Чи варто економити на дитячому харчуванні

06.09.2005

      За даними ООН, до 2050 року в Україні очікується найбільше скорочення населення у світі — на 18 мільйонів землян. Лише за 2004 рік воно скоротилося на 341,6 тисячі чоловік. За інформацією Державного комітету статистики, станом на 1 січня нинішнього року в Україні мешкало 47,28 мільйона чоловік. Якщо прогнози експертів ООН справдяться, до 2050 року в нашій країні залишиться менше 40 мільйонів жителів.

 

      Здоров'я закладається в дитинстві. Переконалася у цьому на власному гіркому досвіді. Адже материнське молоко для маляти — не лише найкраща їжа, а й ліки, енергетичний та імунний захист, позитивні емоції.... Та, на жаль, 70 відсотків мам повністю чи частково втрачають здатність годувати груддю вже через три місяці після народження малюка. Стреси, екологія... Вітчизняні гастроентерологи з жахом спостерігають криву зростання відповідних захворювань. Штучне харчування збільшує секрецію шлунка малюка у п'ять разів — отже, у чотири роки дитині майже гарантований хронічний гастрит або навіть виразка... Рівень захворювання залізо-дефіцитними анеміями в дітей раннього віку, за даними медичної преси, становить 65 %.

 

      На жаль, стверджують фахівці, дитяче харчування вітчизняного виробництва, нормативи на яке, до речі, давно не переглядались, не повністю відповідає сучасним вимогам. Наприклад, у вітчизняних нормативах «Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і харчових продуктів» (1990) та «Гігієнічні вимоги до якості та безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів» (1997) є рядок про... мінімально допустимий рівень... пестицидів та сполук ртуті. Інакше як блюзнiрством такий норматив і не назвеш...

      Як не непатріотично, але треба визнати, що саме західні технології виробництва замінників материнського молока за складом амінокислот більше наближені до оригiналу. Норми споживання білка та жирів відповідно до вітчизняних рекомендацій, вищі, ніж міжнародні. Вміст білків і жирів у наших дитячих замінниках грудного молока вищий, ніж у імпортних. А підвищений вміст білка, як відомо, сприяє підвищеному навантаженню на нирки, що може впливати на розвиток діабету та ожиріння в майбутньому. Підвищений вміст жирів, негативно впливає на печінку новонародженого.

      Крім усього, вітчизняні виробники — це всього два підприємства, поки що задовольняють потреби українських малюків у замінниках грудного молока лише на 40 відсотків. Решту — 60 відсотків — доводиться імпортувати.

      Іноземна продукція суттєво переважає нашу в якості, але й дорожча від неї. Щоб стимулювати її ввезення та зробити більш доступною для широких верств населення, наш уряд запровадив нульову митну ставку на імпортні продукти дитячого харчування. Не залишились осторонь у цій справі і державні адміністрації деяких областей України. В межах своїх повноважень вони встановили максимальний рівень рентабельності на реалізацію та виробництво цього, без перебільшення, продукту стратегічного значення.

      Звісно, хотіли як краще, а вийшло, як завжди.

      Безумовно, слід зробити повноцінне харчування доступним для всіх малюків. Але таким воно може стати лише тоді, коли його — і якісного вітчизняного, й імпортного — стане вдосталь. Тоді ціни регулюватиме ринок. У нашій же ситуації такі обмеження можуть призвести до того, що в умовах постійного збільшення витрат на доставку, зберігання тощо дистриб'юторам стане невигідно ввозити і реалізовувати дитяче харчування в супермаркетах та інших придатних для цього місцях. Адже цей ніжний продукт потребує особливого режиму перевезення та зберігання.

      Хто займеться цим в умовах введення тотальних обмежень на імпорт дитячого харчування? І чи не переміститься торгівля стратегічним продуктом на ринки і базари, де витрати на реалізацію будуть мінімальними. Там, де неможливо забезпечити належні умови для зберігання цього делікатного і важливого продукту. Отже — знову дитяче харчування з перевищенням термінів придатності, підробки? А коли підприємство виділятиме кошти на наукові дослідження і буде дотримуватись міжнародних нормативів щодо складу, умов зберігання та транспортування — вони не зможуть не зрости. Хіба що якісь дотації дасть для розвитку справи держава.

      Не виграють від цього, на жаль, ні національний (та місцеві) бюджет, ні вітчизняні виробники, ні споживачі. Та й сімейні бюджети навряд чи таким чином поповняться. Бо копійки, які можна буде зекономити в цій ситуації, не зможуть у майбутньому забезпечити підірване неякісним харчуванням здоров'я дитини.

Галина МОЙСЕЄВА.

  

      * Неякісного дитячого харчування в Україні і так вистачає. За даними органів у справах захисту прав споживачів Держспоживстандарту України, в минулому році було забраковано та вилучено з реалізації 36,7 % з 74,13 тонни перевіреної продукції, а в першій половині нинішнього — 37 % з 18,28 тонни, відповідно.

 

Вузлики на пам'ять:

      — У жодному разі в перші місяці життя не можна давати дитині незбираного коров'ячого молока. Воно важко перетравлюється немовлям і може призвести до кишкових розладів і кровотеч.

      — Коров'яче молоко, як і молоко багатьох інших тварин, сильно перевантажує нирки, що надалі може призвести до ниркових захворювань у дитини.

      — Підвищений вміст білка в продуктах дитячого харчування сприяє підвищенню навантаження на нирки, а це може в майбутньому призвести до діабету та ожиріння.

      — Високий вміст жирів погано впливає на незрілу й ніжну печінку немовляти.