Декларацiя i портфелi

14.09.2005
Декларацiя i портфелi

Ще зранку пропонований до пiдписання документ називали «Меморандум стабiльностi». Доопрацьовували його на нарадi в Президента. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора, за повідомленням прес-служби Президента, Віктор Ющенко подав до Верховної Ради пропозицію щодо надання згоди на призначення Юрія Єханурова Прем'єр-міністром України.

      Багато хто вважає питання затвердження «технічного Прем'єра» на посаді таким самим «технічним», але є й інші думки: якщо харизматична Юлія Володимирівна свого часу спромоглася побити всі рекорди результативності голосування ВР за кандидата в прем'єр-міністри, то Юрієві Івановичу пробитися буде непросто. Скажімо, представник фракції «Єдина Україна» Олександр Задорожній (юрист і колишній представник у парламенті Президента Кучми) сумнівається, що Єханурову вдасться зібрати 226 голосів. За даними Задорожнього, станом на вчора за нового кандидата на главу уряду були готові висловитися лише 195 депутатів.

      Зрозуміло, що після заяви Юлії Тимошенко про фактичний перехід в опозицію у парламенті потрібно творити нові конфігурації для отримання хоча б одноразової більшості. І, скажімо, дуже некрасиво, але анітрохи не дивно, що роботу Єханурову забезпечують в обмін на свободу есдека Різака. Торгуються і з інших приводів. Зокрема, той самий Задорожній каже, що в Єханурова є шанс бути затвердженим у парламенті за умови, якщо Президент дозволить йому більш самостійно формувати уряд. Тобто йдеться про те, скільки портфелів в обмін на свою підтримку Юрій Іванович зможе запропонувати досі не надто лояльним до «помаранчевих» політичним силам.

      У тому числі й про це говорилося на Банковій у ході наради за участю Президента Ющенка, Голови ВР Литвина, в.о. Прем'єр-міністра Єханурова та керівників депутатських груп і фракцій. За повідомленням президентської прес-служби, учасники засідання обговорили проект угоди, попередня назва якої — «Декларація про єднання та співпрацю заради майбутнього». Сторони висловили свої пропозиції щодо документа і домовилися, що підпишуть документ орієнтовно о 16.00.

      Ще зранку цей папір відлякував своєю проектованою назвою — «Меморандум стабільності». Уже саме така назва  засвідчувала, що в українській політиці панує біс нестабільності. Відтак вирішили перейменувати.

      За словами Президента, документ має засвідчити, що «українська політична еліта перебуває в консенсусі щодо політичного, економічного, соціального і культурного розвитку України на найближчу перспективу». Але, якщо копнути глибше, насправді йшлося якраз про творення сякої-такої бiльшостi  для затвердження Єханурова. Кількість «підписантів» декларації, помножена на членство їхніх фракцій у ВР, і показала б імовірність проходження екс-глави Дніпропетровської облдержадміністрації через «чистилище» парламенту.

      Скажімо, намагалися залучити «Регіони». Ще в обід лідерка відповідної фракції у ВР Раїса Богатирьова нарікала на те, що Банкова насправді мала б запросити для такої грунтовної розмови не її, а голову партії (читай — Віктора Януковича). Богатирьова заявляла, що «Регіони» підпишуть меморандум лише в разі врахування пропозицій фракції, поданих до проекту. За її словами, головне для ПР — «це припинення політичних переслідувань, які продовжуються, незважаючи на ряд відставок».

      Тим часом народний депутат Олександр Волков від імені позафракційних звинувачував Банкову в тому, що від парламентаріїв приховують проект так званого «меморандуму стабільності». Досить близький до Юлії Тимошенко політик не розумів, навіщо «ці закулісні ігри», і наголошував, що подібні «закриті» меморандуми вже підписувалися за часів президентства Кучми та прем'єрства Януковича.

      Лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко, як завжди, заявляв, що його політична сила готова підписати меморандум, але спочатку хоче зустрітися з Президентом та в.о. Прем'єр-міністра й дещо обговорити.

      Тим часом ображені Президентом БЮТ і ПРП відмовилися від укладання усіляких декларацій про співпрацю. Лідер фракції Блоку Тимошенко Олег Білорус наголосив, що БЮТ однозначно проти і не збирається подавати свої кандидатури до нового складу уряду. Про консолідовану позицію з «тимошенківцями» в інтерв'ю УНІАН заявив і представник фракції партії «Реформи і порядок» Володимир Філенко.

      Знову в «третю позицію» стала політична сила спікера Литвина: «фракція Народної партії має власний проект Меморандуму стабільності, який пропонуватиме обговорити всім політичним силам», повідомляв один із чільників НП Олег Зарубінський.

      Напевно, «литвинівці» мають таки більший апетит і не вдовольняться тими «крихтами», які планує залишити «колегам по конвенції» нова партія влади — «Народний союз «Наша Україна». Як заявив напередодні в ефірі каналу «Інтер» в.о. віце-прем'єр-міністра Роман Безсмертний, голова політради НСНУ, «нашоукраїнці» пропонуватимуть зберегти 11 своїх представників у новому уряді. Водночас Безсмертний упевнений, що пан Єхануров — теж, до речі, «енесенушник», — через Верховну Раду пройде.

      ...«Декларація про єднання та співпрацю заради майбутнього» була підписана вчора близько 16.30. Головні підписанти — Президент, Голова Верховної Ради та в.о. Прем'єра, приєдналися також представники дев'яти фракцій, зокрема, НСНУ (Микола Мартиненко), УНП (Юрій Костенко), СПУ (Олександр Мороз), ПППУ (Станіслав Довгий), НРУ (В'ячеслав Коваль), «Вперед, Україно» (Ігор Шаров), Народної партії (Ігор Єремєєв), НДП (Валерій Пустовойтенко) та навіть Партії регіонів (Раїса Богатирьова прийшла на самий кінець дійства). Разом — понад 240 голосiв.

      Сенс декларації — проголошення пріоритетами діяльності органів державної влади забезпечення інтересів українського народу, зростання його добробуту, консолідації суспільства тощо; орієнтація на свободу й демократію, взаємну повагу й толерантність; реальне забезпечення конституційних прав і свобод громадян; дотримання принципів професіоналізму та високих морально-етичних норм у кадровій політиці держави, недопущення партійних ознак при доборі кадрів...

      Підписанти ініціюють Загальнонаціональний «круглий стіл» за участю різних політичних сил, профспілок і громадськості, наукової й мистецької еліти та підтримують ідею створення консультативно-дорадчого органу — Всеукраїнської політичної ради при Президенті.

ІНША ДУМКА 

      «Ідея підписання «Декларації єднання та співпраці заради майбутнього» — це спроба переконати суспільство, що в Україні немає політичної кризи, немає розслідування справ про корупцію серед наближених до Президента людей. Сьогодні підписання цього документа виглядає як декларація єднання заради підтримки оточення Президента, стосовно якого ведеться слідство щодо причетності до незаконної та корупційної діяльності», — заявляє екс-віце-прем'єр Микола Томенко. На його думку, «документ про єдність серед політичних сил міг би мати місце лише тоді, коли буде завершено розслідування «справи Порошенка-Третьякова-Мартиненка», визначена система розподілу повноважень у виконавчій владі та затверджено новий склад уряду на засіданні парламенту».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>