Горе переможцям?

27.09.2005

      У ситуації, яка складається зараз в українському політикумі, питання «хто винен?» уже не актуальне. А от на запитання «що робити?» «помаранчевій» еліті відповідати не лише доведеться, а й бажано буде зробити це якомога швидше. Бо ще трохи — і її вже нікому буде слухати. Адже, як свідчить чергове соціологічне опитування Центру Разумкова, у вже не нової насправді влади стрімко знижується рівень підтримки. І не лише у влади загалом, а й у лідерів Майдану — в тому числі й на даний момент безробітних — загалом. При цьому даремно спікер парламенту Володимир Литвин сподівається на те, що на тлі падіння рейтингів виконавчої влади «єдиним оплотом стабільності» залишається Верховна Рада: як відзначають соціологи, показник народної довіри до ВР наразі впав фактично до тієї позначки, що й за минулого режиму. А от хто виглядає справді стабільним — то це «біло-синя» опозиція: рівень довіри до переможеного на президентських виборах лідера Партії регіонів Віктора Януковича хоч і не зростає, але й не падає і фактично зрівнявся з показником довіри до тріумфатора минулорічної кампанії Віктора Ющенка та його екс-соратниці Юлії Тимошенко. Щоправда, при цьому дії Януковича не підтримують-таки набагато більше громадян, ніж дії обох Ю.

      Варто зауважити, що опитування проводилося до підписання Меморандуму між Президентом і «опозицією» в особі Януковича.

      Тепер — голі цифри. Якщо у квітні діяльність Президента повністю підтримували 46,6% опитаних, то тепер цей показних дорівнює 20,3%. При цьому рівень повної непідтримки глави держави зріс лише на 8% — із 20,5 до 28,6. Решта беззаперечних прибічників Президента наразі поповнюють лави поміркованих — тих, хто підтримує його «окремі дії». Дії уряду повністю підтримують 8,5% (у квітні — 35,8), не підтримують — 32,6% (18,4). Парламент, порівняно з квітнем, втратив 16% тих, хто повністю підтримує його дії, і тепер повністю підтримують дії ВР тільки 6,2%. Кількість твердих противників дій законодавчого органу, відповідно, становить 31,5% у вересні проти 20,6% у квітні.

      Рівень повної підтримки дій усіх без винятку визначних владних і політичних осіб, як свідчить опитування, знизився на 5—8%. Звісно, якщо було куди знижуватися, бо, скажімо, у Генпрокурора Святослава Піскуна цей показник від початку становив 2,5%, тепер — 1,2%. А дії екс-секретаря РНБО Петра Порошенка, наприклад, підтримують 1,7%, не підтримують — 68%. Падає довіра і до спікера парламенту Володимира Литвина: із серпня до вересня йому стали довіряти на 8% менше (минулого місяця Голову ВР підтримували 21% респондентів, тепер — 13%).

      Головні ж «батьки» революції, Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, втратили однаково. Рівень повної підтримки дій Ющенка (як особи, а не як керівника держави) знизився на 13% — із 33% у серпні до 20% у вересні. Для порівняння: у квітні В.Ю. повністю підтримували аж 49% громадян. Противників Ющенка порівняно з квітнем побільшало на 12%, і тепер їхня кількість становить 34% громадян.

      Дії Тимошенко у серпні повністю підтримували 32% опитаних, тепер же цей показник становить 21%. У квітні Ю.Т. мала 47% беззаперечних прихильників... Кількість противників лідерки БЮТ порівняно з квітнем збільшилася на 16% і становить наразі 36% громадян країни.

      При цьому, якщо розглядати показники обох Ю. за географічним принципом, тенденція теж невтішна: на «помаранчевому» заході України обоє лідерів втратили по половині прихильників! Тепер В.Ю. там підтримують 39% (у квітні було 85%), а Ю.Т. — 36% (було — 61%). У центрі показники довіри також впали і в Ющенка (з 66% до 25), і в Тимошенко (з 61% до 32). Про схід і південь нібито й говорити нічого, але та сама тенденція спостерігається й тут: кількість прихильників Віктора скоротилася з 22 до 8% і з 29 до 12%, відповідно; у Юлі показники змінилися з 25 до 8% і з 27 до 12%. Кількість противників Ющенка на сході зросла з 36 до 55%, на півдні — з 38 до 54%. У Тимошенко відповідні показники такі: від 32% противників у квітні до 56% у вересні та від 40 до 58%.

      До слова: рішення Президента відправити у відставку уряд на чолі з Прем'єркою Тимошенко підтримали майже 40%. Не підтримали — 35%. Решта — вагалися з відповіддю або відповіли, що це питання їх не цікавить.

      Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 9 по16 вересня  2005 року в усіх регіонах України. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>