Пішов держсек, невільник честі

06.09.2005
Пішов держсек, невільник честі

Державний секретар висунув ряд звинувачень на адресу секретаря РНБО Петра Порошенка. (Фото УНІАН.)

      У п'ятницю прес-служба Олександра Зінченка повідомила, що він подав у відставку з посади державного секретаря. Віза Президента не забарилася — Віктор Ющенко задовольнив прохання глави своєї адміністрації про звільнення того ж вечора. Фактично ця відставка стала першою у верхах нової української влади. Нагадаємо також, що раніше у двох схожих випадках — із мінстром юстиції Романом Зваричем та віце-прем'єром Романом Безсмертним — глава держави наполягав на продовженні роботи. Із Зінченком «роману» не вийшло.

      Прес-конференцію Олександра Олексійовича було призначено на післяобід понеділка, і вона обіцяла стати скандальною. Але ще раніше сумніватися не доводилося: Зінченко пішов через неспроможність налагодити вплив на Президента та належну оргроботу на Банковій. Усупереч «ранжиру», значно краще тиснути на главу держави виходило не в того, хто посів крісло вчорашнього «сірого кардинала» Медведчука, а в пп. Порошенка (секретаря Радбезу), Третьякова (першого помічника Президента) та ін. З іншого боку, на Банковій зараз тривають активні «бойові дії» проти «групи Порошенка», але державний секретар випадав із цієї обойми.

      Учора на прес-конференції в агенції «Інтерфакс-Україна» колишній заступник голови СДПУ(о), колишній керівник штабу Віктора Ющенка, а тепер уже й колишній держсекретар усе пояснив сам. Ця прес-конференція була прикметна ще й тим, що майже на її початку в зал поміж журналістів «затесався» один iз обвинувачених Зінченком — секретар Ради нацбезпеки Петро Порошенко.

* * *

      «Велика тривога і реальна небезпека» для держави — ось що змусило тепер уже колишнього держсекретаря України Олександра Зінченка публічно зробити свою сенсаційну заяву. Наголосивши на тому, що немає так званої «проблеми оточення Президента», оскільки серед цього самого оточення — безліч професійних, чесних і відданих Батьківщині людей, Зінченко звинуватив у розквіті корупції та хабарництва, які у перші кілька місяців роботи нової влади дещо зменшились, а тепер знову набирають сили, перетворюються на явище системного характеру й «подекуди переростають» навіть масштаби, що були за попередньої влади, «купку діячів, котрі ізолювали Президента від інформації» і втілюють у життя підступний «план використання влади у своїх цілях». Це секретар РНБОУ Петро Порошенко, перший помічник Президента Олександр Третьяков, лідер парламентської фракції «Наша Україна» Микола Мартиненко «і компанія».

      За словами Зінченка, він до останнього не розповідав про ці проблеми публічно, оскільки цього не дозволяє етика командної роботи, однак тепер, коли Президент прийняв його відставку, може говорити про все вголос. Власне, саме для того Зінченко у відставку й пішов — аби привернути увагу до названих ним явищ. Бо, мовляв, «зараз іще не пізно зупинити процес і виправдати сподівання людей, які відстоювали віру у краще життя на Майдані», але «якщо цього не зробити швидко й рішуче, у країні відбудеться контрреволюція».

      Схему, за якою названі ним особи «прибирають до рук» державу, Олександр Зінченко описав так: починаючи із власності, потім зробити підконтрольними суди, правоохоронну систему тощо. «Повертається телефонне право, яке діяло за часів Кучми, здійснюється тиск на суддів, який «дехто» пояснює нібито вказівками Президента, цинічний тиск на суб'єктів підприємницької діяльності», — виголошував екс-держсек. «Здавалося б, саме тому у вищому ешелоні влади має працювати вимога Майдану — відокремлення бізнесу від влади. Але не працює. Це саме вас стосується, Петре Олексійовичу», — звернувся Зінченко до Порошенка. Саме на секретаря РНБОУ, «у якого навіть секретарем у приймальні повинен бути генерал», причому відданий, очевидно, була спрямована наступна стріла: «Під виглядом реформи правоохоронних органів прибирається до рук правоохоронна система».

