Перемінні успіхи хокейного Анчелотті

27.09.2005

      Минулої п'ятниці кияни проводили третій із чотирьох домашніх поєдинків проти елітних команд Білорусі на старті чемпіонату. Черговому супернику — «Кераміну» — «Сокіл» поступився навесні у півфіналі ВЧБ, але в міжсезоння склади обох суперників зазнали значних змін. Зокрема, до мінчан приєдналися троє наших співвітчизників — колишні «соколи» Сальников і Савицький, також під'їхав із Росії захисник збірної України Люткевич. Натомість значно ослабився «Керамін» через відхід ударного тріо Чупріс — Мелешко — Крутіков. У протилежному ж таборі наставник «Сокола» Олександр Сеуканд вперше випробував у дії молодого Кириченка. Крім того, заявив про свою готовність вийти на матч після струсу мозку форвард першої ланки Матвійчук.

      Поєдинок вийшов по-справжньому бойовим — суперники не надто панькалися один із одним. У зіткненні із земляком Сальниковим захисник «Сокола» Наваренко травмував меніск, і лише після сьогоднішнього обстеження у відомого хірурга Лінька з'ясується, коли він повернеться на лід.

      Якщо застосовувати футбольну термінологію, то гра проходила між «штрафними майданчиками», що підтверджує невелика кількість кидків по воротах (15:20 на користь гостей). Чудово діяли голкіпери, а киянину Ігорю Карпенку доводилося рятувати свою команду в неймовірних ситуаціях, коли шайбі, здавалося, нікуди було й летіти, як у ворота. Він підчищав огріхи захисників (негативно виділявся Полоницький), ліквідовуючи виходи сам на сам і відбиваючи постріли з різних дистанцій. Особливо старався насолити колишнім товаришам той самий Роман Сальников.

      Зрештою доля трьох очок вирішилася після штурму «п'ять на чотири». У боротьбі з голкіпером гостей Карпіковим Олександр Матвійчук відкинув шайбу до синьої лінії, звідки Полоницький і спрямував її у напівпорожні ворота. Так команда Олександра Сеуканда здобула другу перемогу поспіль з улюбленим рахунком італійського тренера футбольного «Мілана» Карло Анчелотті — 1:0. Як бачимо, і в хокеї піклування насамперед про тили також нерідко приносить успіх. На післяматчевій прес-конференції Сеуканд заявив: «Ми билися щосили, намагаючись порадувати наших вболівальників». А заодно й здивував заявою про те, що, виявляється, наші воротарі Федоров і Карпенко самі вирішують, хто в якому матчі гратиме.

      Уже в неділю «Сокіл» зустрічався з мінським «Динамо», яке минулого сезону не потрапило навіть до «плей-оф», але зараз після значного підсилення перебуває в когорті лідерів. До команди влилися гравці збірної Білорусі, приїхали хокеїсти з Росії, тренер із Словаччини. Втомлений і знекровлений втратами «Сокіл» намагався чинити гідний опір, але гідно це виходило лише в першому періоді. На останній хвилині дебютної 20-хвилинки, обігравши опонента і спрямувавши гумовий диск у «дев'ятку», нарешті відзначився Олександр Яковенко. За наступні ж два періоди господарі потурбували динамівського кіпера Зарудного лише п'ять разів (усього за матч 13, тоді як мінчани нашого Федорова — аж 28). «Динамо» тримало «Сокіл» під постійним тиском і таки добилося свого. Спершу недавній партнер Карпенка по російському ХК МВД Хмиль у більшості спрямував шайбу в протихід Федорову — 1:1. А на початку третього періоду занадто повільна реакція захисника Полковникова на дії Бутуліна дозволила йому вдруге пробити нашого стража воріт.

      Після матчу Олександр Сеуканд відзначив, що чотири закинуті шайби у чотирьох матчах —замало для його команди, і що ослабленим складом суперника калібра «Динамо» обіграти неможливо. Словацькому наставнику гостей Любомиру Поковичу захисний стиль гри українців запам'ятався ще з минулорічного чемпіонату світу, коли повна зірок НХЛ збірна його батьківщини не без проблем здолала «синьо-жовтих» з рахунком 2:0. Покович відзначив, що створювати гольові моменти біля воріт «Сокола» було дуже важко, але залишився задоволеним, як діяли його підопічні протягом усього матчу, а особливо в третьому періоді.

 

ТАБЛО

«Сокіл» — «Керамін» (Мінськ) — 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

      Шайба: Полоницький (Матвійчук, Олецький), 37:30 (1:0 — більш.).

«Сокіл» — «Динамо» (Мінськ) — 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

      Шайби: Яковенко (Лясковський), 19:46 (1:0). Хмиль (Скабелка, Седлак), 39:19 (1:1 — більш.). Бутурлін (Бекбулатов), 43:48 (1:2).

      Інші результати 7-го й 8-го турів ВЧБ: «Гомель» — «Динамо» — 5:1, «Юність» — «Німан» — 5:3, «Хімволокно» — «Брест» — 3:2, «Вітебськ» — «Металургс» — 1:3, «Хімік-СКА» — «Рига-2000» — 2:3; «Гомель» — «Керамін» — 4:2, «Юність» — «Брест» — 2:6, «Хімволокно» — «Німан» — 4:1, «Вітебськ» — «Рига-2000» — 1:6, «Хімік-СКА» — «Металургс» — 3:2.

      Турнірне становище: «Гомель» — 21, «Динамо» — 19, «Сокіл» — 18, «Хімволокно» — 16, «Керамін», «Юність» — 13, «Рига-2000» — 12, «Німан», «Брест» — 9, «Хімік-СКА», «Металургс» — 4, «Вітебськ» — 1.