У рятувальників задзвонив телефон. Хто говорить? Пес!

20.08.2005

      Американка Сильвія Дантоніо зі штату Нью-Джерсі постраждала через власного собаку. І не простого, а дуже розумного. Жінка навчила Слайєра — 5-річну американську вівчарку — різним правоохоронним та рятувальним штукам. Дресирований пес міг уже шукати вибухівку, наркотики та запалювальні суміші. Цього Сильвії здалося мало, і вона почала привчати пса ще й до телефону. Насамперед він повинен був уміти дзвонити за номером служби порятунку — 911. І саме ця навичка собаки призвела до непорозумiнь його власниці з поліцією та значного грошового стягнення.

      Як на біду (чи то пак на щастя) надзвичайні ситуації навколо Слайєра все ніяк не траплялися, але він вирішив таки потелефонувати на «911», коли «мами» не було вдома. За один день таких безпідставних дзвінків у виконанні вівчарки набралося аж чотири, а в Америці навіть за один фальшивий виклик служби порятунку передбачені покарання. Тож коли поліція приїхала за адресою «телефоніста» й дочекалася господарку додому, довелося Сильвії Дантоніо платити чималий штраф.

      Утім не слід особливо кпинити над жінкою, яка привчала до рятівного телефону собаку. Річ у тім, що принаймні один випадок, коли пес подзвонив у «911» і дуже прислужився своїй власниці, у США вже був. Як повідомляє агенція ІТАР-ТАКС, у 1996 році один надресирований ірландський сетер викликав таким чином медиків, коли у його господарки — хворої Джуді Бейлі — відімкнулася подача кисню в апараті, за домопогою якого жінка дихала. Установка подала сигнал тривоги, і сетер скинув телефонну трубку, натиснув носом потрібну цифру й почав гавкати. Це не так і складно. Телефон же можна запрограмувати так, щоб для виклику екстреного номера потрібно було тиснути на єдину кнопку.