«Електронна» зарплата

13.09.2005

      Кожний громадянин має право самостійно обирати, в якій формі і в якому банку йому отримувати заробітну плату. Так чи інакше, а Мінфін вирішив підштовхнути такого потенційного клієнта до банкомату. Минулого тижня було підбито підсумки першого конкурсного відбору банків для обслуговування зарплатних проектів. Право бути посередником у виплаті заробітної плати працівникам бюджетних організацій отримали 56 комерційних банківських установ. Назви трьох банків, які не потрапили до списку переможців, міністр вирішив залишити у таємниці, але зауважив, що вже у наступному конкурсному відборі вони можуть цілком реабілітувати себе.

      Умови допуску до роботи з бюджетними коштами чітко регламентовано. Чільним критерієм є банківська ліквідність, тобто спроможність банків своєчасно виконувати свої кредитно-фінансові зобов'язання. Однак жодного обмеження щодо кількості банків, які матимуть можливість видавати зарплати працівникам бюджетних організацій, немає. Окрім того, міністерство пообіцяло вести постійний моніторинг ліквідності уповноважених банків та здешевлення кредитних ресурсів.

      Фінансисти хочуть, щоб люди зрозуміли переваги користування пластиковими картками та відкриття депозитів. Загалом, перевага цього зарплатного проекту полягає у тому, що банки допоможуть державі зекономити бюджетні кошти, які спрямовують на оплату послуг інкасаторів, касирів, водіїв. Сьогодні, за підрахунками Мінфіну, поза банківським обігом перебуває 55 мільярдів гривень, а зарплатний проект може позитивно вплинути на цю ситуацію. Завдяки зростанню соціальних видатків зарплати працівників бюджетних установ складають 22 мільярди гривень, і ця сума збільшуватиметься з кожним роком.