Чи зробить почин український Геракл?

06.08.2005

      Найголовнішою спортивною подією в найближчі дев'ять днів стане 10-й чемпіонат світу з легкої атлетики, який сьогодні стартує у Гельсінкі. Cаме тут, на Олімпійському стадіоні столиці Фінляндії, колись реалізувалася мрія нині покійного президента Міжнародної федерації легкої атлетики (ІААФ) Прімо Небіоло — був проведений перший світовий форум «королеви спорту». До речі, тоді, у 1983-му, 19-річного Сергія Бубку лише в останній момент було включено в заявку збірної СРСР, і він таки став чемпіоном світу, після чого повторив цей успіх ще п'ять разів.

      Однак через 22 роки після того чемпіонату про Гельсінкі-83 в декого є й неприємні спогади. Тоді, на тлі успіху дебютного турніру такого масштабу, ніхто не захотів псувати враження проблемою допінгу. Ті, від кого це залежало, приховали справжній розмах вживання стимуляторів, бо з 38 позитивних спроб 17 (!) належали американцям. Але глобальне падіння «зірок» нікого не влаштовувало, і Небіоло оголосив, що позитивних проб на ЧС-83... не було взагалі. Напевно, відчуваючи «боржок» за ті часи, ІААФ напередодні оголосила, що Гельсінкі-2005 стануть місцем найбільшої в історії антидопінгової програми — від тестів до просвітницьких заходів. Упродовж чемпіонату планується провести 850  тестів при 1900 учасниках.

      Хтозна, чи принесуть такі суворі заходи масові скандали, але те, що чемпіонат стане рекордним за багатьма параметрами, відомо вже зараз. Так, у фінську столицю приїдуть легкоатлети 204 країн і змагатимуться у 47 видах програми. Є сподівання, що цей турнір випередить попередні і за кількістю рекордів безпосередньо в секторах. Найбільше ж цього чекають, звісно, від «Бубки в спідниці» — російської стрибунки з жердиною Олени Ісінбаєвої, яка нещодавно подолала історичний рубіж у 5 м на «Супер Гран-прі ІААФ» у Лондоні.

      До речі, Гельсінкі одержали право вдруге прийняти еліту легкоатлетичного спорту лише після відмови саме столиці Англії. При цьому Фінляндія вклалася у фантастично малий бюджет — 28,5 млн. доларів. Вдалося зекономити завдяки тому, що фiнська інфраструктура завжди напоготові до подібних дійств — довелося лише побудувати чотири новеньких гуртожитки в спортивному селищі.

      Офіційні особи почали працювати задовго до відкриття чемпіонату. На 45-му конгресі ІААФ позавчора було ухвалене важливе рішення: 96 голосами проти 55 вирішено, що тепер результати допінг-тестів будуть раз на рік оприлюднювати  в інтернеті. Відзначимо, що найбільшу активність у цьому питанні виявляють американці, які наполягають на пожиттєвій дискваліфікації вже за першу позитивну пробу.

      Залишається сподіватися, що серед тих, кого вдасться зловити, не буде нікого з 24 українських спортсменів та 33 спортсменок. Напередодні відкриття світового форуму легкої атлетики тренер нашої збірної Валерій Александров відзначив, що у збірній відбувається поступова зміна поколінь, і цей процес триває успішно. До Гельсінкі поїдуть 33 спортсмени, які брали участь в афінській Олімпіаді, адже, на думку Александрова, «без допомоги досвідчених атлетів молодим спортсменам прогресу не досягти».

      «Не виключено, що рекордсменом у Фінляндії стане Андрій Скварук — нашому метальнику молота вже 38 років, але він підтвердив своє право на участь в ЧС-2005 результатами, — прогнозує Александров.  — Наш «Геракл» — олімпійський чемпіон Юрій Білоног, підготовку не форсував і напередодні впритул наблизився до 21-метрової позначки. До речі, штовхальники ядра змагатимуться вже в перший день чемпіонату. Також розраховуємо, що за нагороди боротимуться наші стрибуни у висоту — як Віта Стьопіна, яка ледь відновилася після травми, так і володар найліпшого результату сезону (2,38 м) — Андрій Соколовський. Ну і, звичайно, Іван Гешко, який цього сезону красиво виграв уже кілька забігів на 1500 метрів, здатен вибороти «золото», якщо «спрацює» вірно обрана ним тактика.