Велика висота малого Бердичева

23.09.2005
Велика висота малого Бердичева

Цього разу головний приз бердичівських змагань виграв чемпіон світу, місцевий стрибун Юрій Кримаренко, який перед районним Палацом культури взяв висоту на 4 см нижчу, ніж на Олімпійському стадіоні Гельсінкі. (автора.)

      Ці традиційні змагання зі стрибків у висоту в Бердичеві десять років мали назву «На призи Віталія Лонського», і ось 21 вересня це місто на Житомирщині приймало «ІІ Меморіал Лонського». Про цю легендарну людину знали далеко за межами України й колишнього СРСР. В усьому світі фахівці робили спроби розгадати феномен його школи стрибунів, адже з маленького провінційного містечка стабільно виходили спортсмени високого класу — переможці й призери багатьох міжнародних змагань. А троє учнів Віталія Олексійовича ставали чемпіонами Європи — Валерій Скворцов (двічі), Анатолій Мороз та Олександр Журавльов.

      У день 12-х міжнародних змагань мешканці в особливому настрої йшли відродженим бульваром Віталія Лонського — так земляки віддали шану великому тренеру. Водночас зі слізьми на очах доводилося констатувати несправедливість долі: корифей висоти зовсім трохи не дожив до тріумфу учня своїх учнів Юрія Кримаренка, який цього року став чемпіоном світу.

      Звичайно, першого приїзду 22-річного чемпіона після здобуття «золота» в Гельсінкі з особливим нетерпінням чекали і перший тренер Юрія — Сергій Шеремет, і другий — Олександр Михальченко, який довів спортсмена до головної висоти у кар'єрі. Що цікаво: всі учні Лонського різних поколінь залишаються скромними й згуртованими людьми. Ось i держстипендію тренерові, котрий підготував чемпіона світу, бердичівські фахівці, причетні до підготовки Кримаренка, ділять на трьох.

      Секрет у «школи Лонського» є, хоча не кожен зможе взяти його на озброєння. Річ у тiм, що Віталій Олексійович міг «залізти в душу» так, що в учнів виростали крила, і вони вірили у свою можливість узяти висоту. А тепер уже цілий турнір дає серйозний психологічний поштовх для подальших успіхів у спорті. І, скажімо, незважаючи на те, що змагання відбуваються під відкритим небом перед міським Палацом культури на далеко не ідеальному покритті, стрибуни тут стабільно б'ють особисті рекорди.

      Цьогорічна переможниця турніру Ірина Михальченко визнала, що Бердичів для неї щоразу стає своєрідним етапом у кар'єрі — тут справді є якась неповторна атмосфера. І хоча цього разу Іра, за її визнанням, не сподівалася на високий результат (після тривалого сезону накопичилася втома), але підтримка публіки додала сил.

      До речі, читачам раджу запам'ятати і 16-річну Наталю Гапчук, яка посіла друге місце з рекордним для себе результатом 186 см. Бердичівська стрибунка, яка була срібною призеркою юнацьких Європейських ігор, на думку багатьох фахівців, має потенційну можливість стати найближчим часом одним із лідерів національної збірної. Тим бiльше, як зізналася 33-річна Михальченко, котра була п'ятою на Олімпіаді в Афінах, їй час уже подумати про материнство.

      Якщо в жінок змагалося лише шестеро українських спортсменок, то чоловічий турнір зібрав 12 стрибунів — з України, Росії й Білорусі. Очікувалося, що Юрій Кримаренко сперечатиметься за перемогу з олімпійським чемпіоном Сіднея-2000 Сергієм Клюгіним, але росіянин не потрапив навіть у призери. Натомість на третій сходинці розташувалося відразу двоє його співвітчизників. А боротьбу за «золото», як і очікувалося, виграв «свій», Кримаренко. Крім пам'ятної медалі, він отримав ще й телевізор від одного зі спонсорів змагань — спортклубу «Біола».

      Як відзначив ведучий змагань Геннадій Терехов, якому спілкуватися з публікою допомагала відома стрибунка у довжину Олена Говорова, це вже восьмий приз чемпіона світу за останній час. Юрій знову, як кажуть стрибуни, «точно влучив у молекулу». А найбільш пам'ятним для Кримаренка стане подарунок від Емми Лонської — вдови знаменитого тренера. Це хрест, зроблений самим Віталієм Олексійовичем. Про його другий фах — карбування — знали в різних куточках світу і пропонували за вироби шалені гроші, але Лонський — патріот краю, все залишив для співвітчизників.

Бердичів.

ТАБЛО

Другий Меморіал Віталія Лонського

      Чоловіки: 1. Кримаренко (Україна) — 2,28. 2. Дем'янюк (Україна) — 2,26. 3. Сільнєв, Шустов (обидва — Росія) — 2.23.

      Жінки: 1. Михальченко (Київ) — 1,94. 2. Гапчук (Бердичів)— 1,86. 3. Моток (Київ) — 1,83.