В Україні в них криза, а «на Європі» — тріумф

13.08.2005
В Україні в них криза, а «на Європі» — тріумф

Невдало потренувавшись у першостi України, днiпряни перемогли «на Європi». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Чотири хвилини, які вирішили все»

      Цього разу дніпропетровці, на відміну від минулорічного турніру Кубка УЄФА, вилетіли до Єревана не зранку, а о 20-й годині. Отож за вірменським часом прибули на місце тільки опівночі. Приземлялися під акомпанемент дощу. Зустрічаючі сприйняли опади як вельми радісну подію. Адже, за зізнанням вірмен, цього дня температура повітря сягала 38 градусів, та й узагалі дощів у Єревані не було давненько. Та й факт відсутності поміж українців головного тренера Євгена Кучеревського (через стан здоров'я) не міг не додавати господарям оптимізму. Мовляв, «Дніпро» й так переживає кризу, а без наставника буде ще слабшим.

      Єреванський «Бананц» налаштувався дати «Дніпру» серйозний бій. Це засвідчувала небачено велика кількість глядачів на трибунах реконструйованого Республіканського стадіону — до 10 тисяч, тобто половина трибун була заповнена. Причому вхід був безкоштовним. Матчі національного чемпіонату тут зазвичай відвідують, як нам розповіли, чоловік 300–400, у рідкісних випадках — до тисячі.

      Журналістів з України посадили в останній ряд центральної трибуни з відкидними міні-столиками за безпосереднього контакту з місцевими уболівальниками. Єреванські «тиффозі» нас розпізнали відразу і свого бажання поспілкуватися не стримували. Попри південний темперамент, шанси «Бананца» вони розцінювали досить тверезо, хоча й про поразку «Дніпра» алчевській «Сталі» знали багато — не в останню чергу тому, що в тому матчі у складі алчевців відзначився екс-нападник «Бананца» Ара Акобян. Його на рік старший брат Арам цього вечора виходив на поле у складі єреванського клубу.

      У «Дніпра» ж були травмовані основний голкіпер Кернозенко, Матюхін, Михайленко, не зовсім видужав Рикун... Щодо наставника, то, як сказав другий тренер Вадим Тищенко, Євген Мефодійович став погано почуватися внаслідок останніх невдач своєї команди у внутрішньому чемпіонаті і тепер відбуває для медичного обстеження до Австрії на 7—10 днів.

      Але дебют зустрічі був за гостями. Найпомітніші моменти першої 20-хвилинки пов'язують з організатором атак Сергієм Назаренком: майже відразу після суддівського свистка він з небезпечної позиції б'є штрафний, однак влучає у стінку; на 5-й хвилині фолить проти Назаренка Григорян — перша жовта картка в матчі; згодом на рівному місці отримує попередження і сам Сергій — за... затягування часу.

      Якщо говорити про небезпечні моменти в цілому, то тут досить відчутна перевага була за «Дніпром». Двічі на зручній позиції опиняється Мелащенко, але одного разу він б'є повз ворота, а іншого — цілить у голкіпера. Із близької відстані звично як для останнього часу гатить у «молоко» Семочко. Щоправда, й Микола Медін одного разу мужньо ліквідував вихід сам на сам молдавського легіонера «Бананца» Гушили. Найреальнішу нагоду мав той же Назаренко. Сергій опинився сам на сам із голкіпером «Бананца» й лише дивом не забив.

      Майже відразу після цього «Дніпро» немов обдало холодним душем. Метрів із двадцяти вистрілив прямісінько в кут воріт Медіна Арам Акобян — гол. Такий удар зовсім не здавався для Миколи безнадійним. Пропущений м'яч помітно вивів дніпрян із рівноваги, у якій вони, здавалося б, утверджувалися. А на 43-й хвилині той же Акобян забиває ще один гол-красень. Невимушено обігравши у штрафному майданчику зовсім незвичного у такій ролі Русола, Арам від лицьової лінії продряпався буквально до лінії воротарського майданчика «Дніпра», «накрутив» ще пару наших гравців і проштовхнув м'яча повз ошелешеного Медіна. 2:0 — це вже не до жартів.

      На щастя, вже в дебюті другого тайму дніпряни змогли перевести подих. Тут слід віддати належне професіоналізму головного судді матчу — боснійцю Паничу. Коли наші гравці прорвалися до штрафного майданчика суперника, упав гравець «Бананца», вимагаючи зупинити гру, дещо призупинилися і його партнери по команді. Однак Панич дав дограти епізод, який і завершився голом. Назаренко навісив у район дальньої штанги на Єзерського, і той пробив головою повз розгнiваного Ганієва. Коли ж узбецький легіонер намагався з цього приводу апелювати до арбітра, отримав ще й «гірчичника».

