Назад у майбутнє

26.08.2005

      Український хокей часів незалежності знав зовсім мало приємних хвилин. Одним із визначних успіхів залишається перемога збірної України на Кубку «Спартака» у 1999 році. Тоді у національній команді вдалося зібрати справді найкращих хокеїстів країни, і першому місцю українців не змогли завадити навіть «Зірки Росії» з енхаелівцями у своєму складі.

      З 22 по 28 серпня Кубок «Спартака» проводиться у Москві вдванадцяте. Переплавити минулі приємні спогади у нову переможну реальність цього разу українцям навряд чи вдасться. Бо тепер, попри виступ у формі збірної, Україну в Сокольниках представляє фактично чистої води київський «Сокіл», до якого долучилися лише захисник Артем Остроушко та воротар Ігор Карпенко. 31-річний оборонець зараз веде переговори саме з московським «Спартаком», та й для колишнього голкіпера магнітогорського «Металурга» виступ у столиці Росії — добрий шанс нагадати про себе російським скаутам.

      Напередодні старту в російській столиці українці зіграли два контрольні матчі з новачком вищої ліги чемпіонату Росії — ХК «Димитров». Спершу підопічні Олександра Сеуканда виграли з рахунком 2:1, а потім поступилися 2:4, що зайвий раз підтверджує: у порівнянні з минулим сезоном «Сокіл» став слабшим. Проте виграти в День незалежності України у чемпіона Австрії — клубу «Вієна кепіталс» — 4:2 (0:0, 1:1, 3:1) кияни зуміли і в такому складі. Двічі відзначився Валентин Олецький, по разу — Андрій Ніколаєв і Денис Ісаєнко, який закидав шайбу вже у порожні ворота.  

      Учора наші співвітчизники зустрічалися з іншим суперником по групі — «Хіміком». Напередодні воскресенці розтрощили австріяків з рахунком 9:2. У півфіналі українці зіграють у суботу, а в неділю — у матчі за третє місце або у фіналі.

      В іншій групі «Спартак» не мав проблем з екзотичною збірною Ізраїлю (6:0), а потім розійшовся миром із білоруським «Німаном» (2:2). У гостей результативною передачею запам’ятався українець Олександр Зіневич. Родзинкою першого дня турніру стала понеділкова зустріч ізраїльтян із командою російських зірок, за яких на воротах стояв... телеведучий Леонід Якубович. Уміють же люди робити шоу.