Сила землі Піддубного

07.09.2005
Сила землі Піддубного

КамАЗ у руках Василя Вірастюка здається зовсім не важким. (Фото автора.)

      Два дні — у суботу та неділю — в Чорнобаї Черкаської області вирувало традиційне всеукраїнське свято богатирської сили на честь пам'яті Івана Піддубного. Помірятися силою на батьківщину шестиразового чемпіона світу з греко-римської боротьби, якого за 40 років життя у спорті ніхто з суперників не зміг покласти на лопатки, з'їхалися спортсмени з усієї України. Своєю силою дивували народ майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу черкащанин Віталій Юрченко, майстер спорту з пауерліфтингу і боротьби сумо Роман Новик із Харкова. У їхніх руках тачки вагою до однієї тонни, 400-кілограмові колеса і навіть 9-тонний КамАЗ здавалися зовсім не важкими. А керував усім цим дійством найсильніший чоловік планети Василь Вірастюк.

      Славні земляки Івана Піддубного також сміливо бралися за будь-яке завдання і на рівних зі знаними спортсменами піднімали штанги, змагалися у перекиданні величезних автомобільних шин, навіть тягали тачки. Одному з них — Віталію Козаку — таки вдалося, під оплески народу, який зібрався у центрі Чорнобая, продемонструвати, що й місцеві не в тiм’я битi: із тачкою, навантаженою двома покришками по 400 кг, він рухався десять метрів.

      До речі, на святі у Чорнобаї богатирі мали змогу підкріпитися смаженими карасями, варениками з сиром та капустою, якими пригощали народ жіночки з народного самодіяльного ансамблю «Криниця» із села Лящівка, а ще послухати веселу українську народну пісню у їхньому виконанні.

      Приїхав сюди і віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних та соціальних питань Микола Томенко, для котрого Чорнобаївщина — рідний край. У розмові з кореспондентом «УМ» він сказав: «Наш легендарний земляк Іван Піддубний пишався тим, що він українець, і ніс славу про нашу землю по всьому світові. Сьогоднішні наші борці мають продовжувати його справу. Іван Піддубний свого часу виступав у 50 містах 16 країн планети, де також прославляв Україну. Постать Івана Максимовича повинна бути складовою образу України як країни найсильніших у світі людей. Ми хочемо зробити це свято таким, щоб на нього з'їжджалися  найсильніші люди країни, аби одержати символічне благословення від Піддубного».