Що сказав Рибачук...

13.09.2005
Що сказав Рибачук...

Олег Рибачук: «Я не люблю фільтрований базар».

...про те, як народжувалося рішення про відставку вищого керівництва країною:

      — Ще до того, як Зінченко подав у відставку, Ющенко казав, що все іде по зростаючій. «Давайте, — каже, — один момент: як зрозуміють люди, от як пояснити людям, що отак разом стояли на Майдані, а зараз вас нічого [не об'єднує], один на одного не дивитеся?.. Президент продемонстрував: якщо не можливо будувати ці стосунки, то підуть обидві сторони.

...про нову команду і принципи її формування:

      — Зараз формується команда, яка мусить співпрацювати. Це як в космонавтиці — співпрацювати мусиш. Я кажу це не тільки про уряд, а й про секретаріат, РНБО, про конституційні чи неконституційні повноваження. Тобто проблема взаємодії залишається принциповою... Але все це має працювати, як швейцарський годинник. Тобто функції, які дублюються, будуть прибрані, не буде берлінських стін у секретаріаті, не буде паралельних структур.

...про майбутні стосунки з Тимошенко:

      — Ми ставимо на першу місце те, що діяти за принципом обміну ядерними ударами — це те, чого чекають наші опоненти і чого найменше чекають від нас українці і, головне, курс країни.

...про «ходаків» в уряд:

      — До мене зараз приходять бажаючі попрацювати в уряді. І я вже знаю, куди їх відправляти. До Єханурова, не далі і не ближче. Навколо мене не треба ходити, не забирайте в мене час і не тратьте, куме, сили.

...про ліквідацію посади віце-прем'єра з питань євроінтеграції, яку обіймав Рибачук:

      — Я думаю, по євроінтеграції віце-прем'єра точно не буде. Зараз при посиленні функцій Міністерства закордонних справ їм (МЗС. — Авт.) буде логічно додати ще один пункт координації. Я сподіваюся, Міністерство економіки на цьому буде розумітися, і цей процес піде так, як він має йти. Мін'юст — тут система вже відпрацьована, тут є центр адаптації законодавства [до ЄС], механізми працюють. Але я хочу сказати, що питанням часу залишається створити щось таке, як було в Польщі, якийсь комітет з питань євроінтеграції. А зараз я згоден із тим, що у нас є План дій [«Україна—ЄС»]. І на період Плану дій... Більш фахових експертів, ніж ті, що зібралися у МЗС, важко знайти.

...про відкритість на посаді державного секретаря:

      — Не буде такого — впливати на доступ до інформації. Я не люблю «фільтрований базар».

  • ...Плюс папуга, який каже «Слава Україні!»

    У суботу вранці державному секретарю Олегу Рибачуку зателефонував Віктор Ющенко і запитав: «Що робиш? Печеш, смажиш?» — Начальник президентської канцелярії відповів: «Ні. Якщо те, що їх буде три автобуси, — правда, то вони навіть в одну кімнату не помістяться». Президент щиро розсміявся...

    Нас, журналістів, на заміський будинок Рибачука, що в селі Плюти, за 45 кілометрів від Києва, справді приїхало три автобуси >>