Піррова перемога?

06.09.2005

      Друге місце у своїй відбірковій групі молодіжного чемпіонату Європи 2006 року, яке дає право зіграти у вирішальній стадії «плей-оф», тепер лише за крок від українців. Хоча є умови. З огляду на ймовірний виграш греками всіх трьох останніх матчів, підопічних Олексія Михайличенка влаштовують тільки дві перемоги. І вже сьогодні найголовніше для нашої перспективної «молодіжки» — виграти вдома у турків. Виходить, що запланована перемога у Тбілісі на стадіоні імені Бориса Пайчадзе майже не наблизила нашу команду до чергової «мети». А ось те, що ми привезли з Грузії три очки ціною втрати двох дискваліфікованих гравців, майже повністю нівелює всю вагу позитивного результату. А, як відомо, перемогу з неадекватними втратами називають пірровою...

      Абсолютна перевага «синьо-жовтої» молоді над грузинськими ровесниками у швидкості та тактичному вишколі стала очевидною вже з перших хвилин. Господарі поля просто не встигали ані за думками, ані за пересуваннями гостей. І вже до середини першого тайму форварди двох наших грандів — Руслан Фомін із «Шахтаря» та динамівець Артем Мілевський — по разу «розписалися» у воротах Ревішвілі. А могли ще до перерви записати собі в актив і результативні «дублі». Натомість ці нападники, як і вся команда загалом, укотре показали свій «дитячо-юнацький» рівень реалізації гольових моментів. Якби не цей недолік, то, можливо, й не довелося б нашим оборонцям нервуватися і вести зайву руйнівну роботу.

      Мілевський таки відзначився ще раз після перерви, забезпечивши грузинам «розгром», але попереду було найгірше. Брудно граючи у відборі, Чигринський побачив червону картку, а Іщенкові вистачило й «гірчичника», щоб заробити дискваліфікацію на матч iз турками. І це ще раз підтвердило слова наставника «дорослої» збірної Олега Блохіна про відсутність у «молодіжці» гідних дублерів для головної національної команди. І хоч би що казав після матчу Олексій Михайличенко, мовляв, у нас є заміни на «втрачені» позиції — Невмивака, Кіцута та Аржанов, вина тренера в появі додаткової проблеми перед важливим матчем, без сумніву, є.

      А поки що Михайличенко констатував: «Приємно, що ми взяли три очки і до поєдинку з турками готуємося в піднесеному настрої. Водночас ми у Грузії припустилися багатьох помилок, тож є над чим працювати. Скажімо, було програно чимало індивідуальних єдиноборств, і це бентежить. Ми чудово розуміємо, що без позитивного результату матчу з турками ця перемога над грузинами буде позбавлена будь-якого сенсу».

 

ТАБЛО

ЧЄ-2006 (U-21).

Кваліфікаційний турнір

Група 2

Грузія — Україна — 0:3

      Голи: Фомін, 12; Мілевський, 25, 61

      Вилучення: Гваджабія, 73 — Чигринський, 72

      Україна: П'ятов, Башлай, Яценко, Чигринський, Ярмаш,  Максимов, Ситник, Чеберячко (Іщенко, 64), Пуканич (Алієв, 53), Мілевський (Півненко, 75), Фомін

Албанія — Казахстан — 3:1

Туреччина — Данія — 3:2

Становище команд:

      І     В     Н     П     М     О

1. Данія    9     7     1     1     26—10 22

2. Україна  10    6     1     3     17—7  19

3. Туреччина      10    5     2     3     14—8  17

4. Греція   9     4     2     3     12—6  14

5. Грузія   9     3     2     4     7—17  11

6. Албанія  10    2     2     6     8—21  8

7. Казахстан      9     1     0     8     5—20  3