Зозулина совість

20.08.2005

      На околиці Луцька випадкові перехожі, поспішаючи серпневого вечора додому, почули в кущах дитячий плач. Плакало немовля, залишене вмирати просто на траві.

      Медики, які оглянули хлопчика, сказали, що народився той 4-5 діб тому, маючи цілком задовільний стан і вагу близько 3 кілограмів. Пролежав він не дуже довго, тому ознак переохолодження або слідів укусів тварин, на щастя, не мав.

      На місце знахідки виїхала слідчо-оперативна група й співробітники кримінальної міліції у справах неповнолітніх. І вже через добу їм вдалося встановити матір новонародженого. «З'ясувалося, що цей нелюдський вчинок скоїла 28-річна місцева мешканка, — розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх волинської обласної міліції Микола Негодюк. — Наша підозрювана ніколи не була заміжньою. Проте в 2002 році вона народила дитину від випадкового знайомого з бару і відразу залишила її в лікарні. Хлоп'я згодом усиновила сім'я з Луцька».

      Тепер ситуація повторилася майже один до одного. От тільки головна сценаристка задумала інший фінал. Фігурантка свіжоспеченої кримінальної справи не так давно познайомилася з хлопцем. Кілька місяців вони зустрічалися, допоки суджений-ряджений, зібравши валізки, не зник у напрямку до Італії, на заробітки. Не висохли у Людмили сльози образи, як вона дізнається, що завагітніла. Молодиця вирішила не просто позбутися дитини, а ще й заробити на ній гроші.

      Дочекавшись народження хлопчика, Людмила з тугою провела три дні в пологовому будинку. Нарешті вибравшись з лікарні, молода мати з дитям усілася в маршрутку, вийшовши на одній з останніх зупинок на вулиці Єршова — практично на околиці міста, озираючись і нервуючи, жінка задріботіла по стежині путівця до чагарників. Поклавши на землю сина, спокійно повернулася додому, повечеряла й уклалася спати. Потім Людмила розповідала міліціонерам, що її мучили жахи, втім уранці «змучена кошмарами» вона не кинулася до тих кущів, де плакав її синочок. Натомість пішла в РАГС, щоб зареєструвати новонародженого під ім'ям Сашко, а звідти з довідкою — в соцзабез оформляти встановлені владою 8000 гривень допомоги. Саме після відвідин соцзабезу недолугу матусю і затримали. Порушено кримінальну справу. Зазначимо, що цьогоріч в Україні направлено до суду 9 кримінальних справ, порушених за фактами умисного вбивства матір'ю власної новонародженої дитини.