розвитку сільського спорту. У спорті 31 рік на одному місці — це справді унікальне досягнення, яке не залишилося без уваги навіть Міжнародного олімпійського комітету; МОК нагородив Анатолія Петровича своєю найвищою відзнакою — «Олімпійським орденом».

      У фіналі Ігор взяло участь близько 5 тисяч молодих сільських спортсменів. Ось деякі найліпші представники ФСТ «Колос» за підсумками цьогорічних змагань.

      Вищі навчальні заклади: Національний аграрний університет; Полтавський університет споживчої кооперації; Житомирський агротехнічний коледж.

      Фермерські господарства: сім'я Дроб'язкіних (Тернопільська обл.).

      Агрофірми: Полтавська обл.; Харківська обл.; Хмельницька обл.

      Галузеві ФСК та КФ «Колос»: Держкомлісгосп; ДАК «Хліб України»; Департамент харчової та переробної промисловості.

      Заохочувальними призами оргкомітету Ігор відзначені кращі обласні організації «Колоса» — Київська, Полтавська, Тернопільська.