Які люди в Голлівуді!

03.09.2005
Які люди в Голлівуді!

Гостi церемонiї «красувалися», наче на «Оскарах». Такою була Кармен Електра. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Організатори «Світових музичних нагород» (World Music Awards, WMA), бляклої події, яка намагається привернути до себе увагу та потрапити у перенасичений календар шоу-бізнесу, можливо, повинні придумати для неї якусь іншу назву», — так іронічно написала про це музичне дійство, яке відбулося в ніч із середи на четвер у Голлівуді, агенція «Рейтер». WMA були засновані 1989 року в Монако і роками залишалися «тусовкою місцевого значення», на якій відомі, а частіше — не зовсім відомі європейські поп- і рок-зірки могли потішити своє «его» черговою нагородою та перебуванням на монаршій території. А призами тут відзначають величини не лише глобального масштабу, а й нібито найпопулярніших виконавців у своїх країнах. З метою надати цій імпрезі вищого рангу минулого року її 15-те «видання» відбулося вже на американській землі, у Лас-Вегасі. Але навіть у «місті розпусти» WMA не привернула до себе бажаної для організаторів уваги. Тому цього року вони провели дійство в Голлівуді, в театрі «Кодак» — там само, де роздають «Оскари». Судячи з того, що провідні американські телеканали не забажали транслювати це музичне шоу (його урізаний із п'яти до двох годин варіант пустить в ефір у запису лише 13 вересня телеканал Ей-Бі-Сі), можна стверджувати, що цьогорічний результат не кращий від минулорічного.

      Майже всі «Світові музичні нагороди» (назву виділено лапками не випадково) поділили між собою американські виконавці на чолі з вокальною дівочою групою Destiny's Child, голосистою кралечкою Мерайєю Кері та хуліганистим білим репером Емінемом. Єдиними зарубіжними переможцями у ключових категоріях були рок-групи U2 та «Роллінг стоунз» і гітарист-віртуоз Карлос Сантана. Щоб хоч якось виправдати слово «світові», яке значиться в назві імпрези, організатори «ощасливили» своїми нагородами представників 13 країн, які у себе на батьківщині є рекордсменами за обсягами продажу музичних альбомів. Троє з них, Б'яджо Антоначчі з Італії, Філіпп Кіркоров із Росії та Елісса з Лівану, навіть мали честь виступити на сцені театру «Кодак».

      В об'єктивності вибору найбільш касових національних виконавців ніби не варто сумніватися, бо його здійснює розташована у Лондоні Міжнародна федерація фонографічної індустрії, торговельна група, яка представляє головні світові фірми звукозапису. З іншого боку, Філя Кіркоров отримує WMA вже другий рік поспіль, і після його минулорічного «тріумфу» в Лас-Вегасі російська інформагенція «Волга-інформ» написала: «Американці нагородили Світовою музичною премією російського виконавця естрадних пісень, якого найбільше ненавидять в Росії». Це було якраз після скандалу з «рожевою кофтинкою» та заявою чоловіка Пугачової про перерву в кар'єрі.

      Мерайя Кері, яка дійсно останній рік перебуває на вершині чартів завдяки дуже вдалому останньому альбому, була визнана переможницею у таких категоріях: кращий світовий виконавець ритм-енд-блюзу, найкасовіша співачка світу та найкраща співачка року.

      Ритм-енд-блюзове тріо Destiny's Child, яке планує невдовзі припинити спільну діяльність, було назване найкасовішою групою світу в категоріях поп та ритм-енд-блюз, а ще (не більше і не менше!) найбільш касовою жіночою групою всіх часів і народів. Емінем був визнаний найкасовішим виконавцем у всіх чотирьох категоріях: поп, рок, реп та хіп-хоп. Імовірно, він злякався, що не донесе такої великої кількості нагород додому, тому не з'явився на церемонію. Її також проігнорували виконавці дійсно світового рівня: ірландська рок-група U2 та легендарні «Роллінги». Хоча британці як люди ввічливі прислали відеозапис із подяками за «високу честь».

      А ось американське панк-рок-тріо «Грін дей» таки прибуло отримати одну з нагород у рок-категорії, хоча його члени ще не встигли придбати полички для попередньої порції відзнак. Адже минулої неділі під час більш рейтингової імпрези — церемонії вручення музичних нагород музичного телеканалу MTV, яка відбулася у Маямі, тріо реалізувало вісім номінацій у сім повноцінних нагород. Це стало сенсацією, оскільки впродовж останніх років рекордсменами за кількістю музичних нагород MTV незмінно ставали виконавці модних серед підлітків стилів реп та хіп-хоп. Співак групи Біллі Джо Армстронг і сам був вражений такою зливою статуеток, тому заявив: «Приємно усвідомлювати, що на MTV ще залишається місце для рок-музики».