Доборовся до невиїзного статусу

03.08.2005
Доборовся до невиїзного статусу

(УНІАН.)

      «Слава суду!» і «Слава Федуру!» — лунало вчора у стінах і під стінами Київського апеляційного суду. Доборовся-таки Борис, якого підтримували відповідними плакатами («Борис! Борись!») палкі прихильники з рідного Донецька й просто антипатики «помаранчевої» влади без конкретної прив'язки до місця проживання. Суддя Апеляційного суду столиці Ірина Сілкова зірвала овації на свою адресу, оголосивши «вердикт»: звільнити колишнього голову Донецької облради Бориса Колесникова з-під варти і змінити йому запобіжний захід на підписку про невиїзд.

      Як сказано у відповідній постанові, суд не знайшов достатніх підстав для продовження терміну утримання Колесникова під вартою, а доводи Генпрокуратури, яка просила продовжити термін арешту до 6 січня 2006 року «з урахуванням інкримінованих йому тяжких злочинів», вважає непереконливими: сторона обвинувачення не надала жодних пояснень до своєї вимоги.

       Крім того, за словами пані Сілкової, суд врахував стан здоров'я Колесникова, його постійне місце проживання, а також те, що підсудний не ухиляється від слідства. А один з адвокатів пана Бориса, Анатолій Коржев, вважає, що на рішення суду про звільнення його підзахисного вплинула аргументована доказова база, надана слідству адвокатами. За словами Коржева, на сьогодні захисники Колесникова мають у своєму розпорядженні ще низку доказів, які найближчим часом передадуть для ознайомлення безпосередньо Генеральному прокурору, після чого, як переконаний адвокат, з його підзахисного взагалі будуть зняті будь-які обвинувачення.

      Отже, не доведеться щасливим і задоволеним адвокатам «боротьбиста» Бориса звертатися до Європейського суду з прав людини, як погрожував напередодні «історичного» для Донбасу засідання суду інший — цього разу американський — захисник Колесникова Річард Хайбі. До речі, той же Хайбі висловлював майже переконання в тому, що утримання його підопічного під вартою буде продовжено, незважаючи на всю незаконність такого запобіжного заходу щодо людини, «заарештованої за злочин, якого вона не скоювала». «Свобода Колесникова залежить від примхи уряду. Це можливо тому, що уряд постійно ігнорував положення видатної Конституції України», — «умовивів» заокеанський адвокат. Хайбі також запевнив, із ремаркою «всім відомо», що екс-голова Донецької облради «задовольнить усі вимоги, пов'язані зі звільненням». А чого ж іще чекати від такого поважного клієнта — «широко відомого і шанованого бізнесмена й політичного лідера», який, як «широко відомо», на минулих виборах «перебував по іншу сторону барикад».

      Натяк на політичне переслідування більш ніж прозорий, тим паче, що й натякати особливо не доводиться — прихильники Колесникова і всього «донецького» про це постійно заявляють уголос і без жодних евфемізмів. Що ж, будемо сподіватися на щирість пана Хайбі і, головне, його клієнта. Бо «відомий бізнесмен і політичний лідер» — це, звісно, непогана гарантія на чесність і готовність співпрацювати зі слідством, але явно недостатня. Хоча б тому, що тільки в сусідній Москві з таких «шанованих» і «політично переслідуваних» українських «лідерів» після приходу до влади їхніх «помаранчевих» опонентів уже можна створювати колонію. І навряд чи Річард Хайбі, Анатолій Коржев або фактично усунутий від справи з огляду на власні проблеми із правосуддям Андрій Федур, якого так славословили під Київським апеляційним судом представники Партії регіонів та їхні соратники, зможуть руку дати на відсіч, що Борис Колесников не поповнить лави цієї «російської» (або будь-якої іншої) української діаспори. Втім робити висновки щодо совісті й відповідальності відпущеного під розписку Колесникова поки рано. Дочекаємося суду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      «Колезі» Бориса Колесникова по невеселій участі «політичного в'язня», як називають його соратники по Соціал-демократичній партії України (об'єднаній), колишньому «губернаторові» Закарпаття Іванові Різаку пощастило менше, ніж донецькому побратиму.  Учора Закарпатський апеляційний суд, не взявши до уваги аргументiв, викладених у заяві його адвоката, вирішив залишити Різака під вартою до 12 вересня. Нагадаємо, що Іван Різак був затриманий 13 травня за обвинуваченнями у доведенні до самогубства, зловживанні службовим становищем та одержанні хабара в особливо великому розмірі. На початку липня прокуратура Закарпатської області порушила проти екс-«губернатора» ще одну кримінальну справу — за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу (перевищення влади або службових повноважень та організація масових заворушень).

 

СУТЬ СПРАВИ

      Колишнього голову Донецької облради Бориса Колесникова затримали 6 квітня за обвинуваченням у вимаганні передачі чужого майна з погрозою вбивства. Справа стосується акцій донецького торгового центру «Білий лебідь». Так Колесников нібито змусив директора центру Бориса Пенчука продати ці акції йому за безцінь.

      Згодом адвокат Колесникова Андрій Федур і народний депутат Раїса Богатирьова оприлюднили рахунки родини Пенчуків, на яких нібито були знайдені ті гроші, які Колесников чесно заплатив за куплені акції торгового центру. За це Генпрокуратура порушила проти Богатирьової й Федура кримінальну справу за розголошення конфіденційної інформації, а останнього згодом ще й  відсторонили від представлення інтересів Колесникова у суді.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>