Головне — рух уперед і залікові очки

27.08.2005
Головне — рух уперед і залікові очки

«Металург» бив угорців із «Шопрона» не надто боляче, а ось арбітру Россу дісталося добряче. (Фото УНІАН.)

Ні куражу, ні класу

не продемонстрував «Металург» донецьким уболівальникам у матчі з відверто слабким суперником, але переміг

      Угорський «Шопрон» має дуже складне завдання на сезон — зберегти «прописку» в елітному дивізіоні свого національного чемпіонату. Його суперник у Кубку УЄФА — донецький «Металург» - у відповідності до свого чималого бюджету є постійним претендентом на «бронзу» чемпіонату України. Зрозуміло, що серйозного протистояння таких «різновагових» бійців не варто було й очікувати. Рахунок 3:0 на користь нашого клубу у першій грі це підтвердив. Тоді мало хто звернув увагу на те, що солідної переваги донеччани досягли лише наприкінці матчу. Очікувалося, що підопічні Олександра Севiдова вже в рідних стінах зіграють «на класі», але сталося інакше. Фактично «метадонівці» прагматизм у виконанні формальності довели до абсурду — вони просто не мали бажання «нищити» відверто слабкий клуб. Навіть просто зіграти на 12-тисячну публіку, вочевидь, не входило в їхні плани. До слова, жоден телеканал не зацікавила пряма трансляція цього поєдинку.

      До перерви господарі лише один раз влучили в «рамку» — це Аніс Бусаїді бив з 30 метрів, але Янош Балог був на місці. Наближеним до поняття «небезпечний» був іще удар Сергія Шищенка, але це все, на що спромоглися донеччани. Слід зауважити, що й гості не докладали очевидних зусиль для реваншу, але при цьому записали собі в актив два гольових моменти. На 20-й хвилині Чордаш вийшов на побачення з Віртом, але з 14 метрів схибив. Навіть найбільш майстерний у складі гостей Алін Коцан спромігся лише красиво обіграти нашого екс-збірника В'ячеслава Чечера, змусивши того фолити й одержати «гірчичника». Але «стандарт» із 17 метрів Коцан виконав просто ніяк.

      Перед другим таймом гравцям «Металурга», вочевидь, нагадали, що вони сьогодні не лише оформлюють путівку в основний раунд, а й відстоюють честь країни, якій зовсім не зайвим буде одне очко у рейтинг. Та й самим «сталеварам», щоб уникнути у майбутньому «вильоту» від «Парм» і «Вердерів», потрібно покращувати коефіцієнт.

      «Шопрон» також активізувався, тож у другому таймі глядачі побачили три голи. Господарі реалізували свій же перший гольовий момент: Олександр Зотов, спокійно подолавши з м'ячем два десятки метрів, влучно пробив з лінії штрафного майданчика. У подальшому суперники створили ще по кілька моментів, але ударам Шищенка (двічі), Закарлюки, Флорі, Ристича та Зотова не вистачало точності, та й Балог діяв надійно. У результаті «Шопрон» зрівняв рахунок, а те, як він це зробив, наводить на думку про серйозні проблеми «Металурга» в обороні. Коцан тричі (!) поспіль пробивав по воротам Вірта, поки не забив — де були Чечер і партнери, не відомо. Від ганебної (з огляду на суперника) домашньої нічиєї «сталеварів» урятував Олександр Олексієнко, заробивши пенальті, який сам же й реалізував. Реноме донецького клубу було підтримано, але наразі у вихід «Металурга» до групової стадії Кубка УЄФА повірити важко.

 

ПІСЛЯМОВА

Янош Чонк, головний тренер «Шопрона»:

      «Сподіваюся, що «Металург» далеко піде в Кубку УЄФА. Сьогодні був такий самий сценарій, як і в першій грі — за першої нагоди донеччани забили гол. На жаль, я працюю в команді лише 7 тижнів, і поліпшити за цей час слабкі фізичні кондиції гравців не вдалося. Тому нам важко було грати з такою підготовленою командою, як «Металург».

Олександр Севiдов, головний тренер «Металурга»:

      «Я сказав своїм хлопцям у роздягальні, що слово «професіоналізм», напевно, все ж лежить в області психології. На жаль, щоб вони почали рухатися, довелося їх трохи струснути у перерві. Я хотів би сказати, що це не настільки слабка команда, як пишуть у газетах. У мого колеги були проблеми з часом на підготовку, у мене ж проблема — не повний комплект футболістів. Ми одним складом граємо фактично сьому гру поспіль. Сподіваюся, що найближчим часом ми деякі позиції покращимо».

 

ТАБЛО

«Металург» (Донецьк, Україна» — «Шопрон» (Угорщина) — 2:1 (перший матч — 3:0)

      25 серпня. Донецьк. ЦС «Шахтар».

