Боржомі — ліки від СНД

16.08.2005
Боржомі — ліки від СНД

      Михаїл Саакашвілі як справжній грузин зустрів дорогих гостей з України по-особливому — одразу ж в аеропорту вирішив змінити попередню програму візиту Віктора Ющенка та його дружини і, посадивши у гелікоптер, повіз їх у Кахетію, на дачу неназваного РІА «Новости» бізнесмена. Кілька місяців тому він так само несподівано посадив у гвинтокрил нашу Юлю Тимошенко, щоб показати їй кавказькі краєвиди. Далі батоно Міхо повіз Ющенків в урядову резиденцію на курорті Боржомі, де глави держав урочисто відкрили спеціально відреставрований до цієї події історичний парк із джерелами. Там же Саакашвілі представив перед подружжям Ющенків міні-макет усієї Грузії і... запропонував вибрати ті місця, де вони хочуть побувати. А оскільки загальна тривалість візиту складала три дні, то, зрозуміло, його графік був насичений і дуже пізнавальний.

      Водночас ця майже туристична поїздка дещо несподівано стала історичною подією. 12 серпня може увійти у підручники історії як день народження нового міждержавного об’єднання. І не будь-якого, а цілої Співдружності демократій Балто-Чорноморсько-Каспійського регіону, або ж Спільноти демократичного вибору.

      І, очевидно, це буде перша потужна міждержавна організація, де головну скрипку гратимуть Україна та Грузія, оскільки саме лідери цих країн стали ініціаторами її створення.

      «Ми розуміємо, що якщо ми хочемо бачити наші країни у демократичному розвитку, а питання демократії, на щастя, не замикаються лише на національних кордонах, то ми повинні знати, які цінності і свободи сповідують наші сусіди, як їх захищають, як відповідають вони нашим уявленням про ці цінності», — сказав український Президент. «Якщо ці цінності не відповідають нашим уявленням, то, можливо, прийшов час, коли ми можемо говорити про створення коаліції держав, для яких свобода і демократія є тими базовими цінностями, що дають ключ до відповіді, яка стосується кожної людини», — додав Ющенко.

      Як повідомляє прес-служба Президента, Співдружність буде створено згідно з принципами глобального форуму «Спільнота демократій», членами якого є Україна та Грузія. Ці принципи передбачають регіональне співробітництво, спрямоване на поширення та захист демократії. Згідно з декларацією, метою нової організації є «перетворення цієї Співдружності на потужний інструмент для звільнення нашого регіону від усіх розподільчих ліній, що залишилися, порушень прав людини, від будь-якого духу конфронтацій, від заморожених конфліктів». Це, на думку президентів, «дозволить започаткувати нову еру демократії, безпеки, стабільності та миру в усій Європі, від Атлантики до Каспійського моря».

      Цікавим є те, що про свій намір Ющенко та Саакашвілі оголосили і підписали у Боржомі відповідну декларацію за два тижні до проведення саміту глав СНД у Казані. До речі, у ці дні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, перебуваючи на інавгурації президента Киргизстану Бакієва, заявив, що СНД за 14 років існування втратила свою ефективність.

      Як уже поспішили прокоментувати російські експерти, боржомська заява — це продовження лінії Києва та Тбілісі на створення альтернативи СНД і в результаті — на розвал Співдружності незалежних держав. Водночас член наукової ради московського Центру Карнегі Олексій Малашенко в коментарі «Независимой газете» не виключає, що жодного скандалу в Казані довкола ідеї Ющенка та Саакашвілі не буде, бо «президенти СНД у своїй більшості люди розумні та прагматичні й розуміють, що скандал принесе, швидше, шкоду, ніж користь. Тому навряд чи вони клюнуть на вудку розкольників», — зауважує аналітик.

      Водночас ця оцінка в дечому суперечить декларативним намірам українського МЗС щодо розвитку СНД. Тарасюк, хоч і визнає її неефективність, каже, що Україна хоче «вдихнути нове життя» у традиційну Співдружність. Як передають РІА «Новости», офіційний Київ уже підготував низку проектів, «що будуть мати інтерес і резонанс із боку усіх держав СНД», замість створення «геополітичних проектів, у яких зацікавлені одна або деякі держави СНД». Зокрема такими пропозиціями можуть стати питання про легалізацію міграції у прикордонних районах країн Співдружності, проблеми реадмісії, а також заходи соціального захисту громадян СНД, які проживають за кордоном.

