Фейс-контроль для «Мерців»

31.08.2005
Фейс-контроль для «Мерців»

Продавець цієї відеокасети заробить п'ятнадцять років ув'язнення.

      Джордж Ромеро — автор «Ночі живих мерців», «Світанку мерців» і «Дня мерців». Його новий фільм «Країна мерців» — продукт середнього рівня. Втім бюджет у $15 млн. дозволив відсутність сюжетних ходів і динаміки прикрити декораціями мегаполісу і дорогими зірками — Деннісом Хоппером та Азією Ардженто. У ста країнах продукт Universal пройшов на «ура», і тільки в нас «Країна мерців» мало не спровокувала міжнародний скандал.

      Міністерство культури і туризму України заборонило прокат фільму в наших кінотеатрах. Це сталося 5 серпня. «Країну мерців» привезла до Києва компанія-дистриб'ютор В&Н Distribution (це фірма зі стажем, саме вона володіє пакетом акцiй компанії «Волт Дісней»). Фільм віддали на обов'язковий перегляд експертної ради (до неї входить вісімнадцять психологів, мистецтвознавців, режисерів etc.) Більшість вирішила не допускати «Мерців» на широкий екран. Директор Телеглядацької асоціації батьків України Максим Ростоцький теж голосував «за». Як пояснює він «УМ»: «У фільмі показано канібалізм. ЗМІ сьогодні переповнені інформацією про те, що люди поїдають одне одного через соціальні негаразди. Тому кадри, де смакують живе тіло, не можна пускати на екран».

      «Країна мерців», заборонена 5 серпня, 4-го все-таки вийшла в прокат. У Києві жахливчика крутили «Кінопалац», «Київська Русь», «Батерфляй Ультрамарин». Як стало відомо «УМ», фільм і досі показують в обласних центрах, зокрема в Дніпропетровську. І, як зізнаються адміністратори кінотеатрів, прем'єра обіцяла великі касові збори. 8 серпня компанія-дистриб'ютор надіслала в кінотеатри повідомлення про те, що фільм «зарізали». «Країну мерців» зняли з прокату. Але тут усе тільки почалося. Максим Ростоцький, юрист за освітою, подав звернення до МВС, СБУ і Генпрокуратури, в яких повідомляв про порушення кінотеатрами законності. «Теоретично, — говорить «УМ» Максим, — це статті 113 «Диверсія» і 300 «...розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості» ККУ. Вiд 9 вересня з МВС Ростоцький чекає офіційної відповіді. Якщо люди в погонах визнають за кінотеатрами якусь провину, винні сплатять штраф — щонайменше півтори тисячі гривень. Максимальна міра покарання — п'ятнадцять років позбавлення волі.

      Щодо самого фільму «УМ» стало відомо: багато фахівців висловилися за те, щоб допустити його на екрани, але з віковим обмеженням. Оксана Приходько, кандидат мистецтвознавства, доцент Київського театрального університету, говорить: «Якщо існує в природі поняття жанру, то в цього жанру є свої закони. «Свинарку і пастуха» весь час давати теж не можна. «Країна мерців» — жахливчик, витриманий у стилі, таких тисячі. Шкода, що в кожного, хто входив до складу експертної комісії, були свої естетичні вподобання. Але їх треба було або відкинути, або заборонити фільми жахів узагалі».

      Компанія В&Н збирається позиватися з Мінкульттуризмом у судi. На сьогодні її керівник Богдан Бартух чекає юристів із головного офісу в США. До того ж рiшення Мiнiстерства культури про заборону фiльму направлене до компанiї United International Pictures, яка володiє мiжнародним правом на показ цього фiльму. Копiї цього листа В&Н надіслала голові Експертної комісії Владиславу Корнієнку, Миколi Томенку, мiнiстру внутрiшнiх справ Юрiєвi Луценку, а також послу США в Українi Джону Гербсту. В будь-якому випадку, кращого піару для «Країни мерців» годі й придумати. На київських чорних ринках диски «Країни мерців» сьогодні — справжній дефіцит.

 

      Довідка «УМ»: за 2005 рік Міністерством культури і туризму було накладено заборону на показ  трьох фільмiв. Їх привозила в Київ компанія «Кіно — TV». Це японські серіали Worlds та Natural і еротичний мультик «Гола макаронина» (за інформацією секретаря експертної комісії Марії Іллєнко).