Висока мода від Її високості

20.08.2005
Висока мода від Її високості

Принцеса (знизу) показом задоволена. (Фото РЕЙТЕР.)

      Після страшного цунамі, яке не лише забрало життя сотень тисяч мешканців країни й туристів, а й добряче «підмочило» репутацію Таїланду як одного з найкращих у плані співвідношення ціни та якості курортів світу, тайцям терміново треба рятувати туристичну привабливість своєї батьківщини. Тому яких вони тільки заходів не вигадують, аби довести туристам, що Таїланд і досі залишається дуже привабливим і, головне, безпечним курортом. Втім деколи можна обійтися й без особливої фантазії: тижня моди, який із 17 по 21 серпня проходить у столиці країни Бангкоку, не треба й вигадувати — свято моди проходить у Таї вже не вперше.

      Щоправда, цього разу все відбувається з особливим розмахом. Туристам, журналістам, баєрам і всім, хто захоче відвідати покази, своє мистецтво продемонструють 30 найкращих дизайнерів країни. Більше того, організатори модного тижня сподіваються, що їхнє запрошення взяти участь у події приймуть усесвітньо відомі модельєри: Карл Лагерфельд та Александр Маккуїн. Але навіть якщо метри відмовляться — не біда: у їхніх місцевих колег теж є що показати. Адже уряд Таїланду проінвестував у текстильну індустрію країни понад 40 мільйонів доларів. Плани серйозні: до 2008 року вивести Бангкокський тиждень моди на перше місце в регіоні, втерши носа Гонконгу, Сінгапуру й навіть Сіднею.

      Хтозна, чи вдасться таїландському державному й «модному» керівництву реалізувати ці амбітні плани, але нинішній тиждень моди яскраво демонструє, що для цього є всі підстави. Уже з першого дня відвідувачів зачарувала своєю колекцією принцеса Таїланду, донька короля Ширіванварі Наріратана. По подіуму пурхали модельки в чарівному вбранні, де вдало поєдналися сучасні тенденції з віковими традиціями, тож від творіння Її високості були в захваті не лише дилетанти, а й модні критики зі стажем. Тож дарма Ширіванварі так нервувала (принцеса власноруч поправляла манекенницям, яких у показі брало участь аж 50, деталі одягу й дуже хвилювалася, як глядачі сприймуть її першу офіційну колекцію) — показ пройшов «на ура».