Полетіли шайби в сітку

10.09.2005
Полетіли шайби в сітку

Першу шайбу «Сокола» в чемпіонаті закинув Валентин Олецький.

      Уболівальники хокею впродовж літа вже встигли скучити за улюбленою грою, і от позавчора взяв старт черговий відкритий чемпіонат Білорусі, зі зрозумілих причин значно цікавіший для нас, аніж внутрішня першість. Що цікаво, минулого сезону він вважався першим за ліком, бо прийшов на зміну Східноєвропейській хокейній лізі. А нині сябри вирішили згадати про історію проведення своїх національних першостей і надати йому аж 14-й номер.

      Напередодні старту керівництво київського «Сокола», єдиного українського клубу, що гратиме у вищій лізі ВЧБ, провело прес-конференцію, де поділилося станом справ у команді. Спершу взяв слово почесний президент клубу — Олександр Омельченко-молодший. Звучало обнадійливо:

      — Усі фінансові питання у клубі розв'язано. Нещодавно ми купили команді автобус — тепер вона їздитиме на власному, а не братиме в оренду. Так, від нас пішли кілька хороших хокеїстів, але сподіваюся, що нові теж спроможні стати лідерами колективу. Повертається до «Сокола» досвідчений воротар Ігор Карпенко. Ми відновили функціонування другої команди, яка гратиме у першій білоруській лізі, тут готуватимуться кадри для нашої головної команди. Сподіваємося на зростання майстерності молодих (Сидорова, Войцеховського, інших).

      — Які плани «Сокола» на майбутнє?

      — Цей сезон ми відіграємо разом з білорусами, а наступного року спробуємо заявитися у вищу лігу чемпіонату Росії — переговори про це тривають. З багатьма хокеїстами ми укладаємо дворічні контракти, а з деким і за системою «2+1». Плануємо почати співробітництво з каналом «Мегаспорт» і організувати показ матчів «Сокола». Шукаємо для клубу і збірної спонсора, але це непроста справа: постійно розсилаємо пропозиції, але позитивної відповіді поки що не отримуємо.

      — Чому склалася така неприємна ситуація з використанням «під хокей» Палацу спорту?

      — Як відомо, він перебуває в оренді у людей, яким важливіше й вигідніше проводити виставки, ніж спортивні заходи. Ми намагаємося проводити у цій арені максимально можливу кількість матчів, за чемпіонат їх буде зіграно 35—40 відсотків від загальної кількості домашніх ігор. Хоча білоруси вимагають 50, але з розумінням ставляться до наших реалій. Поки що державні мужі займаються об'єктами такого масштабу як «Криворіжсталь» і НФЗ, але думаю, з часом вони дійдуть і до справ зі спортивними спорудами. Зокрема, є плани закласти в бюджет 50—60 мільйонів на спорудження і «реанімацію» 5—6 льодових майданчиків у великах містах. Хочемо побудувати новий хокейний палац поруч із нинішнім «Авангардом», але існують проблеми з виділенням землі.

      — Провідні гравці збірної, які виступають переважно у Росії, погрожували бойкотувати наступний чемпіонат світу, якщо ситуація з хокеєм не зміниться...

      — Це був їхній крик душі, адже гра, яку люблять в усьому світі, переживає в Україні далеко не найкращі часи. Я спілкувався з хлопцями і думаю, що на головний старт сезону — чемпіонат світу — вони приїдуть, якщо, звичайно, будуть сили й здоров'я. На домашньому турнірі серії «Європейський хокейний виклик» плануємо подивитися у дії на найближчий резерв збірної, дати шанс проявити себе на міжнародному рівні молоді.

* * *

      Головний тренер «Сокола» Олександр Сеуканд заявив, що головне завдання клубу на першому етапі ВЧБ — потрапити до «плей-оф», звісно, що бажано з якомога вищого місця. Капітан команди Василь Бобровников сказав, що чемпіонат має бути цікавим, адже білоруські клуби посилилися, у тому числі й росіянами. Тепер навіть важко сказати, хто є фаворитом — відповідь на це дадуть перші тури.

* * *

      Розпочинає нинішній чемпіонат «Сокiл» зустрічами з двома латвійськими командами. До речі, ані кияни, ані латиші не можуть претендувати на нагороди першості, оскільки за регламентом на п'єдестал вправі зійти лише білоруські клуби.

      Позавчорашнім суперником киян були непоступливі й жорсткі ризькі «леви». У міжсезоння команду залишили відомі Скрастіньш, Спруктс, Ромашко, їм на зміну прийшла перспективна молодь. Але про якусь психологічну перевагу господарів говорити не доводилося. Хвилювання від першого офіційного матчу, та ще й у рідних стінах, не могло не датися взнаки. Зауважимо, що цього разу вхід на трибуни був платним (квитки — від 1 до 5 грн.), але це не відлякало півтори тисячі вболівальників.

