Почали «за здравіє»

13.09.2005
Почали «за здравіє»

      Не встигли українські хокеїсти й уболівальники пережити емоції від першого двобою підопічних Олександра Сеуканда у чемпіонаті Білорусі — з «Ригою», як за півтори доби на них чекала зустріч з іншою латвійською командою. «Металургс» із Лієпаї в цьому сезоні очолив колишній гравець «Сокола», а потім — тренер московського «Динамо» Володимир Голубович. Його підопічні в заповненому лише на чверть столичному Палаці спорту намагалися нав'язати киянам свій хокей, але вдавалося це доволі рідко. Господарі з перших же хвилин пішли вперед, і ось чудову нагоду після проходу флангом Яковенка марнує Марковський. Але незабаром Олександр Матвійчук з близької відстані завершує розіграну як по нотах комбінацію — 1:0. Проте не встиг диктор оголосити про авторів голу, як латвійці відігралися. Після виходу три на два литовець Леленас знайшов шпаринку поміж щитками Федорова.

      «Сокіл» беззаперечно володів ініціативою, але втілити її в голи зумів лише в третьому періоді, і то не без допомоги фортуни. Спочатку після фірмового проходу за воротами й кидка Віталія Литвиненка шайба влучила в Артема Гніденка, котрий вів боротьбу на «п'ятачку», і опинилася за спиною Ервіна Муштукова. За дві з половиною хвилини Матвійчук в контратаці оформлює дубль. Але кидок захисника збірної Латвії Фелдманіса повертає поєдинку інтригу — 3:2.

      Трохи насмішило півтори тисячі фанів курйозне оголошення диктора, який саме в цей момент від імені команди «Сокіл» привітав аудиторію з Днем фізкультурника і... перемогою киян. Заздалегідь. Однак «соколята» виправдали сподівання диктора.

      Як і в першому матчі в Києві, гості замінили воротаря шостим польовим гравцем. «Ризі» цей крок приніс успіх, а цього разу вдалішими виявилися господарі: після жорсткої боротьби Литвиненко зі своєї зони влучив у порожні ворота за 0,1 секунди до сирени.

      Сьогодні «Сокіл» зіграє у Новополоцьку проти «Хіміка-СКА», але вже без свого капітана — Василя Бобровникова. Тиждень тому з'ясувалося, що в нього є гострою розповсюджена серед футболістів проблема з паховими кільцями. Василь спромігся виступити у домашніх матчах, а вчора на два тижні пiшов на лікарняний. Медики сподіваються обійтися без операції і поставити Бобровникова на ноги консервативними методами.

ТАБЛО 

«Сокіл» — «Металург» (Лієпая, Латвія) — 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)

      Шайби: Матвійчук (Олецький, Ісаєнко), 8:44 (1:0). Леленас (Пліскаускас), 8:57 (1:1). Гніденко (Литвиненко, Олецький), 51:51 (2:1). Матвійчук (Бобровников, Наваренко), 54:19 (3:1). Фелдманіс (Нікітін, Ю. Озолс), 58:33 (3:2). Литвиненко, 59:59 (4:2 — п. в.).

      Кидки: 36 — 23, штраф: 2 — 8

      Інші результати 2-го туру ВЧБ: «Юність» (Мінськ) — «Хімік-СКА» (Новополоцьк) — 3:3, «Брест» — «Керамін» (Мінськ) — 1:3, «Хімволокно» (Могильов) — «Вітебськ» — 7:1, «Гомель» — «Рига-2000» (Латвія) — 3:2, «Німан» (Гродно) — «Динамо» (Мінськ) — 1:5.

      Турнірне становище: «Хімволокно», «Динамо», «Керамін», «Сокіл», «Гомель» — 6, «Юність» — 4, «Хімік-СКА» — 1, «Рига-2000», «Металургс», «Німан», «Брест», «Вітебськ» — 0.

ПІСЛЯМОВА 

Олександр Сеуканд, головний тренер «Сокола»:

      — Сьогоднішній матч підтвердив, що прохідних зустрічей у чемпіонаті немає. Нам вдалося «погасити» порив молодої й рухливої команди з Лієпая. Трохи нервувався наш воротар Федоров, оскільки грав проти свого колишнього клубу, й кидків по його воротах було небагато. Знову пропустили в кінцівці — хлопці зарано починають дивитися на те, скільки часу лишилося грати...

Володимир Голубович, головний тренер «Металургса»:

      — І в Гомелі, і сьогодні в Києві ми поступилися майстернішому й досвідченішому колективу. Тому перемога «Сокола» є закономірною.

Василь Бобровников, капітан «Сокола»:

      — Ми ще не ввійшли в ритм чемпіонату, тому сьогодні грати було важкувато. Дається взнаки й нестача льоду в підготовчий період — будемо набирати кондиції безпосередньо в іграх. Хотілося якомога краще виступити перед власною публікою, адже її підтримка для нас багато значить. Мені особисто більше сподобалася гра рижан, ніж лієпайців.

Вентс Фелдманіс, захисник «Металургса»:

      — Ми могли розраховувати й на нічию, але трохи не пощастило. Наша перша ланка зробила фатальні помилки, «привізши» собі два голи — через це ми й програли. «Сокіл» — грамотна команда, яка стабільно виступає протягом тривалого часу. «Металургс» поміняв тренера, але зберіг склад, тому перед нами стоїть те ж саме завдання — потрапити до вісімки кращих.