Ключі від нервів

26.08.2005
Ключі від нервів

      Не знала молода, симпатична й дуже чуйна дівчина Керолайн, у що вляпалася, коли найнялася доглядати чоловіка однієї літньої дами, якого розбив інсульт. А от глядачам, які наважаться переглянути кіно «Ключ від усіх дверей» (принаймні саме так стрічка The Skeleton Key називається в нашому прокаті), не завадить знати: якщо з нервами у вас не все гаразд, то або запасіться солідною порцією валер'янки-валідолу, або придбайте квитки на щось легше — он якраз паралельно у кінотеатрах іде «Чарлі й шоколадна фабрика». Бо стрічка, знята за сценарієм автора «Дзвінка» і «Крику-3» Ієна Софтлі, однозначно розрахована на людей із міцним здоров'ям. Щиро кажучи, зняти вдалий «жахливчик» режисерам вдається нечасто (не дивно, що найкращим у цій галузі кінематографа й досі залишається Хічкоковий «Психо», який психологічними ефектами лякає значно сильніше, ніж усілякі повсталі з могили мертвяки й карикатурні маніяки в маскарадних костюмах). Авторам «Ключа» вдалося. Принаймні викид адреналіну глядачам напевне гарантований.

      У цьому фільмі є все: і психологічна напруга, і життєвий натуралізм, і таємничий ключ, який відчиняє всі двері (за одними з яких, природно, ховається ЩОСЬ), і навіть справжнісінький детектив. І з огляду на все це дуже дивно, що там є ще й Кейт Хадсон — актриса, яка щиро зізнається, що понад усе боїться «негативної енергії й усілякої містики». На зйомки навіть зовсім безневинних комедій на кшталт «Модної матусі» або «Як спекатися хлопця за 10 днів», які зробили її відомою, 26-річна Кейт (до слова, донька відомої голлівудської зірки Голді Хоун) постійно тягає із собою пляшечку зі свяченою водою, якою періодично себе окроплює. Мовляв, Голлівуд – місце «нечисте», тим паче для такої тонкої душі (Кейт, за її словами, бачить духів і привидів, які підстерігають її ледве не за кожним рогом).

      І після всього цього вразлива актриса наважується зіграти таку роль! До речі, її героїня до пори до часу у всілякі містичні штучки якраз анітрохи не вірить. Втім з огляду на солідний гонорар у 7 мільйонів доларів у тому, що Хадсон наважилася так різко поміняти амплуа з актриси «легкого» комедійного жанру на учасницю містичного трилера, навряд чи є щось дивне. До речі, у «Ключі від усіх дверей» Кейт грала вагітною, через що її чоловік, фронтмен рок-гурту «Чорні ворони» Кріс Робінсон страшенно хвилювався за свою нервову дружину. Але на щастя, все обійшлося, і скоро у півторарічного сина подружжя Робінсонів з'явиться цілком здоровий (тьху-тьху) братик або сестричка.