Повернення Володимира

27.09.2005
Повернення Володимира

(РЕЙТЕР.)

      Уперше за кар'єру Володимира Кличка букмекери ставили на його суперника — настільки переконливо на всіх вплинула потужність ударів Самуеля Пітера. Темношкірого панчера на прізвисько «Нігерійський жах» навіть називали «наступником Майка Тайсона» і «майбутнім великим чемпіоном». Хоча деякі фахівці боксу на цей поєдинок дивилися дещо інакше. Якщо хочете, двобій в Атлантик-Сіті мав окреслити тенденцію подальшого розвитку суперважкої категорії. На боці Володимира Кличка — техніка боксування і чітке виконання тактичних задумів тренера. При цьому сила ударів українця теж значна, інакше він не мав би прізвисько «Сталева кувалда». У Пітера ж, власне, був лише сильний удар і «залізна голова», яка витримувала геть усе, що в неї влучає.

      За підсумком 12-раундового поєдинку, Володя, хоч і побував кілька разів на помості, все ж виграв за очками і став таким чином офіційним претендентом на чемпіонські титули відразу за двома версіями — IBF та WBO.

      Упродовж бою африканець прагнув дістати суперника своїм безсистемним розмахуванням кулаками, ігноруючи відчутні джеби, якими Кличко-молодший його діставав регулярно. Як було видно, ступінь витривалості українця загалом нижчий, ніж у Пітера, тому й довелося тричі опускатися на коліна. Перший — і найсерйозніший — нокдаун трапився у п'ятому раунді, але він, як не парадоксально, більше «плюсів» приніс саме Володі. І хто тепер розповідатиме казки про «скляне підборіддя» та втрачену психологічну стійкість Кличка, якщо Самуелеві так і не вдалося після цього достроково завершити поєдинок!

      Гематома ж на обличчі «Жаха» з'явилася ще в четвертому раунді, а з шостого він значно рідше відповідав на влучні постріли своїми. Фізіологічна унікальність африканського боксера дозволила йому зібратися на штурм у десятому раунді, після того як Пітер уперше опустився на підлогу. В результаті «реваншу» Кличко падає, але з рятівним гонгом іде відпочивати, а надалі вже тактично грамотно доводить бій до кінця, знаючи про свою перевагу за очками.

      Мудрість виявив наш боксер і в 12-му раунді, коли після його серії з двох ударів опонент відчутно захитався. Але Володимир не став відкрито йти на добивання, враховуючи, що Пітер здатен і в такому стані відмахнутися.

      Володимир Кличко заслужено переміг Самуеля Пітера за рішенням усіх трьох суддів — 114:111, заробив 1,5 млн. доларів (суперник — 900 тис.) і отримав право знову поборотися за чемпіонські титули. Що ж до поясу, який вручили Кличку-молодшому після поєдинку в Нью-Джерсі, то це титул маловідомої організації NABF.

 

ПІСЛЯМОВА

Самуель Пітер:

      — Я витримував найсильніші удари Володимира і змусив його тричі впасти, але він зробив усе, щоб перемогти. Так, він був сьогодні кращим за мене. Колись, якщо я буду підготовлений ліпше, я зможу перемогти українця. Але сьогодні на висоті був він.

       Раніше я не зустрічався із суперниками такого високого класу, і цей бій мене багато чому навчив. Володимир діяв сьогодні як справжній боєць.

Володимир Кличко:

      — Приємно знову повернутися на авансцену суперважкої категорії, адже я тепер перший претендент за двома версіями. Сподіваюся, я зміг переконати скептиків і довести, що володію витривалістю для 12-раундової зустрічі. Тепер мені все одно, в кого виборювати титул чемпіона світу — у Кріса Бірда чи Лемона Брюстера. Я тепер одержую задоволення від боксу.

      Щодо Пітера, то він виявився дуже сильним суперником, але деколи порушував правила, коли бив по потилиці. Крім того, у Сема міцне підборіддя і незвичайна манера ведення поєдинку.