Повернулися з моря, щоб узимку стати гвардією

03.09.2005
Повернулися з моря, щоб узимку стати гвардією

Кіхтенко — Луценку: «Гвардії — бути!». (Фото прес-служби ВВ.)

      З генерал-лейтенантом міліції Олександром Кіхтенком ми випадково зустрілися в коридорах МВС. Командувача ВВ було щойно нагороджено орденом Данила Галицького, коробочку з яким він тримав у руках.

 

      — Олександре Тимофійовичу, судячи з усього, Внутрішні війська непогано попрацювали цього літа. Про це говорять i нагорода від Президента, й оцінка, яку на підсумковій нараді дав військам міністр Луценко...

      — Оцінка керівництва держави, звісно, для нас приємна, хоча відпрацювання півдня країни в курортний сезон завжди було традиційним для ВВ. Але цього літа ми охопили значно більшу територію i більшими силами. Адже близько трьох тисяч наших бійців працювали не лише в Криму, а й в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях. Перш за все нас було видно на пляжних зонах Чорноморського i Азовського узбережжя.

      — Особисто я на морі бачив переважно бійців спецпідрозділу «Барс» та рядових строкової служби...

      — Так, безумовно. Але, крім «Барсу», були й інші спецназівці: «Ягуар», «Гепард», «Омега», розвідувальні роти спецназу зі Львова, загін бойових плавців, Сімферопольська гірськострілецька рота.

      — I чим займалися ці профі? Сподіваюсь, не просто топтали асфальт у патрулях?

      — Ні. Професіонали виконували те, чого навчені до автоматизму. Плавці охороняли від злочинців гідротехнічні споруди, особливо важливі об'єкти біля найменш доступних водоймищ, брали участь у пошуково-рятувальних роботах на воді. А ось гірськострілецька рота спецназу шукала на Закарпатті нелегальних мігрантів, злочинців, які незаконно вирубують ліс або вирощують наркотичні речовини. Спецназівці постійно співпрацювали з «Беркутом» у регіонах, проводили спецоперації.

      — Виходить, працювали не лише на морі?

      — Були там, де потрібно і де було слід виконувати вимоги керівництва держави щодо зміцнення правопорядку та посилення тиску на криміналітет. До того ж, крім охорони громадського порядку, ми забезпечували й охорону керівників держави та розважальних, культурних чи спортивних заходів. А це фестивалі «Чорноморські ігри» та «Республіка Z», джаз-коктейль-фестиваль, Сорочинський ярмарок, святкування Днів російського флоту та ВМС України, 80-річчя «Артеку», саміт ГУУАМ. Роботи вистачало.

      — I які результати?

      — Скажу так: непогані. Під час курортного сезону чисельність населення біля моря за рахунок відпочиваючих збільшується в декілька разів, відповідно, зростає i рівень злочинності, особливо вуличної. Бо в повітрі відчувається не лише запах моря, а й легких грошей. Але коли злочинець постійно бачить наші патрулі, він тричі подумає, а чи варто ризикувати. Адже всі злочини, які розкрили бійці ВВ, було розкрито по гарячих слідах. Лише в Криму у взаємодії з міліцією ми розкрили майже 250 злочинів, а це ледь не половина від їх загальної кількості. А в деяких населених пунктах узагалі перелякані злочинці просто притихли, тут не було скоєно жодного злочину! В цілому злочинність на вулицях Криму впала на 8,5 відсотка.

      Одеса. «Взяли» 217 злочинців i більше чотирьох тисяч правопорушників. На вулицях «перлини біля моря» рівень злочинності зменшився на 36,6 %, а в області — на 18,8%. I таких прикладів чимало.

      — Літо завершилось, що далі? Чи заплановано нові рейди, спецоперації?

      — Внутрішні війська працюють не посезонно, а цілодобово протягом року. На нас покладено постійні завдання. Це й участь у забезпеченні громадського порядку, i охорона особливо важливих державних об'єктів, атомних електростанцій, дипломатичних представництв. Роботи вистачає. Якщо ви маєте на увазі рейди на зразок Донеччини i Закарпаття навесні або південних областей влітку, то відпрацювань території інших регіонів поки ще не планувалося. Хоча влада тих областей, де ми вже були, окрім вищезазначених, це ще й Чернігівщина i Полтавщина, неодноразово висловлювала ВВ слова подяки i запрошувала попрацювати до себе знову.

      Але хочу звернути увагу на інше серйозне завдання, яке сьогодні стоїть перед нами — це отримання нового Закону «Про Національну гвардію МВС».

      — Так, дійсно. 6 вересня парламент розпочинає свою роботу після «літніх канікул». Але початок сесії багато хто пов'язує з початком виборчої кампанії до Верховної Ради. Чи не завадять політичні дебати прийняттю законопроекту?

      — На сьогодні цей законопроект знайшов підтримку i в МВС, i в уряді. Він був направлений для розгляду в комітети Верховної Ради. Сподіваюсь, що законопроект розглянуть найближчим часом i приймуть уже в першому читанні. Бо я вірю в мудрість наших народних депутатів, які розуміють важливість реорганізації ВВ у Національну гвардію. З новими функціями i завданнями нової структури. Адже ми вже продемонстрували, як можна забезпечувати спокій громадян по-новому. Думаю, що передвиборчі перегони нам не завадять.

      — То чи можливе народження Національної гвардії вже з 1 січня 2006 року?

      — Якщо законопроект приймуть у першому читанні, сподіваюсь, що так воно i буде. І ми докладемо для цього всіх зусиль. 

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>