      Що ще стосується контексту україно-російських відносин, то після підписання так званої «розкольницької» декларації Ющенко на прес-конференції заявив про бажання більше зустрічатися із керівництвом Росії, щоб забезпечити позитивну динаміку взаємин. Не виключено, що зустріч із росіянами відбудеться вже цього тижня, оскільки наш Президент, як він зазначив, хоче запросити Володимира Путіна в «Артек» на святкування 80-річчя табору. «Якщо ми друзі — ми повинні чесно подивитися в очі один одному... Діалог, чесна атмосфера — це ті ліки, які лікують усі погані стосунки», — цитує Ющенка російське інтернет-видання «Експерт-Центр». Крім того, як повідомила прес-служба Ющенка, десь у цей час наш Президент провів телефонну розмову із Путіним про двосторонні відносини країн та інші міжнародні питання. Глави держав також домовилися, що під час зустрічі на саміті СНД детальніше обговорять питання, які перебувають у компетенції комісії «Ющенко—Путін», і торкнуться роботи комітетів, що працюють у рамках цієї комісії.

      Знову ж таки, доволі цікавою на цьому тлі виглядає публікація у суботньому номері газети «Дзеркало тижня», де розповідається, ніби секретаріат Президента розробив для Ющенка рекомендації, як потрібно покращити відносини з Росією. Зокрема, за даними «ДТ», керівництву України потрібно давати публічні позитивні оцінки про нібито розвиток демократії у Росії, припинити самостійну політику щодо Придністров’я і взагалі у всіх питаннях стосовно співпраці з країнами СНД радитися з Кремлем. Банкова таку інформацію, звісно, спростувала. Певним чином заперечує зміну правил україно-російських стосунків (про яку пише «ДТ») і саме проголошення співдружності з Грузією (натомість у засвіченому «циркулярі» нібито йшлося про припинення підтримки Грузії у її спробах відновити цілісність країни), а також те, що Росію у своє об’єднання Ющенко та Саакашвілі наразі не запрошують. Вони лише запропонували стати Москві спостерігачем, як і представникам США та Євросоюзу на майбутньому саміті нової Спільноти демократичного вибору, який має відбутися восени. До речі, планується, що він пройде у Києві, якому цього року доведеться ще приймати саміт «Україна—ЄС».

 

ТУРПОХІД ЮЩЕНКА

      Під час триденного візиту до Грузії Віктор Ющенко побував у Кахетії, де побачив винні та коньячні льохи, і там же прогулювався по «Алеї кохання». У Боржомі, окрім участі в урочистому відкритті історичного парку, він пив однойменну воду з джерела.

      Наступного дня Президент через небезпечні гірські серпантини в Бакуріані подався в дитячий оздоровчий табір «Патріот», де разом із грузинськими відпочивають і українські підлітки. Потім два президенти та Катерина Ющенко відправилися на гелікоптері у Сванетію. Тут пунктом грузинського турне В.Ю. стало село Ушгулі — «найвищий населений пункт у Європі».

      На висоті понад 2000 м Ющенко побачив православну церкву і знамениті сторожові сванські вежі. У Сванетії нашому Президенту показали, як готують сир сулугуні, що дозріває у ведмежих шлунках. Скуштував Ющенко і «рахи» — 50-градусний фруктовий самогон. Вiн також танцював із дружиною сванські народні танці.

      Гостi відвідали висічений у скелі древній печерний монастир Вардзіа. Президент, окрім того, провів зустріч у Тбілісі з Патріархом всія Грузії святійшим та блаженнійшим Ілією ІІ, у розмові з яким висловив сподівання, що лідери різних християнських церков України сядуть за стіл переговорів і знайдуть взаєморозуміння.

      Як повідомляє прес-служба Ющенка, після Грузії Віктор Андрійович повернувся у свою резиденцію в Криму.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>