ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

29.07.2005

Заявка України на ЧЄ-2008 (U-19)

      Позавчора на засіданні робочої групи, яка розглядала дві кандидатури регіонів на право проведення першості Європи серед юніорів (віком до 19 років), було вирішено, що Україна у заявці подасть Донецьку область. На думку заступника міністра у справах молоді та спорту Володимира Бринзака, презентація Донецька та Маріуполя, яку представили Віктор Кірбаба (начальник управління фізкультури і спорту області) та Іван Гайворонський (перший віце-президент ОФФ), була більш конкретною та змістовною. На думку Бринзака, юніорське Євро-2008 є чудовою можливістю довести спроможність України провести «доросле» Євро-2012. Директор оргкомітету останнього Іван Федоренко додав, що заявку на юніорську першість буде відправлено сьогодні, а рішення УЄФА щодо країни-господаря буде прийнято у грудні-січні. Також Іван Никифорович повідомив, що такий турнір «коштує» 1 млн. 200 тис. швейцарських франків, 450 тис. iз яких компенсує УЄФА.

«Борисфен» тече в Донецьк

      Донецький «Шахтар» з метою дотримання ліміту на легіонерів придбав уже третього гравця «Борисфена». Після Олега Карамушки та Максима Трусевича у Донбас переїхав і Андрій Деркач. 20-річний атакуючий хавбек заради помаранчево-чорної футболки відмовився від вигідного контракту з ФК «Москва»; ще раніше Деркач не пристав на пропозиції чеченського «Терека», московського ЦСКА та німецького «Вердера».

Арбітр відпочине до листопада

      Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ вирішив відсторонити харківського арбітра Ігоря Подушкіна від суддівства матчів у вищій лізі до 10 листопада цього року. Підстава — незадовільна оцінка, яку рефері одержав за суперкубковий матч «Шахтаря» й «Динамо».

Європа

      Офіційний сайт УЄФА напередодні восьми матчів середи другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів вважав, що у двох із них є очевидний фаворит. Якщо люксембурзький «Дюделанж» підтвердив цей прогноз, програвши «Рапіду» ще в стартові п'ять хвилин, коли пропустив три голи, то у Словаччині усе сталося з точністю до навпаки. Братиславська «Артмедіа» створила найгучнішу сенсацію нового сезону, розгромивши шотландський «Селтік» — 5:0. Найбільше доклався до зіпсованого дебюту нового наставника «кельтів» Гордона Страчана (екс-хавбека «Манчестер юнайтед») форвард молодіжної збірної Словаччини Юрай Галенар, який забив три голи.

      Відносно вдалим можна назвати дебют Олега Протасова біля керма «Стяуа», адже румуни зіграли нульову нічию на полі ірландського «Шелбурна».

      Московський «Локомотив», схоже, погано засвоїв «уроки» земляків із ЦСКА, які не так давно осоромилися на македонському бар'єрі. Російські залізничники врятувалися від поразки лише наприкінці гри і мають непогані шанси «поставити на місце» «Работнічки» вдома.

Ліга чемпіонів. 2-й кваліфікаційний раунд. Перші матчі (результати середи):

«Дюделанж» (Люксембург) — «Рапід» (Австрія) — 1:6

      Голи: Мартін, 9 — Лаваре, 2, 64; Акагундуз, 3, 16; Гофманн, 6; К'єнаст, 85

«Партизан» (Сербія і Чорногорія) — «Шериф» (Молдова) — 1:0

      Гол: Одіта, 63

«Мальме» (Швеція) — «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 3:2

      Голи: Османськи, 34; Андерсон, 49 (пен.); Маттіссон, 68 — Харазі, 2; Колаутті, 45

«Артемедіа Петржалка» (Словаччина) — «Селтік» (Шотландія) — 5:0

      Голи: Геллебранд, 43; Васчак, 57; Галенар, 75, 90; Микулич, 78

«Работнічки» (Македонія) — «Локомотив» (Росія) — 1:1

      Голи: Нухіджі, 10 — Сичов, 90

«Шелбурн» (Ірландія) — «Стяуа» (Румунія) — 0:0

«Тирана» (Албанія) — ЦСКА (Болгарія) — 0:2

      Голи: Гай, 88, Гаргоров, 90

«Дебрецен» (Угорщина) — «Гайдук» (Хорватія) — 3:0

      Голи: Богданович, 26, 40; Керекеш, 58

* * *

      У перших півфінальних матчах Кубка Інтертото в Іспанії, Італії та Німеччині зійшлися суперники, ранг яких відповідає далеко не першим стадіям і більш престижних єврокубкових турнірів. Тому не дивно, що фіналісти, які боротимуться за три путівки в Кубок УЄФА, в усіх парах визначаться лише в повторних поєдинках у середу. Тiльки «Валенсія», яка ще не забула смак фіналу Ліги чемпіонів, не залишила голландській «Роді» жодних шансів.

      Кубок Інтертото. Півфінали (перші матчі): «Депортиво» (Іспанія) — «Ньюкасл» (Англія) — 2:1 (Рубен, 11; Жорже Андраде, 58 — Бойєр, 47), «Лаціо» (Італія) — «Марсель» (Франція) — 1:1 (Ді Каніо, 41 — Мейте, 69), «Вольфсбург» (Німеччина) — «Ланс» (Франція) — 0:0, «Валенсія» (Іспанія) — «Рода» (Голландія) — 4:0 (Руфете, 35, 40, 52; Моретті, 83), «Сигма» (Чехія) — «Гамбург» (Німеччина) — 0:1 (ван дер Варт, 49), «Жальгіріс» (Литва) — «Клуж» (Румунія) — 1:2 (Осипович, 75 — Дан, 37; Анке, 75).

* * *

      Суперкубок Франції. «Осер» — «Ліон» — 1:4. Чемпіони Франції ліонці виграли Суперкубок країни четвертий раз поспіль.

* * *

      Кубок німецької ліги. Півфінали: «Шальке» — «Вердер» — 2:1, «Баварія» — «Штутгарт» — 1:2.

* * *

      Товариський матч. «Чикаго фаєр» (США) — «Мілан» (Італія) — 1:3 (Рольфе — Вієрі, Джилардіно, Сержиньйо).

Покарання

      Італійська «Дженоа» рішенням чиновників ліги відправлена з першого дивізіону до третього. Фахівці покарали одну з найстаріших команд країни за організацію договірного матчу, в якому клуб із Генуї, перегравши «Венецію», потрапив до серії А.