Передача естафети

13.09.2005
Передача естафети

Роже Федерер приймає естафету панування від Андре Агассі.

      Відкритий чемпіонат США підтвердив домінування у чоловічому тенісі швейцарця Роже Федерера. 24-річний лідер світового табелю про ранги слідом за Уїмблдоном виграв другий поспіль турнір «Великого шолома» в цьому сезоні, причому підтвердив завойований рік тому титул кращого на хардових кортах «Флешинг мідоуз» у Нью-Йорку. У півфіналі Роже здолав свого австралійського однолітка — Ллейтона Х'юїтта, а в завершальний день турніру зламав надії американців на перемогу їхнього співвітчизника. Федерер у чотирьох сетах впорався з легендою тенісу — 35-річним Андре Агассі, дворазовим королем «Ю-Ес оупен». Перемога швейцарця вийшла доволі символічною в розумінні зміни поколінь і царювання на вершині. Попри свій солідний вік, Агассі чинив гідний спротив першій ракетці світу, але, вочевидь, п'ятисетовий півфінальний поєдинок напередодні забрав у нього забагато сил.

      У жіночому розряді на представниць Росії чекало фіаско у півфіналах. Ані Марія Шарапова, ані Олена Дементьєва не завадили нижчим за них у рейтингу Клім Клійстерс та Марі Пірс. (Утім  Шараповa все  одно повернулася на перший рядок рейтингу WTA.) У фіналі ж протистояти натиску молодшої бельгійки досвідчена француженка не змогла. 22-річна Клійстерс виграла свій перший у кар'єрі «Великий шолом» в одиночному розряді, піднявшись на третю позицію світового рейтингу. Але для Пірс, старшої на вісім років, й участь у вирішальному матчі «Ю-Ес оупен» є найбільшим досягненням в історії цих чемпіонатів.

* * *

      Також позавчора у Донецьку завершився значно скромніший турнір серії «челенджер» — «Меморіала Коляскіна». Першим у розподілі 25 тисяч доларів призових виявився поляк Лукаш Кубот, який у фіналі здолав австрійця Пейю з рахунком 6:4, 6:2, а перед тим у півфінальному матчі «розібрався» з українцем Михайлом Філімою — 6:2, 6:2. Перед цим Філіма у двох сетах на тай-брейках подолав спротив бельгійця Массона.

      Відносно вдалий виступ в одиночному розряді Михайло продовжив і в парі. Разом із донеччанином Орестом Терещуком вони стали переможцями, здолавши на шляху до п'єдесталу перший і другий дуети турніру — Віко/Зовко (Італія/Хорватія) — 6:2, 6:3 і Чадай/Ландсберг (Польща/ Швеція) — 6:4, 4:6, 6:3. Ці результати вселяють оптимізм напередодні матчу Кубка Девіса між збірними України й Болгарії, який 23-25 вересня відбудеться також у Донецьку.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США (призовий фонд — 17 742 000 дол.)

      Чоловіки. Одиночний розряд. Півфінали: Федерер (Швейцарія, 1) — Х'юїтт (Австралія, 3) — 6:3, 7:6, 4:6, 6:3; Агассі (США, 7) — Джинепрі (США) — 6:4, 5:7, 6:3, 4:6, 6:3. Фінал: Федерер — Агассі — 6:3, 2:6, 7:6, 6:1. Пари. Фінал: Б. Брайєн/М. Брайєн (США, 2) — Бйоркман/Мирний (Швеція/Білорусь, 1) — 6:1, 6:4.

      Жінки. Одиночний розряд. Півфінали: Клійстерс (Бельгія, 4) — Шарапова (Росія, 1) — 6:2, 6:7, 6:3; Пірс (Франція, 12) — Дементьєва (Росія, 6) — 3:6, 6:2, 6:2. Фінал: Клійстерс — Пірс — 6:3, 6:1. Пари. Фінал. Реймонд/Стосур (США/Австралія, 6) — Дементьєва/Пеннетта (Росія/Італія, 14) — 6:2, 5:7, 6:3.