12 000 глядачів

      Арбітр — Росс (Півн. Ірландія)

      «Металург»: Вірт, Бусаїді, Чечер, Гончаров, Флоря, Полянський, Зотов, Ристич (Оліксієнко, 81), Аліуце (Ткаченко, 70), Закарлюка, Шищенко (Мелікян, 85)

      «Шопрон»: Балог, Багой, Ібріц, Кошишор, Фехер (Дьєрі, 58), Ханак, Дем'ян (Шира, 65), Фулеп (Циган, 83), Коцан, Лазич, Чордаш

      Голи: Зотов, 58; Олексієнко, 89 (пен.) — Коцан, 88

      Попередження: Чечер, 34 — Дьєрі, 64; Ханак, 69

 

«Донецькі» вірмени здалися без бою

«Дніпро» переміг «на класі»

      Вірменські гості добиралися до Дніпропетровська автобусом. Але не з Вірменії — з Донецька, куди прилетіли ще 20 серпня. Виявилося, «Бананц» має друзів у тамтешньому «Металурзі», який люб'язно надав йому свою базу для підготовки до матчу з «Дніпром». Хоча, як висловився задоволений головний тренер вірменів Ашот Барсегян, «друзі — не те слово...». Справді не те, бо все виявилося навіть простіше — у «Металурзі» працює брат президента «Бананца». До речі, відомого за виступами в українському чемпіонаті Юрія Дудника, який грав у вірменській команді, направили на підсилення насамперед завдяки цим родинним зв'язкам.

      У Дніпропетровську гості ще до початку матчу дали зрозуміти, що у своєму бюджеті рахують кожну копійку. Адже розмістилися не в п'ятизірковому готелі «Україна», який зазвичай обирають суперники «Дніпра» по Кубку УЄФА, а в «Жовтневому» — колишньому обкомівському, де ціни за проживання виявилися на порядок нижчими.

      Стосовно загального підсумку двобою з нашою командою вірмени й без того не плекали ілюзій, а після прикрої оказії на початку матчу, мабуть, розпрощалися з останніми надіями на перемогу. Після відмінного проходу Семочка, який завершився ударом, воротар «Бананца», світлочубий легіонер з Узбекистану Ганієв, не без труднощів переводить м'яч на кутовий. До позначки звично підходить Назаренко і навішує прямісінько на голову Єзерському. Володя невідпорно пробиває у дальню «дев'ятку», де чатував 17-річний Артак Осеян, який, «не витримавши», рятує ворота за допомогою... рук. Суддя з Чехії на молодість вірменина не зважив — без вагань показав червону картку, ще й призначив пенальті, який узявся виконувати Олег Шелаєв. Капітан «Дніпра» вміло розвів м'яч і Ганієва у різні кути воріт. Однак гол не зараховано — через Назаренка, який передчасно забіг до штрафного майданчика. За це Сергій отримав «гірчичника», але Шелаєв таки «розмочив» рахунок, не схибивши й удруге.

      Надалі матч для «Дніпра» більше скидався на тренування: гості протягом двох таймів не створили біля воріт Кернозенка, який уперше з'явився на полі після травми, навіть напівмоменту, господарі ж без проблем долали оборону гостей і створили безліч нагод для взяття воріт, із яких реалізували ще три. Спершу юний Кравченко у стилі Рикуна відмінним пасом вивів на побачення з Ганієвим самого Рикуна — Олександр не схибив, холоднокровно спрямувавши м'яча повз кіпера.

      А коли перший тайм уже добігав кінця, згадав про свої кращі часи й Шелаєв, ударом метрів з тридцяти забивши красень-гол.

      У другій 45-хвилинці символічно відзначився Балабанов, який опинився віч-на-віч із воротарем гостей. Символічно, бо останнього, четвертого, м'яча він провів і під час першого матчу з «Бананцом» у Єревані. Загалом же аналогій виявилося не надто багато, адже «Дніпро» цього разу суттєво змінив свій склад. Чи не найголовніша новина — діями команди знову керував Євген Кучеревський, у якого зі здоров'ям усе гаразд. Без нього команда, яка до цього примудрилася програти у чотирьох матчах із п'яти, перемогла тричі поспіль — щоправда, суперники були досить слабкими. Тепер же відзначилися й безпосередньо з Мефодійовичем.

 

ПІСЛЯМОВА

Ашот Барсегян, головний тренер «Бананца»:

      «З «Дніпром» важко грати 11 на 11. А якщо на одного гравця менше — ще складніше. Дуже важко — словами цього не передати. Хоча своїми хлопцями я все ж задоволений, бо вони робили все можливе...».

Євген Кучеревський, головний тренер «Дніпра»:

      «Звичайно, нашим суперникам було важко налаштуватися на гру після домашньої поразки. Проте настрій у них був — з усього видно, хлопці хотіли пограти. Однак сталося нещастя — вилучили гравця на 10-й хвилині... Очевидно, у хлопця не вистачило досвіду для того, щоб зорієнтуватися у цій ситуації. А наша команда у спокійному ритмі довела двоматчевий раунд до переможного кінця».

     

ТАБЛО

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) — «Бананц» (Єреван, Вірменія) — 4:0 (перший матч — 3:0)

      25 серпня. Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 5 000 глядачів

      Арбітр — Мілан Шедіві (Чехія).

      «Дніпро»: Кернозенко, Єзерський, Шелаєв, Корніленко, Радченко (Костишин, 46), Русол, Рикун, Семочко, Кравченко (Балабанов, 53), Шершун, Назаренко (Грицай, 46)

      «Бананц»: Ганієв, А. Григорян, Симонян, Хачатрян, Дудник, Гушила (О. Григорян, 46), Карабахцян (Тадевосян, 55), Аракелян, Осеян, Мелконян (Айрапетян, 69), Акобян.

      Голи: Шелаєв 10 (пен.), 45; Рикун, 32; Балабанов, 70

      Попередження: Карабахцян, 5 — Назаренко, 10

      Вилучення: Осеян, 10