      Після цього гра пішла на зустрічних курсах. Вадим Тищенко рішуче міняє гравців захисного плану — Лисицького та Радченка — на атакуючих Рикуна i Корніленка, а замість втомленого Мелащенка на полі з'явився Балабанов. Реальні шанси відзначитися мали гравці обох команд. Проте чимдалі стає очевиднішим, що господарі у захисті не готові ефективно протидіяти комбінаційним маневрам дніпропетровців. Раз по раз намагається віддати свого фірмового останнього паса Рикун. Наші гравці все більше розгулюють безпосередньо біля воріт Ганієва. Як виявилося, найнесподіванішим для господарів був вихід на поле білоруса Корніленка — саме він став автором дублю: спочатку забив гол головою після подачі кутового, а через хвилину відзначився і з гри.

      Останнього у цьому матчі успіху «Дніпро» домігся теж характерно для цього проміжку часу: Костишин проривається по правому флангу, як ніж крізь масло, і Балабанов переправляє його низову передачу у незахищені ворота. Три голи за 4 хвилини!

      4:2 — дніпропетровці роблять дуже вагому заявку на вихід до наступного раунду. Вадим Тищенко після гри зауважив: «Результатом гри ми задоволені, а от якістю — не зовсім. Такий успіх для нас важливий насамперед у плані психологічному. Молодці, що виявили характер, волю й майстерність. Цю перемогу ми даруємо Євгену Мефодійовичу Кучеревському. Проте я не став би завчасно святкувати загальний успіх. Боротьба складається з двох ігор. «Бананц» — команда технічна і створила нам чимало проблем. Стосовно ж самовіддачі, претензій до гравців «Дніпра» сьогодні бути не може».

 

Висловлюємо вдячність керівництву ФК «Дніпро» (генеральний директор — Андрій Стеценко) за сприяння у підготовці репортажу.

 

ТАБЛО

«Бананц» (Єреван, Вірменія) — «Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) — 2:4

      «Бананц»: Ганієв, Григорян, Симонян, Хачатрян, Дженебян (Айрапетян, 83), Дудник (Тадевосян, 71), Гушила (Карабахцян, 55), Аракелян, Мелконян, Осеян, Акобян

      «Дніпро»: Медін, Грицай, Лисицький (Рикун, 46), Єзерський, Шелаєв, Мелащенко (Балабанов, 67), Костишин, Радченко (Корніленко, 75), Русол, Семочко, Назаренко

      Голи: Акобян, 24, 43 — Єзерський, 49; Корніленко, 82, 83; Балабанов, 85

      Попередження: Григорян, 5; Осеян, 41; Ганієв, 49 — Назаренко, 16; Грицай, 70; Костишин, 74.

 

Успішний дебют Севидова

      Увечері 11 серпня у 60-тисячному містечку Шопрон на угорсько-австрійському кордоні у житті 36-річного наставника донецького «Металурга» Олександра Севідова відбулася знаменна подія — він дебютував на посаді головного тренера в єврокубках. Сумніви, що перший «млинець» цього фахівця не буде глевким, переслідували не лише шанувальників команди. Їх, зрозуміло, насторожувало, що в Угорщину поїхало лише 17 футболістів (три з яких — воротарі). І букмекери вважали, що у «Шопрона» більше шансів на перемогу, аніж у «проблемних» «метадонів».

      Але угорці добре протистояли донеччанам лише в першому таймі, коли мали навіть дві нагоди, щоб відкрити рахунок. Одного разу їм «допоміг» «металург» Ристич, який вивів на побачення з Віртом Аліна Коцана, але наш голкіпер у цьому епізоді, як і в інших, упевнено тримав свої ворота «на замку». У гостей же лише Шищенко один раз змусив голкіпера «Шопрона» Балогу продемонструвати реакцію.

      Після перерви обидві команди почали грати у більш відкритий футбол. При цьому володарі Кубка Угорщини віддавали перевагу фланговим рейдам із подальшими навісами у штрафний майданчик, а бронзові призери української першості чекали можливості вивести на ударну позицію «виконуючого обов'язки» форварда Шищенка. І вже на 52-й хвилині Сергій відкрив рахунок, перекинувши м'яч через голкіпера. А на 79-й хвилині Севідов угадав із заміною, замінивши автора першого м'яча на іншого (і останнього в заявці) нападаючого Олександра Олексієнка. Екс-гірник ще двічі покарав суперника за хиби в обороні. У першому випадку Олександр скористався фланговим прострілом Мелікяна, а крапку поставив, відправивши ще один «парашут» за спину Балозі.

      Перемігши на виїзді з рахунком 3:0, донецький «Металург» не лише забезпечив собі вихід у наступний раунд Кубка УЄФА, а й довів, що українські клуби таки вміють грати «на класі».

