Попливли медалі з води

27.07.2005
Попливли медалі з води

Такими викрутасами заробили «бронзу» Федорова й Іщенко. (Фото РЕЙТЕР.)

      На межі першого й другого тижня 11-го чемпіонату світу з водних видів спорту, що триває у Канаді, українська команда нарешті почала поповнювати свою скарбничку медалями. У неділю ввечері першу нагороду країні принесли Олена Федорова й Христина Іщенко — дівчата вибороли «бронзу» в синхронних стрибках із триметрового трампліна. А в понеділок у басейнах Монреаля нарешті розпочалися довгоочікувані фінальні змагання плавців. Саме тут наша збірна сподівається розжитися більш дорогоцінними металами.

      Позавчора українські надії були пов'язані з двома підопічними тренера Віктора Турчинова. Знову зовсім трохи не вистачило до п'єдесталу броварчанину Олегу Лісогору. На дистанції 100 м брасом наша нездійсненна медальна надія Афін-2004 показала четвертий результат, поступившись 16 сотими секунди французу Дюбоску. Рекорд чемпіонатів встановив американець Брендан Хансен (59,37 сек.), від якого трохи відстав японець Кітаджима.

      А от чемпіон Європи Сергій Бреус у боротьбі з п'ятьма представниками інших континентів і двома — Старого Світу зумів «зачепитися» за «бронзу» в 50-метровому спринті батерфляєм (23,38 сек.). І тут не обійшлося без досягнення, цього разу світового. Представник Південної Африки Роланд Шеман уперше в історії «виплив» з 23 секунд — 22,96. Другим з результатом 23,12 став американець Ян Крокер. Ще один українець Андрій Сердинов у півфіналі показав 16-й час і до вирішального запливу не потрапив.

      Рекорд світових чемпіонатів встановила і представниця Зеленого Континенту Джессіка Шиппер, вигравши 100 м «метеликом» (57,23).

      За відсутності Яни Клочкової нікому було представити нашу країну бодай у півфіналі 200-метрівки комплексним плаванням.

      У підсумковій класифікації на дистанції 400 м вільним стилем Сергій Фесенко опинився на 13-му місці, а Ігор Снитко — на 25-му.

      В одному з найбільш видовищних видів програми — естафеті 4х100 м — у чоловіків призерами стали збірні США, Канади, Австралії, у жінок — Австралії (з рекордом чемпіонатів), Німеччини, США. Українська четвірка — Павло Хникін, Денис Сизоненко, Олександр Волинець, Юрій Єгошин — зупинилася у півфіналі з одинадцятим показником. Відзначимо четверте місце квартету з Литви.