П'ять пересторог від Турчинова

16.09.2005
П'ять пересторог від Турчинова

(УНІАН.)

       Олександр Турчинов після відставки з посади голови СБУ збирається працювати на перемогу політичного Блоку Юлії Тимошенко, якому, на його переконання, сьогодні немає альтернативи. При цьому «права рука» Юлі закликає «не ставити хрест» на Президентові Ющенку, адже в корупції винен не він, а його оточення, яке вводить главу держави в оману.

       Прес-конференція пана Турчинова проходила в умовах неабиякого переаншлагу, i як жартівливо було підмічено на початку, «послухати людину, яка сім місяців слухала нас», прийшло чимало журналістів. Привід серйозний, адже кількість колосальних проблем, які загрожують Україні, екс-голова СБУ може порахувати на пальцях однієї руки, i цього достатньо для занепокоєння.

     Загроза перша — корупція i руйнація влади. Олександр Турчинов переконаний, що слова Зінченка мають під собою серйозні підстави, і вищі державні посадовці, зокрема екс-секретар РНБО Петро Порошенко, займались здирництвом і хабарництвом. Як голові СБУ Турчинову сказати про це громадськості було важко, але тепер він політик i не може мовчати. При цьому знає, що доказів у СБУ чимало. Президент знав про це ще до прес-конференції Зінченка.

       Як приклад — скандал навколо відомого елітного будинку у Києві по вул. Грушевського, 9-а, власники якого після формування нової влади були запрошені до Порошенка, який запропонував їм віддати контрольний пакет або... Лише після відмови почалися розмови про небезпеку зсуву Печерських пагорбів, що будинок узагалі не добудують. Хоча насправді справа не в пагорбах, а у великих грошах.

       Інший факт від Турчинова. Він звинувачує Порошенка у привласненні стратегічних об'єктів Придністров'я через офшорні компанії. Робоча група із врегулювання Придністровського конфлікту на чолі з Порошенком під час переговорів домоглася закриття справ за цим фактом у Молдові. Але не вдалося знищити свідчення. В екс-керівника СБУ є документи, передані депутатом молдовського парламенту, на яких є підписи Порошенка як власника офшорних компаній, через які кошти перетікали за кордон.

       «СБУ і Генпрокуратура мають перевірити ці факти. Мені не зрозуміло, чому досі Порошенку не пред'явлено звинувачень», — сказав Турчинов, припустивши, що силовики чекають, доки Порошенко через суд поновить свою депутатську недоторканність. Але якщо документи зникнуть, Турчинов допоможе їх знайти. При цьому додає, що ксерокопій кримінальних справ, залишаючи посаду, він не робив.

       Загроза друга — знищення незалежної судової влади. Для проведення судової реформи при апараті РНБО було створено спецуправління, яким керував такий собі Валерій Івченко, людина Порошенка. Коли слідчі СБУ почали його перевіряти, виявили в біографії цілий шлейф кримінальних справ! I ця людина, за словами Турчинова, тиснула на суддів, фактично вербуючи їх на злочинні дії, до того ж претендувала на допуск до державних таємниць. Ті судді, що не могли терпіти наруги, почали писати заяви силовикам. Але чи зупинили Івченка? Чи усунули з посади?

       По-третє, існує загроза енергетичній безпеці держави. Турчинов заявив, що в Україні продовжує існувати, створена за часів Кучми, транснаціональна злочинна система, яка паразитує на споживанні Україною газу i завдає чималих збитків. Йдеться не про мільйони, а мільярди. Змінилася влада, але не система постачання в Україну газу, від якої, окрім посередників, не відмовляється і НАК «Нафтогаз України». Патронує все це, за словами Турчинова, саме пан Третьяков, президенетський помічник. Коли СБУ почала слідство стосовно цих оборудок, на СБУ одразу почався тиск. Спочатку владнати все намагався сам перший помічник Президента, згодом i Віктор Ющенко, якому оточення не правильно пояснило ситуацію. Президент спитав Турчинова, чому він «він переслідує його хлопців», а «СБУ працює проти його (Президента. — Ред.) команди». Але СБУ, незважаючи на це, не припинила розслідування і зібрала всі необхідні матеріали, які доводять скоєння злочинів у нафтогазовій сфері України. Слідчі готові пред'явити факти.

