А для кого й віслюк на смак — наче тигр

13.09.2005

      Пам'ятаєте анекдот? «Допоможіть фонду захисту амурських тигрів! Поки ви не внесете гроші на його рахунок, ми будемо відстрілювати по одному тигру щодня!». І сміх і, насамперед, гріх. Бо амурських тигрів у природі лишилося дуже мало — до півтисячі особин. І ці красиві звірі невдовзі можуть узагалі канути в лету.

      Водночас у Китаї амурський тигр був і залишається не просто символом, а й... делікатесом. Принаймні вважається, що тигряче м'ясо, вуса, кістки та інші частини можуть наповнити чоловіка особливою енергією, в тому числі сексуальною. Тому, в принципі, й не дивно, що один із ресторанів, всупереч заборонам, узявся підпільно продавати страви з цієї великої дикої кицьки, занесеної до Червоної книги.

      Ресторан «Гуфулоу», розташований біля заповідника «Гейдаоезі», де живе кілька амурських тигрів, мав непоганий виторг. Смажене на грилі м'ясо смугастих велетнів ішло по 98 доларів за порцію, настоянка нібито на кістках тигрів пропонувалася по 74 «бакси» за пляшку, сире м'ясо —аж 864 долари за кілограм. За повідомленням газети «Чайна дейлі», розправа не забарилася. Власниця закладу Ма Шикун, щоправда, пробувала довести, що м'ясо й кістки діставалися їй уже по смерті тигрів. Але виявилося ще гірше: у ході розслідування «рестораторка» мусила визнати, що насправді під маркою тигрячого вона... продавала м'ясо ослів. А щоб надати йому характерного запаху, цей «делікатес» поливали... тигрячою сечею. І клієнти їли охоче!

      Наразі влада оштрафувала пані Ма на 300 доларів. Поки що — за шахрайство, адже продавати віслючі котлети і стейки в Китаї не заборонено. Власницю «Гуфулоу» попередили на випадок продовження кулінарних ігрищ, а екологи зітхнули вільно: слава Богу, тигрів ніхто не вбивав!