Чорно-біле «добраніч» від Клуні

07.09.2005
Чорно-біле «добраніч» від Клуні

Джордж Клуні.

      Після недовгої перерви на акторську участь у фільмах «Одинадцять» та «Дванадцять друзів Оушена» Джордж Клуні знову взявся за режисерство. Днями відомий голлівудський актор представив свою другу режисерську роботу (перша — стрічка «Зізнання небезпечної людини» — вийшла у 2002 році) на Венеціанському фестивалі.

      Фільм «На добраніч і щасти» був продемонстрований у програмі другого дня найдавніших кінозмагань світу. Цього разу Клуні як режисера зацікавили реальні події 50-х років минулого століття. Йдеться про протистояння відомого журналіста Сі-Бі-Ес Едварда Мурроу із сенатором Джозефом Маккарті. Втім голлівудський красень, звісно, не міг не відзначитися в цій стрічці і за своїм основним призначенням: Джордж зіграв продюсера, який допомагав журналістові вивести сенатора на чисту воду й покласти край його політичній кар'єрі. Сенатор бореться з «червоною загрозою», а журналіст буквально стежить за кожним його кроком, намагаючись покінчити з тиранією «чорних списків» і антикомуністичною діяльністю впливового, але «нарваного» політика.

      При цьому Клуні наголошує, що сам він не стоїть ні на чиєму боці, а фільм — це просто «історичне послання, події, показані так, як вони відбувалися». «Зараз саме час поговорити про громадянські права, — вважає Клуні, — про те, як страх може змусити відмовитися від тих чи інших прав. Мені як артистові дуже приємно усвідомлювати, що людям це цікаво».

      Фільм, до речі, зроблений у найкращих традиціях того часу, коли відбувалися події, про які він розповідає. А для повного відчуття історичної достовірності кіно ще й чорно-біле.