      «Перший помічник Президента Третьяков з точністю до мікрона відтворює систему свого попередника в Адміністрації Кучми, Льовочкіна, ввійшовши до наглядових рад Ощадбанку, Укртелекому, видавничої справи, контролюючи процеси у нафтовій і газовій сферах. Наприклад, саме його зусиллями поновлено на роботі заступника голови НАК «Нафтогаз» пана Воронова, який організовував газові схеми при режимі Кучми. Сьогодні Третьяков активно працює на ниві перерозподілу сфер впливу в засобах масової інформації. Саме він відрізав Президента від адекватного потоку інформації, пропускаючи потрібних людей. А ті, хто має власну думку і бачення, живу і нестандартну, по 3-5 місяців чекають на волю першого помічника», — каже Зінченко.

      «Здавалося б, якщо це така невеличка група, то чому під загрозою опинилися системні досягнення революції? Відповідь проста — носії загрози мають величезні можливості впливати на державні процеси, монополізували вплив на Президента», — зазначив О. О. З. й повідомив, що сам неодноразово розповідав про те, що діється, Вікторові Ющенку. І «на останніх зустрічах усунення Порошенка та команди з посад стало ключовою умовою можливості моєї подальшої роботи в команді Президента». Однак вони поки залишаються на мiсцях.

      Утім Зінченко на Президента не ображається, більше того — вірить «Президентові і в Президента». Він розповів, якими бачить кроки, необхідні для виходу з цієї кризи. Насамперед, на думку Зінченка, варто виконати дану самим же Президентом «установку» на рішуче оновлення кадрів. «Повернути конституційний зміст діяльності всім органам влади». Зільнити з посади секретаря РНБОУ Порошенка, перпома Третьякова, а також утворити президентську раду з найвпливовіших представників суспільства — як майданчик для публічного обговорення найважливіших проблем сьогодення країни. Провести глибокі кадрові зміни на митниці (куди Порошенко, за версією Зінченка, повернув людей, яких інакше як контрабандистами, ніхто й не називає) та прокуратурі. І, нарешті, надалі не допускати сумісництва й безжально звільняти будь-якого державного посадовця, який не склав депутатський мандат.

* * *

      Як тільки Зінченко встав із-за столу, його місце зайняв Петро Порошенко. Секретар РНБО сказав, що жодне з обвинувачень Олександра Олексійовича не відповідає дійсності. Порошенко, зокрема, повідомив, що зустрічається з Президентом двічі на тиждень, «тоді як Зінченко — щодня». П.П.О. також висловив готовність прозвітувати про свою діяльність у Радбезі, а заодно — розповісти про опір, який йому чинять на цій посаді. Порошенко розкритикував роботу секретаріату Президента і закликав Зінченка самому відзвітувати, яких успіхів за сім місяців досягнув СП.

      Ще Петро Порошенко зізнався, що переживає «один із найтяжчих днів у житті». Бо свого часу був одним із тих, хто привів Зінченка в команду Віктора Ющенка. На його думку, «усі відставки послаблюють команду». Демарш же Зінченка, як і демонстративний відхід із посади радника Прем'єр-міністра Михайла Бродського, Порошенко назвав «спробою розколоти команду зсередини». «Утекти з корабля — великого хисту не треба», — зазначив Порошенко і закликав усіх працювати на благо держави.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

А Стецьків у відставку не подавав

      Як повідомив учора після погоджувальної наради у Верховній Раді спікер Володимир Литвин, керівник Національної телерадіокомпанії Тарас Стецьків подав заяву Президентові Вікторовi Ющенку про звільнення його з посади. Принаймні такий висновок Голова ВР зробив із того, що «на сьогоднішній день у парламенті зареєстровано заяву Стецьківа про відкликання його попередньої заяви про складання депутатських обов'язків» (пан Тарас, нагадаємо, наприкінці минулої сесії таким чином відмовився від сумісництва, обравши роботу у виконавчій владі). За словами Литвина, Стецьків додав ксерокопію заяви про звільнення з посади в НТКУ, зареєстровану в секретаріаті Президента.

      Але на УТ-1 «Україні молодій» не підтвердили цих даних. Як зазначив у телефонній розмові віце-президент Національної телекомпанії Андрій Шевченко, ні про яку відставку його керівника не йдеться. Чи відкликав Стецьків заяву про складення депутатських повноважень, Шевченкові не відомо, але в будь-якому разі президент НТКУ залишається на «телевізійній» роботі. Принаймні поки що.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>