Кому тисячі, кому мільйони

06.09.2005
Кому тисячі, кому мільйони

Засмучений поразками чех Длоуги (ліворуч) і переможець Келлерер із призами турніру. (Фото автора.)

      У суботу «спортивний» міністр Юрій Павленко відвідав футбольний матч Грузія — Україна, а вже в неділю «засвітився» ще на одній визначній події. Саме йому довірили закрити одинадцятий турнір «Київ оупен» у столиці. Нехай змагання другорядної серії «челенджер» не справджує сподівання на підвищення у класі, а українці тут виступають не надто натхненно, можливість побачити вживу міжнародний теніс у наших вболівальників випадає доволі рідко.

      Цього разу спостерігати за грою свого співвітчизника ми вперше в історії змогли у чвертьфіналі. 18-річний Олександр Недовєсов з Алушти (998-ма ракетка світу) чинив гідний опір іспанцю Фрайле, але поступився з рахунком 4:6, 3:6. 300-й номер у рейтингу АТР у півфіналі, у свою чергу, у трьох сетах програв австрійцю Даніелю Келлереру. З іншої половини турнірної сітки до фіналу вийшов фаворит турніру — чех Лукаш Длоуги.

      Завершальний матч став справжньою окрасою змагань. Несподівано агресивні дії представника Австрії вибили з рівноваги 93-го у світі гравця, і Лукаш поступився у першій партії «всуху» — 0:6. Ще й розбив при цьому ракетку й запхав її у смітник. Але Длоуги прийшов до тями, виграв другу партію — 6:3 і вів у третій — 5:2. І тут сталося маленьке диво. Келлерер теж поміняв ракетку, а ще — перевдягнув футболку. Після чого відіграв чотири матч-боли і пiд емоційнi вигуки з повних трибун здобув неймовірну перемогу в завершальному сеті — 7:5. Чех ще довго хитав головою, намагаючись збагнути реальність, але саме 252-й у світі тенісист заробив 7200 доларів і впевнено роздавав інтерв'ю журналістам.

      У парних змаганнях не знайшлося рівних аргентинському дуету Дієго Жунк'єйра — Мартін Вассало-Аргуелло. У фіналі гості з Південної Америки без труднощів здолали чехів Длоуги й Мертля — 6:4, 6:2. У півфіналі саме ця чеська пара в напруженому трисетовому протистоянні здолала українців Ореста Терещука й Михайла Філіму — 2:6, 6:4, 7:6 (8:6). Отже, Длоуги програв обидва свої вирішальні двобої, ставши «подвійним» невдахою київського вояжу. Хоча минулого року він в обох розрядах діставався лише до півфінальної стадії.

* * *

      Якісно інший рівень гри тенісисти демонструють цими днями на відкритому чемпіонаті США, розігруючи на три нулі більші суми. У Нью-Йорку в неділю почали виявляти чвертьфіналістів. В 1/8 фіналу росіянки Марія Шарапова (1-й номер «посіву») й Надія Петрова (9), бельгійка Клійстерс (4) здолали своїх опоненток у двох сетах. А в цікавому протистоянні сестер Серени (8) й Венус (10) Уїльямс гору взяла старша Венус — 7:6, 6:2. Інші зустрічі цього етапу відбулися вчора.

      Чоловіки на кортах «Флешинг мідоуз» провели поки що матчі третього кола. І глядачі таки дочекалися тут на сенсацію. Друга ракетка турніру — іспанець Рафаель Надаль — у чотирьох партіях, але без надто впертої боротьби поступився американцю Джеймсу Блеку. «До останнього патрона» билися росіянин Южний (24) і бельгієць Маліс, кращим став представник Бенілюксу — 5:7, 1:6, 6:1, 7:5, 7:6 (7:1). Крокують далі інші «сіяні» гравці: аргентинці Корія (8) і Налбандян (11), швейцарець Федерер (1), австралієць Х'юїт (3) і місцевий улюбленець Андре Агассі (7), котрий 20-й раз бере участь в «Ю.С. оупен».