      Гості швидше призвичаїлися до низької якості льоду, і вже в дебюті в одному з моментів залишений без нагляду на «п'ятачку» Берзіньш розстріляв Карпенка. «Соколята» оговталися — дальніми прострілами турбували Райтумса Полоницький і Наваренко, сольними проходами відзначилися Литвиненко й Харченко. Нарешті кращий бомбардир команди на Кубку «Спартака» Валентин Олецький вдало підправив шайбу після дального кидка — 1:1.

      Другий період інакше як шоком для гостей не назвеш. Голкіпер «Риги-2000» не зміг впоратися з пострілами від синьої лінії Гунька й Ісаєнка, вчасно на добиванні опинився й Бобровников — 4:1. Латвійці поміняли «рідного» воротаря на словака Костура й у заключній 20-хвилинці дали «Соколу» справжній бій. Кияни надто рано заспокоїлися, тому «Карп» працював на повну потужність. Два кидки Райнольдса Озоліньша Ігор відбити не зміг. Добре, що часу, аби зрівняти рахунок, у підопічних словака Шуплера залишалося вже замало.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Сьомого вересня стартував чемпіонат російської суперліги, в якому гратимуть 14 українців. Результати 1-го туру: «Металург» (Мг) — «Витязь» — 6:2 (воротар Симчук («М») — 60 хв.), «Сибір» — «Авангард» — 3:4 ОТ (Завальнюк («С») — гол+пас), «Металург» (Нк) — «Хімік» — 5:2 (Толкунов («М») — гол), «Динамо» — ХК МВД — 2:3 ОТ, «Лада» — «Сєвєрсталь» — 1:4, «Салават Юлаєв»- СКА — 3:2, ЦСКА — «Ак барс» — 2:5, «Локомотив» — «Спартак» — 3:1, «Молот-Прикам'я» — «Нафтохімік» — 2:1.

ПІСЛЯМОВА

      Олександр Сеуканд, головний тренер «Сокола»:

      — Гра в цілому була рівною, але нам пощастило трохи більше; попри те, що спочатку діяли дещо скуто, а в третьому періоді вже чекали на фінальну сирену. Часом дехто забагато грав на себе, а не на команду. Я незадоволений діями наших новачків — Ніколаєва, Марковського і Яковенка... Якби над нами не висів тягар відповідальності за виступ у чемпіонаті, дав би можливість провести всі 55 матчів молодим — хай набираються досвіду, «притираються».

      Юліус Шуплер, головний тренер «Риги-2000»:

      — Як на початок сезону, команди продемонстрували гарний рівень гри. Ми добре готові фізично, але на такому льоду й у таку спеку (у Палаці немає кондиціонера) дуже важко демонструвати найкращі свої якості. Завданням на сезон ми вважаємо чемпіонство в Латвії і місце в «плей-оф» ВЧБ.

      Віталій Литвиненко, нападаючий «Сокола»:

      — Здавалося, поєдинок для нас складався доволі легко, але ми занадто рано повірили у перемогу. У латвійців гідна команда — зараз на їхніх діях позначився довгий переїзд на автобусі, в Латвії ж вони виглядатимуть краще. «Сокіл» хоч і змінив склад у порівнянні з минулим сезоном, думаю, в цілому залишився на тому ж рівні. Нам поки що не вистачає практики, ми дуже мало зіграли контрольних зустрічей. Збила нас із тренувального ритму й тижнева відсутність льоду на початку серпня. Поки що трохи не вистачає фізичних кондицій і впевненості у діях у «стандартних» ситуаціях, наприклад у більшості.

      Райнольдс Озоліньш, захисник «Риги-2000»:

      — Справді, поки що в діях обох команд забагато браку, далеко не всі елементи допрацьовані. Але я відчуваю радість від того, що нарешті сезон почався і ми маємо можливість грати. Моментами краще виглядали ми, часом — «Сокіл», хоча результат, мабуть, закономірний. Кияни сьогодні, як і завжди, швидко контратакували і щільно діяли в захисті, через який до їхніх воріт дуже важко продертися.

ТАБЛО

«Сокіл» — «Рига-2000» (Латвія) — 4:3 (1:1, 3:0, 0:2)

      Шайби: Берзіньш (Анкіпанс), 7:02 (0:1). Олецький (Наваренко, Гніденко), 18:05 (1:1). Гунько (Матвійчук), 20:25 (2:1). Бобровников (Ісаєнко), 23:56 (3:1). Ісаєнко (Шевченко), 37:43 (4:1). Р. Озоліньш (Ципуліс), 49:57 (4:2). Р. Озоліньш (Хромченков, Аболс), 59:40 (4:3 — більш.).

      Кидки: 21 — 18, штраф: 12 — 14.

      Інші результати 1-го туру ВЧБ: «Юність» (Мінськ) — «Вітебськ» — 6:3, «Німан» (Гродно) — «Керамін» (Мінськ) — 1:3, «Хімволокно» (Могильов) — «Хімік» (Новополоцьк) — 4:0, «Гомель» — «Металургс» (Лієпая, Латвія) — 4:3, «Брест» — «Динамо» (Мінськ) — 1:4.