 

ТАБЛО

«Шопрон» (Угорщина) — «Металург» (Донецьк, Україна) — 0:3

      «Шопрон»: Балог, Багой (А. Хорват, 53), Ібріц, Лазич, Ханак, Кошішор, Фехер (Лука, 68), Вен, Фулеп (Чордаш, 56), Дем'янов, Котан

      «Металург»: Вірт, Чечер, Гончаров, Ткаченко, Флоря, Полянський, Зотов, Аліуце (Кондращенко, 90), Ристич, Закарлюка (Мелікян, 75), Шищенко (Олексієнко, 79)

      Голи: Шищенко, 52; Олексієнко, 87, 90+1

      Попередження: Багой, 38 — Флоря, 36; Чечер, 42; Мелікян, 82

 

А ІНШІ ЯК?

«Крилья совєтов» (Росія) — БАТЕ (Білорусь) — 2:0

      Голи: Баба Адаму, 8; Гусин, 76 (пен.)

      Українець Андрій Гусин відіграв за самарців повний матч і знову забив.

«Пашинг Суперфунд» (Австрія) — «Зеніт»(Росія) — 2:2

      Голи: Шайле, 33; Візіо, 87 — Кержаков, 16; Аршавін, 73

      Українець Олександр Співак грав за пітерців до 46-ї хвилини, а його тезка Горшков вийшов на заміну на 92-й.

«Ністру» (Молдова) — ГАК (Австрія) — 0:2

      Голи: Шрот, 55; Еман, 57

МТЗ-РІПО (Білорусь) — «Тепліце» (Чехія) — 1:1

      Голи: Концевой, 71 — Рільке, 34

ОФК (Сербія і Чорногорія) — «Локомотив» (Пд, Болгарія) — 2:1

«Башкімі» (Македонія) — «Маккабі» (ПТ, Ізраїль) — 0:5

«Інтер Запресич» (Хорватія) — «Црвена звезда» (Сербія і Чорногорія) — 1:3

«Ашдод» (Ізраїль) — «Домжале» (Словенія) — 2:2

«Мідтъюланд» (Данія) — «Б36 Торсхавн» (Фарери) — 2:1

«Гроцлін» (Польша) — «Дукла» (ББ, Словаччина) — 4:1

      Голи: Рокі, 46; Возняк 57, 66; Голінський, 82 — Базік, 73

«Металургс» (Латвія) — «Генк» (Бельгія) — 2:3

      Голи: Калнс, 13; Даниловс, 83 (пен.) — Ванденберг, 47; Дерден, 59; Стоянович, 80

«Юргорден» (Швеція) — «Корк Сіті» (Ірландія) — 1:1

«Хальмстад» (Швеція) — «Лінфілд» (Півн. Ірландія) — 1:1

«Бранн» (Норвегія) — «Альянссі» (Фінляндія) — 0:0

«Есб'єрг» (Данія) — «Тромсе» (Норвегія) — 0:1

«Рапід» (Бх, Румунія) — «Вардар» (Македонія) — 3:0

«Грассхопперс» (Швейцарія) — «Вісла» (Пц, Польша) — 1:0

      Гол: Едуардо, 68

«Вадуц» (Ліхтенштейн) — «Бешикташ» (Туреччина) — 0:1

«МюПа» (Фінляндія) — «Данді юн.» (Шотландія) — 0:0

«Літекс» (Болгарія) — «Рієка» (Хорватія) — 1:0

АПОЕЛ (Кіпр) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 1:0

«Легія» (Польща) — «Цюрiх» (Швейцарія) — 0:1

      Гол: Арайо, 90

«Зета» (Сербія і Чорногорія) — «Широки Брієг» (Боснія і Герцеговина) — 0:1

«Жиліна» (Словаччина) — «Аустрія» (В, Австрія) — 1:2

      Голи: Бартош, 40 — Себо, 89; Лінц, 90

ФК «Копенгаген» (Данія) — «Кармартен» (Уельс) — 2:0

«Ріл» (Уельс) — «Вікінг» (Норвегія) — 0:1

«Майнц» (Німеччина) — «Кефлавік» (Ісландія) — 2:0

      Голи: Ауер, 11; Бабац, 71 (пен.)

«Публікум» (Словенія) — «Левськи» (Болгарія) — 1:0

      Гол: Берсняк, 67

«Динамо» (Бх, Румунія) — «Омонія» (Кіпр) — 3:1

      Голи: Мунтяну, 15 (пен.); Зіку, 25, 44 — Оназіс, 4

      Вилучення: Георгіу, 55 («О»)

      Матчі-відповіді відбудуться 25 серпня.