«Щастю» пощастило

28.09.2005

      Міжнародний кінофестиваль в іспанському курортному місті Сан-Себастьян давно здобув собі серед шанувальників кіно та критиків репутацію одного з найавторитетніших світових кінофорумів. Цього року він проводився вже 53-й раз, а в головному конкурсі за гран-прі фестивалю «Золота мушля» змагалися 19 художніх фільмів: 14 — з Європи, три — з Латинської Америки, два — з Азії. І жодного американського.

      Минулої суботи після десяти днів фестивальних переглядів журі на чолі з американською акторкою Анджелікою Х'юстон оголосило свій вердикт: «Золота мушля» дісталася фільму 38-річного чеського режисера Богдана Слама «Щастя», а виконавиця головної ролі в цьому фільмі Ана Гейслерова відбула на батьківщину з нагородою для кращої акторки. Всупереч назві у стрічці «Щастя» розповідається про похмурі сторони життя сучасної Чехії. Події розгортаються в середовищі сусідів, які мешкають у маленькому промисловому містечку. Тут і дівчина, наречений якої емігрує до США, і молодик, таємно закоханий у неї, і мати дівчини, одружений коханець якої ніяк не відважиться на розлучення. Богдан Слама, який не приховує, що його ідеалом та зразком для наслідування є Андрій Тарковський, без зайвої скромності заявив на прес-конференції: «Мій фільм є метафорою нашої цивілізації».

      Нагорода для кращого актора залишилася в Іспанії — нею був відзначений іспанець Хуан Хосе Баллеста за роль у фільмі «Семеро незайманих» режисера Альберто Родрігеса. Приз за режисуру дістався китайцю Дзянь Янгу за постановку фільму «Соняшник», головну роль в якому виконує добре відома за голлівудськими ролями акторка Джоан Чен. Це історія змін, що відбувалися в Китаї після так званої «культурної революції» на прикладі життя однієї родини. Спеціальною нагородою журі відзначило стрічку аргентинського режисера Трістана Бауера «Освітлені вогнем» про чоловіка, який 1982 року брав участь у британсько-аргентинській війні за Фолклендські острови. В обгрунтуваннях журі говориться, що цей фільм «емоційно та інтелігентно переказує всю трагічну безсенсовність війни».

      На фестивалі вшанували пам'ять славетного американського кінорежисера Роберта Вайса, померлого напередодні дня відкриття. В Іспанії перебувала дружина Вайса — Міллісент, вона негайно відбула додому після повідомлення про смерть чоловіка. З позаконкурсних показів найбільшу увагу привернула нова стрічка американського пересмішника Вуді Аллена «Матч-Пойнт» із молодою голлівудською кінозіркою шведського походження Скарлетт Йоханссон.