Володар двох перснів нам допоможе

06.08.2005
Володар двох перснів нам допоможе

      Нещодавно дворазовий чемпіон НБА у складі «Лос-Анджелес лейкерз» Станіслав Медведенко після п'яти з половиною років виступів за океаном нарешті прибув у розташування національної збірної України. З приїздом найтитулованішого форварда СНД акції команди Геннадія Защука на чемпіонаті Європи-2005 суттєво зросли. Нарешті позаду залишилися всі розмови про різноманітні перешкоди виступам Станіслава за свою національну команду (страхування і контракт із «Лейкерз»). Насправді ніяких умов для появи Медведенка під синьо-жовтим прапором у Лос-Анджелесі не ставили. Для цього потрібне було лише бажання баскетболіста. А воно є, більше того, володар двох перснів НБА має на меті допомагати вітчизняному «помаранчевому м'ячу» не лише грою.

      «Ми створюємо фонд Станіслава Медведенка, — повідомив гравець «Лейкерз» на вчорашнiй прес-конференції в Києвi. — Є бажання створити дитячу спортивну школу і взяти над нею шефство, щоб матеріально допомагати новому поколінню баскетболістів».  Медведенко сказав, що періодично стежив за подіями у вiтчизнянiй суперлізі й відзначив зростання трьох-чотирьох провідних клубів України, хоча не ризикнув би стверджувати, ніби від цього зріс загальний рівень чемпіонату. Просто в нас з'явилися легіонери, які забирають час на майданчику в молодих українських гравців. Але тут нічого не вдієш, бо наші клуби в такий спосіб зміцнюють свої позиції на європейському рівні.

      Станіслав також розповів, що останнім часом змушений був розв'язувати свої клубні проблеми, бо з новим тренером не вдавалося знайти спільної мови — були проблеми з виходом на майданчик у складі «Лейкерз». Медведенко володіє інформацією про своїх партнерів у збірній, вважає, що в нас є достатньо талановитих виконавців, тому на ЧЄ-2005 українці можуть розраховувати на пристойний результат. Щоправда, нашому представнику в НБА не подобається, що деякі українські баскетболісти зупинилися у вдосконаленні, не покращуючи далі свої технічні та фізичні можливості. Потрібно значно більше проводити часу в залі, тоді прийде й результат. У самого Станіслава в найближчий рік дії контракту змін не передбачається, але він сподівається, що в кар'єрі будуть позитивні зрушення у зв'язку з поверненням до «Лейкерз» Філа Джексона, з яким у нього повне взаєморозуміння.

      На запитання кореспондента «УМ», з ким із представників НБА йому особливо цікаво було зустрітися на ЧЄ-2005, Станіслав відповів: «З тих, що дали згоду виступати за свої національні збірні, мені цікаво було б «прикрити» Дірка Новіцьки. А взагалі, будь-який представник заокеанської ліги завдяки індивідуальним якостям стає лідером своєї національної команди, тож мені буде цікаво нейтралізувати таких гравців у команді суперника або нівелювати їхню влучність своєю результативною грою». За словами Медведенка, він має досвід спільних дій із Лебедєвим, Балашовим, Раєвським та Корабльовим, а заочно знайомий і з грою інших підопічних Геннадія Защука, тож із взаєморозумінням на майданчику проблем не буде.