Грозний ніяк не відважиться

10.09.2005
Грозний ніяк не відважиться

В'ячеслав Грозний.

      Одним із головних невдах нового чемпіонату України є наразі запорізький «Металург» — після семи турів в активі «червоно-білих» лише нічия у стартовому матчі проти київського «Динамо» і важка домашня перемога над «Таврією». Запоріжці йдуть передостанніми, а потенційний рятувальник клубу — В'ячеслав Грозний — хоч і консультує «безголову» команду, але офіційно лишається безробітним. У кишені в нього дипломи Луцького педінституту і Вищої школи тренерів у Москві, за плечима — досвід роботи у тренерських штабах болгарського «Левськи», російського «Спартака», наших «Дніпра», вінницької «Ниви», столичного «Арсеналу». «А ще — запорізьких «Торпедо» і «Металурга», — нагадує пан Грозний. — Пам'ятаєте часи, коли з командою «Запоріжсталі» працював Томах? Був і я у штабі Олександра Олександровича. Ще молодим і струнким...»

      За роки незалежності, у тому числі й українського футболу, «Металург» тренувало аж 17 фахівців. Досі найефективніше працював із командою галичанин Мирон Маркевич — у 1999—2001 роках «МЗ» здобув 26 перемог у 67 поєдинках, баланс голів — 92:76. Понад 50 відсотків очок «Металург» набрав також у 2001—2002 роках, коли «головним» працював Олег Таран. За останнього «коуча», донеччанина Валерія Яремченка, команда зазнала 13 поразок при 8 перемогах і 12 нічиїх.

      На тлі такої статистики і заяви Грозного («Я — максималіст!») важко повірити, що він таки погодиться прийняти команду, яка перебуває на передостанньому місці. Своє перебування у Запоріжжі гість пояснив запрошенням на своєрідні оглядини — міста й команди. «Я спостерігаю за тренерським процесом, спілкуюся з гравцями, знайомлюся з роботою селекціонерів, наукової групи. Якщо мене влаштує рівень пропозицій керівників клубу й інфраструктура, то все можливе», — інтригує В'ячеслав Вікторович. Водночас він зізнався, що має достатньо «серйозних пропозицій від зарубіжних клубів». Буду, мовляв, думати. І хтозна, як у цьому контексті розцінювати ту обставину, що до «Металурга» вже перебазувався на правах оренди Герман Кутарба — екс-півзахисник московського «Динамо» і київського «Арсеналу», з яким працював Грозний.

      Днями фахівець знову прибув зі столиці до Запоріжжя. 1 вересня було досягнуто домовленості з керівництвом клубу на предмет того, що принаймні упродовж місяця «безробітний» Грозний залишиться тренером-консультантом.

Запоріжжя.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Іменитий кандидат на посаду головного наставника «МЗ» прогнозує, що Запоріжжя матиме перспективи як футбольне місто ще й тоді, коли врешті-решт «домучить» будівництво стадіону — споруди дійсно сучасної, на якій буде приємно і грати, і спостерігати за грою. Напередодні 70-річчя клубу мер Запоріжжя Євген Карташов («з подачі» якого реконструйований стадіон мали відкривати вже разів п'ять чи шість) знову запалав ентузіазмом і висловив упевненість, що будівельники таки впораються з об'єктом до цьогорічного Дня міста — 14 жовтня. Роботи тривають, залучено понад двісті чоловік, перед якими вже виникла заборгованість у розмірі 800 тисяч гривень. Наразі готовність об'єкта перевищує 80 відсотків, але попереду — найдорожчі роботи з облаштування поля, відеотабло тощо. Депутати виділили з міського бюджету додаткові 20 з гаком мільйонів, але бракує ще 40. Тож наразі на сайті ФК «Металург» днями було оприлюднено прогноз президента клубу Віктора Межейка: офіційні поєдинки на оновленому стадіоні команда зможе проводити лише навесні. Залишається запитати: якого року, з яким тренером, у якій лізі?