       Загроза четверта — незаконний розподіл ресурсів, можливість утрати стратегічних комунікацій. Йдеться про шельф Чорного i Азовського морів, дільниці якого без конкурсів i угод віддають в експлуатацію іноземним фірмам. Про «Нафтогаз», який бере кредити під заставу стратегічних об'єктів. Є проблеми i з діяльністю міністра транспорту i зв'язку Євгена Червоненка. Як приклад: міністр безкоштовно передав контейнерний термінал Іллічівського порту приватній структурі без рішення Фонду держмайна! «Приватне підприємство, контролюючи серце порту, починає контролювати і сам порт», — каже Турчинов. I це не єдиний порт, i не єдиний приклад.

      I п'яте — руйнація авторитету держави на міжнародній арені. Ця загроза виникла через невмотивовану відставку уряду i спричинений нею «парад компроматів». Але Олександр Турчинов сподівається, що Президент Віктор Ющенко зрозуміє вcю небезпеку, до якої веде його оточення i по-справжньому розбереться з так званою «своєю командою».


Екс-голова СБУ Олександр Турчинов...

Про погрози від Третьякова:

      — Надійшло повідомлення від Олександра Третьякова (колишнього першого помічника Президента. — Ред.), що якщо я піду на прес-конференцію, то дехто, проти кого СБУ завела кримінальну справу, дасть свідчення в обмін на закриття справ, нібито офіцери СБУ за моїм дорученням займалися шантажем і здирництвом. Нібито проти мене особисто буде порушена кримінальна справа. Аналогічну погрозу висували і Юлії Тимошенко. Якщо вона не зупиниться, то, мовляв, сорок днів, проведених у камері за часів Кучми, здаватимуться їй раєм.

Про борги «Єдиних енергетичних систем»:

      — Борг компанії ЄЕСУ, у списанні якого Віктор Ющенко звинувачував Юлію Тимошенко ... 8 млрд. гривень було нараховано за часів Азарова, і їх списання відбулося за рішенням суду. Тимошенко вже 10 років не очолює ЄЕСУ. Я радитиму їй подати позов проти всіх, хто ллє на неї бруд.

Про отруєння Ющенка:

      — Головна проблема, яка відтягує розслідування цієї справи і чому досі нікому не пред'явлено звинувачення, — до цього часу не встановлено факт самого отруєння. Бо потрібно провести експертизу в Україні, взяти аналізи крові, шкіри і жирових тканин. СБУ зробила все можливе в цій справі. Розслідуванням займається Генпрокуратура. Я розмовляв із Піскуном, мені було сказано, що Президент не має бажання здавати аналіз. За тиждень до звільнення поговорив із Президентом. Він пообіцяв мені, що здасть аналіз найближчим часом. Наскільки я знаю, експертиза досі не проведена.

Про Пукача (головного фігуранта у справі про вбивство Гонгадзе):

      — Зокрема, я можу навести факти, коли Служба безпеки готувала затримання за кордоном генерала Пукача, а перед рішенням суду, яке дозволяло нам це зробити, вийшла інформація в ЗМІ, яка дала можливість утекти цій людини. Ми провели розслідування, і підтвердилося, що причетний до витоку цієї інформації був один із заступників Генерального прокурора. На жаль, ця людина і досі працює на своїй посаді.

Про плівки Мельниченка:

      — По-перше, нам не вдалося підтвердити, що розмови навколо Гонгадзе були змонтовані. По-друге, вдалося чітко підтвердити всіх учасників розмови, перевіряючи їх голосові образи. І по-третє, є питання щодо механізму зняття інформації. Бо експертиза показує, що пан Мельниченко не все говорить про те, як збиралися записи. Нам передали магнітофон, яким, за інформацією прокуратури, записували ті розмови. І ми можемо сказати, що цим магнітофоном ці записи [насправді] не робили.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>