СПАкійно, Кімі!

13.09.2005

      Кімі Райкконен зрівнявся з Фернандо Алонсо! Сенсація? Ні, адже йдеться лише про кількість перемог на етапах у цьому сезоні. Тепер у обох лідерів їх по шість, і вже зараз зрозуміло, що іспанський пілот «Рено» перебуває за крок від тріумфу завдяки технічній стабільності своєї команди. Варто лише пригадати кількість сходжень фіна з дистанції, щоб зрозуміти, у чому секрет успіху конкуруючої — французької — «стайні». Дощ на «Гран-прі Бельгії» є ледь не обов'язковим атрибутом змагань у Спа і... лише підвищує видовищність, бо зростає ризик при обгонах. Цього разу негода не стала причиною якихось яскравих подій, натомість у звичний спосіб нагадали про себе гонщики «другого ешелону».

      Скажімо, болід Міхаеля Шумахера був виведений з ладу після того, як його протаранив Такума Сато, а Хуана-Паблу Монтойю незадовго до фінішу вибив із перегонів бразилець з «Уїльямса» Антоніо Піццонія, який відставав від колумбійця на ціле коло! Шеф «Макларена» Ронн Денніс просто шаленів у VIP-ложі, бо подвійна перемога його команди на той час була майже гарантованою — Райкконен і Монтойя упевнено йшли попереду і не змагалися один з одним у командних інтересах. Кімі міг скоротити відставання від Алонсо в загальному заліку на 4 очки, але після того, як на другу позицію, «звільнену» Монтойєю, вийшов конкурент, обмежився лише «плюс 2». У Кубку конструкторів британська «стайня» нарешті могла обійти французів, але відстає на 6 очок.

      Спа-Франкошарму не довелося стати місцем проголошення нового чемпіона. Найшвидше, Алонсо коронуватимуть уже на наступному «Гран-прі Бразилії». Судіть самі: максимальна кількість очок, які може набрати Райкконен, якщо виграє всі три останніх етапи —116, а в Алонсо вже є 111. П'ять очок різниці можна нівелювати бодай одним входженням у призери.

      До курйозів навколо перегонів можна віднести випадок із гонщиком «Уїльямса» Ніком Хайдфельдом, який, відновлюючись у себе вдома у Швейцарії після аварії в Монці, зазнав травми, катаючись на... велосипеді. Ніка збив мотоцикліст, і є підозра, що в Хайдфельда перелом плеча.

ТАБЛО 

56-й чемпіонат світу «Формула-1». 16-й етап. «Гран-прі Бельгії». Спа-Франкошарм

      Залікова «вісімка»: 1. Райкконен («Макларен») — 1:3.01,295; 2. Алонсо («Рено») — +28,394; 3. Баттон (БАР) — +32,077; 4. Уеббер («Уїльямс») — +1.09,167; 5. Баррікелло («Феррарі») — +1.18,136; 6. Вільньов («Заубер») — +1.27,574; Монтейро («Джордан») — +1 коло.

      Загальний залік: Алонсо — 111, Райкконен — 86, М. Шумахер — 55, Монтойя — 50, Труалі — 43, Фізікелла — 41, Р. Шумахер — 37, Баррікелло — 35, Баттон — 30, Уеббер — 29, Хайдфельд — 28...

      Кубок конструкторів: «Рено» — 152, «Макларен» — 146, «Феррарі» — 90, «Тойота» — 80, «Уїльямс» — 59, БАР — 31, «Ред булл» — 27, «Заубер» — 17, «Джордан» — 12, «Мінарді» — 7.